Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

2016-04-04 15:19:01 | Módosítva: 2016-04-04 15:23:23

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy nö­vényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk.

Nem kertelünk tovább!

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. Hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt a locsolási vízmérő segítségével évről-évre egyre többen kísérik figyelemmel.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül további óriási előnye, hogy az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után, a locsolási vízmérővel rendelkezőknek a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.

A lakosság egy része locsolómérő hiányában nem tudhatja pontosan, hogy mennyit locsol el havonta. Nem kertelünk tovább! Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés. Egy kis odafigyeléssel, gondoskodással, könnyen elérheti, hogy növényei üdén pompázzanak.


Az öntözés íratlan szabályai:

– Öntözésünk legyen hatékony és gazdaságos! Ha sikerül megfelelő mélységbe juttatnunk a vizet, úgy nem csak növényeink járnak jól, hanem pénztárcánk is, hiszen csökkenthetjük az öntözések számát.

– Tájékozódjunk a kertészetekben, hogy elültetett növényeink mennyire vízigényesek, mennyi vízre van szükségük. Ennek megfelelően határozzuk meg a locsolásra szánt időt.

– Ne hagyjuk figyelmen kívül az időjárási tényezőket sem, és a locsolást igazítsuk ezekhez. Gondoljuk át, az adott pillanatban valóban szükség van-e locsolásra, vagy éppen ellenkezőleg, adjunk-e több vizet növényeinknek a megszokottnál!

– Ha kertünk nagy részét gyep borítja, akkor nyári meleg időszakban hagyjuk a szokásosnál kicsit hosszabbra a pázsitot. A hosszabb fű gyökerei ugyanis jobban tartják a vizet, kevésbé gyorsan száradnak ki. A virágágyások, dísznövények körül ne csak esztétikai szempontból használjunk talajtakarót. A növények köré szórt fenyőkéreg például csökkenti a párolgást.

– A kertbarátok nagy része a hagyományos locsolócsöves öntözést választja. Szakemberek szerint a locsolócsövet mindig 30-40 fokos szögben kell tartani ahhoz, hogy a vízsugár ne egyenesen irányuljon a földre. Ha a víz nagy cseppekben érkezik a talajra, csak ártunk vele, ezért érdemes szórófejet szereltetni a slagra.

– Szereltessünk locsolási vízmérőt, hogy vízfogyasztásunk még kiszámíthatóbbá váljon az öntözés során.


Legyen Ön is tudatos kertöntöző, és a locsolás során legyen körültekintő!

További hasznos információk a Fővárosi Vízművek honlapján: www.vizmuvek.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés esővízzel

Felhasználásának egyik legegyszerűbb módja, ha növények öntözésére fordítjuk, de a háztartásban is alkalmazhatjuk jó néhány dologra. Nagyobb esőzésekkor a lehulló vízmennyiség jelentős része nem...


Precíziós öntözésvezérlés szenzorokkal

MESTER+A mezőgazdaságban az öntözés célja az optimális nedvességtartalom fenntartása a növény növekedéséhez és a termésfejlődéshez. A hatékony öntözés azt jelenti, hogy a termelési bevétel...