Rusztikus környezet

2011-02-27 20:08:15 |

Rusztika eredeti értelemben parasztos művet jelent. Durván kinagyolt felületekkel az épületek kövein, bútorokon is. Nálunk a szó hallatán legtöbben az osztrák hegyvidéki vagy bajor bútorokra gondolnak. Valójában a rusztikus környezet ennél sokkal több. Egészen magas színvonalú környezetet és ízlésbeli kifinomultságot is jelenthet.

A rusztikus otthon, olyan régi épület kúria, parasztház, amit használója a hely szellemének megfelelően autentikusan épít újjá, tart rendben, de természetesen rendelkezik a modern kor emberének igényeit kielégítő, kiszolgáló technikai vívmányokkal is. A nagyvárosból való menekülés kedvez a nyugodt légkört árasztó patinás nosztalgia divatnak.
A vidéki vagy vidékies környezet nyugalmat áraszt. A régi vagy régies házaknak, bútoroknak bája van. Valódi természetes alapanyagokból készülnek, a megőrzött felújított épületekhez, bútorokhoz sok emlék fűződik, sokszor egy-egy család egész történetét elmesélhetnék.

Az öreg épület összes eredeti elemét megtartva és felújítva hoztak létre egy mai életmódot is kiszolgáló ebédlő-szalont. Kevés szín alkalmazásával érték el, hogy nyugalmat áraszt.Sajnos ma már kevesen készítenek minden részletében kézzel készült bútort. Ezek nem csak időigényesek, hanem költségesek is, és magas színvonalú szaktudást igényelnek. Egy ügyes mesterember nem sorozatgyártásban alkot, hanem sok-sok szeretettel, gondossággal egyszeri, megismételhetetlen tárgyakat készít.

Egy újonnan épített ház is lehet rusztikus, hiszen minden anyag rendelkezésre áll ehhez a hazai piacon is. Egy ilyen építkezés sokkal egyszerűbb, mint a régi szakszerű helyreállítása.
Egy háznál a külső tömbjén túl a falfelületek és a nyílászárók is erősen meghatározzák a látványt. A rosszul megválasztott cserép, zsindely vagy nádtető is elronthatják az összképet. Egy felújítás esetén - a hely szellemét figyelembe véve - a helyi anyagok használatával eredményesek lehetünk. Nem a történeti részletesség a lényeg, hanem a beleérzés.

Sok oda nem illő festékréteg eltávolítása után került elő a nyers kőfal, tökéletes háttérként. A tönkrement téglapadlót az eredetire megszólalásig hasonlóval váltották ki.Lehet, hogy a felújítást - ház és bútor esetén egyaránt - a rosszul felhordott festékréteg és az oda nem illő anyagok eltávolításával kell kezdeni. Az előtűnő anyagok konzerválása és szakszerű festése, viaszolása vagy lakkozása nehéz feladat, gyakran szakembert kíván. Ha magunk akarjuk csinálni, akkor a legegyszerűbb és legkevésbé értékes darabokon kell kezdeni, hogy ott gyakorlatot szerezzünk.
Egy épület belsejében bátran meghagyhatjuk, esetleg létrehozhatjuk a kopott kőpadlót, a halszálkában lerakott téglát, az öreg esetleg festett hajópadlót. Falfelületeken és bútorokon egyaránt használhatunk sokféle antikolást, sablonfestést, sőt hengerelést is.

A rusztikus otthon színvilága, bútorai, dísztárgyai attól függően lesznek Az öreg ház belsejét eredeti szépségében újították föl meghagyva gerendát, terméskövet és szép cseréppadlót. Ellenpontként kényelmes, modern pihenő bútorokat helyeztek a térbe.harmonikusan összeillők, hogy mely stílust képviselik. A rusztika önmagában nem stílus. Viszont lehet rusztikus egy country, alpesi, bajoros, etno, hagyományos falusi vagy akár kisvárosi otthon is. Az adott környezet stílusa szabja meg, hogy milyen szőttest, hímzett anyagot horgolt és varrott takarókat, terítőket választunk, hogy melyiknek milyen színe, mintája lesz. A dísztárgyak szintén ettől függnek. Kétségkívül előnyben kell részesíteni a fonott kosarakat, kerámiákat, rézedényeket, öreg cserepeket, a kovácsoltvas kiegészítőket. A régi használati eszközök - azon túl, hogy még mindig eredeti funkciójuk szerint működnek - dekorációs értékkel is bírnak.

Egy jól sikerült, időtlen hangulatot árasztó rusztikus környezetben minden a ráérős életmódról szól. Más tempót diktál, jótékony hatással van a lakókra. Igazi otthonos otthon vagy hétvégi pihenőhely lehet, ami természetes része a környezetnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: rusztikus, bútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveg a lakásban

Az üveg nagyon sokoldalúan felhasználható anyag. Abelsőépítészet évszázadok óta alkalmazza, elegáns megjelenése, fényáteresztő tulajdonsága, kemény, karcálló felülete és könnyű tisztántartása...


Bútor polcos elemekből

Hatalmas a választék a különböző méretű polcos elemekből a bútorboltokban. Egy kis kreativitással komplett rendszereket építhetünk belőlük, és ehhez nem szükséges mégasztalosműhellyé sem...