Spóroljunk az árammal

Energiatakarékos háztartás

2012-01-30 13:31:31 | Módosítva: 2012-01-30 13:31:31

Alacsony fogyasztású számítógéppel, hőszivattyúval, illetve vezérelt áram használatával jelentősen csökkenthetőek a háztartás energiaigényei. Utóbbi hőtárolós fűtőtest vagy vízmelegítő felfűtésére alkalmas, a piaci ár feléért.

A számítógépek energiaigénye egyre jelentősebb hányadát adja a háztartások áramfogyasztásának, ugyanis a PC-k teljesítményének folyamatos növekedésével párhuzamosan az energiaigényük is emelkedik. Új energiatakarékos technológiák és különféle zöld kezdeményezések (pl. az amerikai Energy Star program) segítségével megnyílik a fogyasztók előtt a lehetőség, hogy számítógép-választásuk során a termék energiafogyasztását is szem előtt tartsák.

Tartós inaktivitásnál kapcsoljuk ki a számítógépet, vagy legalább állítsuk be az energitakarékos üzemódot, ami adott idő után "alvó" állapotba helyezi a berendezést. Jelentős energiafogyasztó (és egyben súlyos hulladékforrás) a régi katódcsöves képernyő (CRT). Ezek a monitorok 100 wattnál is több áramot emésztenek fel, ráadásul 2-2,5 kg ólmot is tartalmaznak. Egy azonos átmérőjű LCD nagyjából feleannyi árammal is megelégszik.

Fűtés, használati melegvíz

Az elektromos energiával történő fűtés vagy használati melegvíz előállításának legenergiatakarékosabb módja a hőszivattyú. Segítségével "megcsapolható" a körülöttünk lévő levegő, víz vagy talaj hőtartalma, ami azt jelenti, hogy 1 egység elektromos energia befektetésével 3-4 egység hőenergiát nyerhetünk. Működése tulajdonképpen egy fordított hűtőszekrényhez hasonlítható.

 

Vezérelt áram

Az éjszakai áram-szolgáltatást eredetileg az áramfogyasztás kiegyensúlyozására találták ki. Az erőművek termelését ugyanis nem lehet leállítani vagy újraindítani a lakosság igényei szerint, így valamiképp a fogyasztást kell a termeléshez közelíteni. Mivel az áramfelvétel éjszaka a legkisebb, hajdan a normálnál jóval olcsóbb éjszakai áram bevezetésével oldották meg, hogy csúcsidőszak és völgyidőszak fogyasztása közelítsen egymáshoz.

Korábban ez a szó szoros értelmében éjszakai áram-szolgáltatást jelentett, azaz megközelítőleg este tíztől reggel hatig lehetett igénybe venni. 2008 óta már nemcsak éjszaka, hanem a nap bármely szakaszában sor kerülhet az éjszakai áram „bekapcsolására”. Az áramszolgáltatók ugyanakkor kötelesek ezt egy napon, tehát huszonnégy órán belül a téli időszámítás alatt legalább nyolc, a nyári szezonban minimum hat órában biztosítani. A vezérelt áram ára nem olyan kedvező, mint az éjszakai áramé volt, csak fele a normál díjszabásnak a korábbi harmada helyett.

Alaphelyzetben a nappali villanyóráról működik a fogyasztó. Amikor a vezérelt (éjszakai) áramot kiadják, akkor a nappaliról lekapcsolja a készüléket, majd pár másodperc elteltével átváltja az éjszakai órára. Így nincs meg annak a veszélye, hogy a különböző áramkörök "összeakadjanak", és az sincs, hogy nagyon rövid idő alatt legyen a ki-, és bekapcsolás. Az átváltási idő tetszés szerint állítható. Az előírás úgy szól, hogy vezérelt (éjszakai) áramról kizárólag a fixen (nem dugaszoló villával) bekötött villamos készülékek (pl. bojler) üzemeltethetőek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélküli okostermosztát

Az új RDS110.R vezeték nélküli okostermosztát különlegessége, hogy a fűtött helyiség hőmérsékletének mérésén és öntanuló szabályozásán kívül rendelkezik a hőérzetet jelentősen befolyásoló...


Passzívház falazóblokkok

A passzívház koncepciója nem szabja meg a falazóelemek anyagát és vastagságát, mindössze a hőátbocsátási tényező értékét maximálja. Cikkünkben három gyártó, kifejezetten alacsony...