Talajtakarásos zöldségtermesztés

2014-09-16 11:53:21 | Módosítva: 2014-09-16 11:53:59

A talaj termőállapotának védelmére sokszor nem fektetünk elég hangsúlyt, ami azonban a későbbi termesztési eredmények romlásához vezet. A talajtakarásos termesztés, melyet főként zöldségkultúrákban alkalmazunk, jelentősen hozzájárul a talaj fizikai, kémiai tulajdonságainak megőrzéséhez, sőt javításához. 


Nem fertőzött, ősszel lehullott falevelekkel is takarhatjuk a talajt

A hazai talajművelési kultúra korábban kevés odafigyelést kapott, emiatt jelentkeztek talaj degradációs folyamatok (erózió, defláció, talajszerkezet-leromlás). A műtrágyázás, ha nem párosul szerves trágya adagolással is, egy idő után lerontja a talaj állapotát. A talaj szerves-anyag tartalma csökken, ezzel romlik a víz- és tápanyag gazdálkodó képessége. Ekkor már hiába műtrágyázunk, az azzal kijuttatott tápanyagok az öntözés hatására hamar a gyökérzóna alá mosódnak.

Ahol a talaj szélhatásnak kitett, ott ha nem kötjük meg a talajt – például növényekkel – a szél folyamatosan tünteti el a termőréteget, ami évről-évre csökkenő vastagságú lesz. Kísérletek igazolják, hogy a talajtakarás sokoldalúan hat a növények növekedésére, a talaj szerkezetére és termőképességére, ugyanakkor részben pótolja a talajművelést is. A helyesen kialakított szerves takaróréteg hatékonyabb párolgáscsökkentő, mint a csupasz talajfelszín, hiszen a földfelszínt a Nap jobban felmelegíti már csak színe miatt is, mint egy szalmával borított talajt. A talajborítás ez esetben csökkenti a párolgási veszteséget.

Emellett a gyomok kelését is gátolja, a terület gyomfertőzöttsége csökken. A talaj cserepesedését is meggátolja a takarás, ami azért lényeges mert egyes talajtípusok hajlamosak hajszálcsövességre. Azaz a víz kis csöves talajképződményeken lejut a talajba, de ezeken a csöveken könnyen ki is párolog. Mindezek mellett a szerves talajtakarás lassú lebomlásával javítja a talaj szerves-anyag tartalmát, és a jótékony mikroorganizmusoknak is kedvező környezetet biztosít.

Ezeket a talajtakarási megoldásokat (a szerves-anyaggal történőket) főként a biotermesztésben alkalmazzák. Ennek egyik oka a folyamat munkaerőigénye, másik, hogy itt tartják be leginkább a minimális talajművelés követelményeinek legjobban megfelelő talajművelési eljárást. Ennek lényege, hogy nincs feltétlen szükség a talaj forgatására a jó termés érdekében, hiszen egy erdőben sem ás senki évente, mégis többszintű növénytársulás jön létre.

Mivel takarjuk a talajt?

Használhatunk mesterséges és szerves anyagokat is talajtakarásra. Mesterséges anyagokból legelterjedtebb a fekete fólia, ám ez csak bizonyos kultúráknál jó (pl. szamóca). Az agroszövet vízáteresztő tulajdonsága miatt már szélesebb körben felhasználható, ám drágább is. Ezek, bár a vízháztartást és a gyommentesítő funkciókat ellátják, de egyik sem képes jótékonyan hatni a talaj szerves-anyag tartalmára és mikroorganizmusaira, sőt. A fekete fólia alatt felforrósodó talajban csekély növényborítás esetén jelentősen csökken a biológiai aktivitás.

Ezért célszerűbb szerves anyagokat használni talajtakarásra. A legjobbak pedig azok, melyeket helyben termelünk meg, hiszen így szállítási költség sem terheli azokat.

A szerves anyagokkal való talajtakarás másik neve a mulcsozás. Ez a természetes életközösségek esetén látható avartakaró szerepét tölti be. A szerves anyag lassan elbomolva a talaj termékenységét javítja, és a humusztartalmat is emeli. A termesztési idény alatt a növényeket a talajtakaró átsegíti az aszályos időszakokon. A csapadék átszivárgása a takaráson lassú, és a takaróanyag jelentős mennyiségű vizet tarthat vissza, emiatt csak jelentősebb esők után várható a növények vízellátottságának javulása. Ezt a hátrányt azonban ellensúlyozza, hogy a talajba került víz hasznosulása jobb, mivel a takarás alatt a nedvesség időben és térben is egyenletesebben oszlik meg. Gyomtalanító hatású is – főként a vastagabb rétegben leterített – szerves anyag a talaj felszínén (fakéreg, faforgács, istállótrágya, gabonaszalma, törek, lekaszált zöldtrágya, falomb, borsószalma, krumpliszár). Esetenként ez búvóhelyül szolgálhat a kártevők, rágcsálók számára, ami részben igaz csak, mert nem csupán a káros, hanem a hasznos élőlényeknek, rovaroknak is menedéke a mulcs.

Leggyakrabban szalmával szokás talajt takarni. Ez jó mert egy homogén anyag, vastagon teríthető, és aranysárga színe miatt visszaveri a Nap sugarait, ami miatt érésgyorsító hatású is, hiszen a levelek a visszavert fényt az alsó részükön is kapják. A szalma használható szamóca, paradicsom, de kis cserjék között is, mint a málna vagy az egres termesztésében. Fenntartása munkaigényes, hiszen alsó része hamar elkezd lebomlani. Használatos még gyümölcsültetvényekben is hol a fák köré fánként 10-25 kilogramm szalma szétterítése indokolt. Ez felválthatja az állandó tányérozás szerepét.

A szalma nehezítheti egyes munkafolyamatok elvégzését, munkagéppel például nehezen járható egy szalmával borított terület – bár ez a probléma egy házikertben nem jelentkezik. Takarás esetén a gyökérzet magasabban helyezkedik majd el. A takarás megszűntével ezért vízutánpótlás szükséges. Fokozódhat e területre a rágcsálók beköltözése. Szeles időben a takarást megmozgathatja a szél. Alma és más tárolásra szánt terményeknél a bomló szalma kálium tartalma ronthatja az eltarthatóságot. A szalma mellett használható még takarásra istállótrágya, kéregzúzalék, fűrészpor vagy faforgács, de kísérleteket végeznek kőmulcs kőliszt, betonliszt komposzttal kevert változataival is.


A szalmás mulcsozás fóliasátorban is jól jöhet, itt e nélkül intenzívebb a gyomosodás, mint szabad ég alatt


A fa tányérja szalmázva kevésbé gyomosodik, nehezebben szárad ki a talaj


A szalma színe miatt a fényt is visszaveri, ez jót tesz a növények fejlődésének, hiszen a leveleket alulról is éri


Dombos mulcsozás egy fa tányérjánál


A fakéreg mulcsoknak a díszkertekben is szerepük van


A fakéreg mulcsnak vannak színezett változatai is, a díszítőérték növelése miatt


A zöldségeskertben már kipalántázáskor leteríthetjük a takarást


A fóliás takarás akkor válasszuk, ha alatta csepegtető öntözőcső fut. Egyébként a szerves takarások jobbak


A szalma kesze-kuszaságának és lazaságának köszönhető, hogy a gyomok alatta, ha kikelnek, akkor sem élik meg hogy kijussanak a szalma árnyékából

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskerti talajjavítás

Kerti talajaink minősége, és sokszor mennyisége, azaz a termőréteg vastagsága is függ az alapkőzettől, a domborzati viszonyoktól, az éghajlattól. Ezek az adottságok nagyban meghatározzák, hogy a...


Rönkből készül

Amikor egy fát kénytelenek vagyunk kivágni, ezután is sok mindenre használhatjuk még, nem csak fűtésre. Összeszedtünk néhány ötletet, mikor, miként élhet tovább, a már nem élő fa.