Elkezdték ráhelyezni a sérült blokkra

Elkészült az új csernobili szarkofág

2016-11-16 13:46:53 | Módosítva: 2016-12-19 11:33:44

Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény "rátolását" a sérült atomreaktorra.


Az árkád formájú szerkezet 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, a világ legnagyobb mozgatható kupolája. 1,5 milliárd euróba került, és várhatóan 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen.

A munkálatok négy napon át tartottak, összesen 33 órát vettek igénybe. Az építményt 327 méterrel kellett "odébb tolni" az erre a célra épített síneken, hogy teljesen befedje a sérült négyes energiablokkot.

A világ legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb, mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában egy kísérlet során. Vegyi és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe egyes adatok szerint radioaktív anyagok tonnái kerültek, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyes anyagok szabadultak fel. A baleset következtében egyes becslések alapján több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.


A sérült blokk fölé akkor egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta. A hosszabb távú védelmet jelentő modern szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez Ukrajna az elmúlt években jelentős támogatásokat kapott az Európai Uniótól, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.

mti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy kis összehasonlítás

Gigantikus naperőművet terveznek Indiában.


Csernobili farkasok a rákkutatásban

Az új kutatások azt mutatják, hogy a csernobili lezárt övezetben élő farkas populáció genetikailag különbözik a régión kívüli társaikétól. Figyelemre méltó, hogy a besugárzott farkasok olyan...