DIY Európában

2010-01-29 03:09:12 | Módosítva: 2010-02-07 14:42:22

Az 1957 januárjában e tematikában a kontinensünkön elsőként és azóta folyamatosan megjelenő Ezermester a hatvanas években rést nyitott a vasfüggönyön. A politikamentes, öntevékeny otthonfejlesztéssel foglalkozó folyóiratok ( Do-it Yourself, Selbermachen, Bricolage, Fai-da-te, Popular Mechanics, Junyij Konsztruktor, Doe-het-Zelf, stb.) között kialakított kapcsolat révén Indianapolistól Podgoricán át Szocsi-ig. cikkcserékre és kétoldalú látogatásokra keríthettünk sort. A Do-It-Yourself tevékenység (DIY= ejtsd: diájváj=csináld magad) mára globális gazdasági ággá nőtt, amelynek szakfolyóirata, a DIY International. Az azt megjelentető Daehne Verlag-gal régi a kapcsolatunk. S mert időközben az internet révén az ismeretszerzés is felgyorsult, a legújabb számából vett v e g y e s válogatással igyekszünk informálni olvasóinkat a globális lehetőségekről. A lap alján, középen felsorolt DIY Global Web-címekkel is.

A színes nyomtatók festékkel saját kezűleg, ezért sokkal olcsóbban történő feltöltésének módját ismerteti az amerikai Popular Mechanics. Elérhető a popmech.com/reprint oldalakon.

A DIY nagyon fontos ága a kertészkedés. Új szerszám hozzá a Bosch ASB típusu, 10.8 V-s, lithium-akkus, SDS gyors-cserélős gyep-frizírozó készlete .

Rohamosan terjed a kis állatok a PET-ek (pet=kölyök, fióka, hobby-állatka stb.) tartása. Németországban 400.000 terráriumban tartanak pet-eket. Közülük egyre többen már exotikus gyíkokat is. A nyugati DIY-lapoknak már külön Pet-rovata van.

A 20 legnagyobb DIY áruházlánc 2008 évi forgalma szerinti nagyságrendi grafikonja. A számok millió eurókat jelölnek, (a zárójelesek a vállalatok régióit)

2008-ban és 2007-ben Németországban eladott elektromos kertiszerszámok darabszáma és azok értéke.

Új DIY áruházlánc indult Észak-Olaszországban, a Jo-ho (job és hobby) nevű, fai-da-te (csináld magad) jeligével.

Fatüzelésre visszatéréskor hatásos segítség a Crosstools 3,5 kW-s, elektrohidraulikus ölfa-hasogatója. Keskenyre, és könnyen tűzre vethetőre bontja a maximum 105 cm hosszú rönköket.

A mi DIY tevékenységünk megoszlása leginkább a franciákéhoz hasonlít. Ott 2008-ban (balról óra szerint haladva) így alakult: kert Pet dekoráció DIY építés.

2008-ban Európában országonként és fejenként ennyit költöttünk bútorra. Az országokat a gépkocsi felségjelük azonosítja. Pld: SK= szlovák.

A divatos, nagyon kemény trópusi fafélék, az exoták (pld. a bangkirai) eszik a szokásos fafúrókat, a fémhez valók meg égetik a fát. A KOCH Bohrer vállalat ezért HSS Co acélból készíti az új keményfa-fúróját.

A Georgia Tech cég szobakerékpárja áramfejlesztőt hajt. A Green Microgym fittnes-termeinek áramát már a tréningezők termelik meg, az otthoniakkal pedig akkut töltenek. popsci.com/greengym.

DIY international, vagy DIY Global


Összeállította:
Szűcs József
praktiv@freemail.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így születik az esküvői dekoráció házilag

Akik szeretnek barkácsolni és szívesen spórolnának meg százezreket egy esküvőn, azoknak jó hír: az esküvői dekorációk házilag is elkészíthető.


Ezermester Extra 2020/1. énKertem: veteményeskert

Lapozzonbele!Digitálisformában megvásárolható itt!