Ülőhelyek kényelmesen és egészségesen

2012-02-09 23:39:23 | Módosítva: 2012-02-09 23:39:23

Minden környezetünkben lévő berendezéssel szemben vannak alapvető elvárásaink. Ilyen a stabil szerkezet a könnyű kezelhetőség, a térhez és a többi bútorhoz való illeszthetőség. 21. századi létünket pedig meghatározza a kényelemre és egészségre való törekvés.

Mindazt a sok ülőbútort, amit használunk komoly ergonómiai tanulmányokat is folytató ipari formatervezők vagy iparművészek hozzák létre. Bútorgyártó elődeink tapasztalati úton tudták, hogy kell egy adott funkcióhoz rendelt bútordarabot előállítani. Tudományos rendszerességgel mindezt a 19. században kezdték feldolgozni, és új lehetőségeket számba véve egy új tudományágat hoztak létre. A fent említett ergonómiának a munka és a mozgás törvényszerűségein túl az iparesztétika és a közízlés formálása is a feladatkörébe tartozik. Otthonunk bútorainak szintjén ez azt jelenti, hogy miként élhetünk esztétikus környezetben a legkényelmesebben, legbiztonságosabban és legegészségesebben.

Ha megvásárolunk egy ülőbútort, anélkül, hogy gondolnánk rá, a termék ergonómiai megnyilvánulást kérünk rajta számon.
A használónak tudnia kell minden ülőbútorról, hogy kipróbálás nélkül nem szabad megvásárolni, és még a legegyszerűbb daraboknál is több szempontot kell figyelembe venni.

Étkezéshez azok a legjobb székek, melyeknek ülőfelülete kissé hátrafelé lejt és támlája is enyhén döntött, így evés közbeni testtartásunk lehetővé teszi, hogy gyomrunk ne szoruljon össze. Ha a szerkezeten párnázat is van, az még inkább fokozza a komfortérzetet. A szék és az asztal viszonyát minden esetben együttesen kell vizsgálni, hogy az asztal lapja alatt elférjen a használó lába. Étkezésről lévén szó fontos a könnyű tisztántarthatóság is. A szín a külső megjelenés nem tartozik szorosan ebbe a tárgykörbe, az már egyéni ízlés és az anyagi lehetőségek függvénye.

A lakásban fellelhető irodaszékek jelentősége a kommunikációs szokások változásaival egyenes arányban nőtt meg. Egyre többen és egyre hosszabb ideig ülnek számítógép előtt otthon is. Tehát az otthoni székek kiválasztása is lényeges. Minél jobban hasonlít egy professzionális irodai darabra, annál jobban kímélhetjük gerincünket.

Tehát, milyet válasszunk? Legyen gördíthető és állítható ülésmagasságú, jó, ha van deréktámasztó pontja és fokozza a kényelmet a mozdítható karfa is. Anyagát tekintve az egyéni ízlés szerint lehet bőr vagy textil, de mindenképp legyen strapabíró. A helyesen beállított munkaszék hosszú távú munkavégzésre alkalmas. Lehetővé teszi, hogy ülés közben ne károsodjon az egészségünk. A civilizációs ártalmak közé tartozó mozgásszervi betegségek miatt a fejlesztők kutatják az úgynevezett aktív ülés problémáját.

Alaphelyzetben, ha jól ülünk, talpunk a padlón fekszik, lábunk a térdünknél derékszögben van, combunk vízszintes, hátunk egyenes, alkarunk pedig szintén derékszögben fekszik és így éri el a munkafelületet. Mivel mozgásban is vagyunk, a széknek követnie kell a változó testtartásokat is.

Rengeteg újítás jelent meg és bár ezek a különleges székek nem olcsók, ha hosszú időt töltünk ülőmunkával, áldozni kell rá egészségünk érdekében. Vannak például speciálisan a női test anatómiája alapján készült női székek. A relaxáló pozícióra képes Glide Tech székek lehetővé teszik a hátradőlést úgy, hogy használójának viszonya nem változik meg az asztalhoz képest. Ezeknél az ülésmagasság beállításán kívül minden automatikusan történik. A Cat Back típusoknál még a háttámla is követi a gerinc mozgását. Az Air Shape technológia pedig légbuborékokat jelent, amit tetszőlegesen pumpálhatunk föl gerinctámaszként. A „csúcsszékek” ezeken túl még képesek arra is, hogy a beülési mélység a comb hosszúságától függően szab

lyozható legyen, ráadásul a test súlyához önállóan alkalmazkodnak.
A gyerekek tanulószékeire is fokozottan kell ügyelni. Ezek magasságállítása a gyors növekedés miatt fontos. Érdekesség, hogy a legújabb fejlesztések a felnőttekéhez képest nem görgősek, hanem stabil szánkó- vagy hintatalpasak. Ülőfelületük pedig előre-hátra csúsztatható. A legjobb bennük, hogy a széken ülő helyzete az asztalhoz képest nem változik.

Az egyszerű konyhai ülőkéknél „csupán” az a követelmény, hogy ne hátráltassák a munkavégzést és stabilak legyenek. A magasított ülőkéknél és bárszékeknél fontos a hátrabillenés miatti alacsony háttámasz és a lábtartó is.

A fotelok és a kanapék estében egészen más elvárásaink vannak. Lehetővé kell tenniük az ellazulást, a kényelmet. Nem jó, ha korlátozzák a mozgást. Szeretjük, ha körülölelnek, rugalmasak, de puhák. A komfortérzés a legfontosabb, de ne feledjük, hogy csak akkor lesz komfortos számunkra a megvásárolt darab, ha statikus méreteinkhez alkalmazkodik. Itt is figyelnünk kell az ülőmagasságra a beülési mélységre, a támla dőlésszögére, a karfamagasságra. Tehát vásárlás előtt próbáljunk! Olvasás, tv nézés, társalgás, vendégvárás, kézimunkázás… Segíti vagy akadályozza a tevékenységeket a kinézett darab? Az esztétikum, tehát önmagában kevés. Mindezt fölülírja a funkcionalitás, az egészség.
Az olvasófotelekről lapunk 2011/2-es számában írtunk, ahol erről a speciális bútordarabról részletesen olvashatnak.

Nagyon sok mindent tehetünk egészségünk érdekében, ha körültekintően választunk ülőbútort. Rendelkezésre állnak például speciális masszázsfotelek is, melyek segítik a különböző izomcsoportok ellazulását. Gerincbetegek nyújtásra alkalmas, úgynevezett denevérpadokat is használhatnak. Ezekről azonban fontos tudni, hogy gyógyeszköznek minősülnek és csak orvosi ellenőrzés mellett használhatók.

A bútortervező műhelyek fejlesztői rengeteg energiát fektetnek kutatásokba. Tanulmányozzák a mozgássorokat, az izommozgásokat s az emberi alakok típusait, hogy a vásárlók egészségét szolgálják az esztétikai igények kielégítésén túl. Biztos tehát, hogy mindannyiunkat vár a számunkra ideális ülőbútor. Érdemes időt áldozni, a megtalálására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: ülés, szék, karfa, lábtartó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Madár- és denevérbarát épületmunkák

A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek! Ennek elmulasztása...


Konyha tervezése

Jelentős költsége van egy konyha felújításának vagy egy teljesen új konyhaszekrény vásárlásának, ezért mindenképpen szánjunk időt a megtervezésére. A legjobb, ha az tervezi, aki konyhát a...