Téli feladataink a ház körül

2012-01-28 17:14:26 | Módosítva: 2014-02-11 11:07:07

A nagy hidegek beköszöntével egyre csökkennek a ház körüli teendők, de minden gyakorlott kertészkedő tudja, hogy ebben a fagyos évszakban sem áll meg a munka. A levelek eltüntetése után rövidesen egy újabb nehéz és ismétlődő feladat áll majd előttünk, az éjszaka lehullott gyönyörű hótakaró eltakarítása, ellapátolása. Illetve, amennyiben fával fűtünk és még nem tettük meg, elő kell készítenünk a tüzelőanyagot a kályha számára.

Miután a szobánk melegéből végigcsodáltuk este a hóesést, másnap reggel már sokkal nehezebb feladatra ébredünk. Ha a kocsival el akarunk menni otthonról, vagy csak egyszerűen ki akarunk menni az utcára, el kell takarítanunk a havat. A hólapátolás az egyik legmegterhelőbb téli feladat, érdemes folyamatosan végezni, mert az összetömörödő hó, csak megnehezíti a munkánkat. Fontos tudni, hogy törvény szabályozza, milyen kötelezettségeink és lehetőségeink vannak a hóeltakarítással és síkosság-mentesítéssel kapcsolatban a saját házunk előtt.

  • Az ingatlan előtti, illetve az ingatlan megközelítését szolgáló járdák, járdaszakaszok, lépcsők síkosság-mentesítéséről az ingatlan használója a szükség szerint köteles gondoskodni.
  • Tavaly óta nem lehet akármilyen anyaggal végezni a síkosság-mentesítést sem, ugyanis előírás, hogy csak környezetkímélő anyagok (homok, salak stb.) használhatók a külterületeken. Belterületi utak esetében a sóval való síkosság-mentesítés megengedett, de csak abban az esetben, ha a só és hordozóanyag aránya legfeljebb 1:5 arányú.
  • A törvény még azt is szabályozza, hogy miképpen lehet hórakást képezni és milyen helyeken tilos azt megtenni.

A legjobb megoldás a hótól való megszabadulásra a lapátolás, de a nehéz és ismétlődő mozdulatok igénybe veszik az emberi szervezetet és izomzatát is. Ami az első havazás után még kellemes testmozgás, az az ötödiknél már fárasztó munka.

A könnyű anyagból készült ergonomikus nyéllel ellátott eszközökkel azonban csak a hó súlyát kell megemelnünk, az pedig csökkenti a hát megterhelését, ezáltal megkönnyíti az elvégzendő feladatot. A hótolók igazi unikumnak számítanak, hiszen azokat csak ritkán kell megemelni, mert a kiképzésük miatt akár 5 centiméteres hóréteget is tolhatunk, görgethetünk magunk előtt úgy, hogy közben az anyaga miatt, a nedves hó nem tapad rá a lapátra.
Miután eltakarítottuk a havat a kertünkből és a házunk előtti járdáról, dőljünk hátra a kandalló vagy a kályha által bemelegített szobában lévő karosszékünkben, és élvezzük az otthon és a család melegét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fiskars, hólapát, havazás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télen is biztonságosan!

A közlekedésbena téli időszak tudatos felkészülést igényel.Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.


Erkélyek télen

Az erkélyek nyitott területnek a hasznosítása még nyári időszakban is jórészt a tulajdonos igényességétől függ. Szerencsére egyre többen törekednek a lakótelepeken és a családi házaknál is az...