Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

2016-04-04 15:19:01 | Módosítva: 2016-04-04 15:23:23

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy nö­vényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk.

Nem kertelünk tovább!

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. Hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt a locsolási vízmérő segítségével évről-évre egyre többen kísérik figyelemmel.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül további óriási előnye, hogy az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után, a locsolási vízmérővel rendelkezőknek a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.

A lakosság egy része locsolómérő hiányában nem tudhatja pontosan, hogy mennyit locsol el havonta. Nem kertelünk tovább! Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés. Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással, könnyen elérheti, hogy növényei üdén pompázzanak.


Az öntözés íratlan szabályai:

– Öntözésünk legyen hatékony és gazdaságos! Ha sikerül megfelelő mélységbe juttatnunk a vizet, úgy nem csak növényeink járnak jól, hanem pénztárcánk is, hiszen csökkenthetjük az öntözések számát.

– Tájékozódjunk a kertészetekben, hogy elültetett növényeink mennyire vízigényesek, mennyi vízre van szükségük. Ennek megfelelően határozzuk meg a locsolásra szánt időt.

– Ne hagyjuk figyelmen kívül az időjárási tényezőket sem, és a locsolást igazítsuk ezekhez. Gondoljuk át, az adott pillanatban valóban szükség van-e locsolásra, vagy éppen ellenkezőleg, adjunk-e több vizet növényeinknek a megszokottnál!

– Ha kertünk nagy részét gyep borítja, akkor nyári meleg időszakban hagyjuk a szokásosnál kicsit hosszabbra a pázsitot. A hosszabb fű gyökerei ugyanis jobban tartják a vizet, kevésbé gyorsan száradnak ki. A virágágyások, dísznövények körül ne csak esztétikai szempontból használjunk talajtakarót. A növények köré szórt fenyőkéreg például csökkenti a párolgást.

– A kertbarátok nagy része a hagyományos locsolócsöves öntözést választja. Szakemberek szerint a locsolócsövet mindig 30-40 fokos szögben kell tartani ahhoz, hogy a vízsugár ne egyenesen irányuljon a földre. Ha a víz nagy cseppekben érkezik a talajra, csak ártunk vele, ezért érdemes szórófejet szereltetni a slagra.

– Szereltessünk locsolási vízmérőt, hogy vízfogyasztásunk még kiszámíthatóbbá váljon az öntözés során.


Legyen Ön is tudatos kertöntöző, és a locsolás során legyen körültekintő!

További hasznos információk a Fővárosi Vízművek honlapján: www.vizmuvek.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények szárazságtűrése

A vízhiány elviselése részben a növény fajából adódó genetikai hátterétől függ: lényeges, hogy eredetileg milyen élőhelyről származik. A nemesítés mellett némi szoktatással, edzéssel is javítható a...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...