Párátlanítás géppel

2008-09-23 20:26:08 | Módosítva: 2008-09-25 17:01:37

A pára elsősorban a nedves helyiségekben okoz gondot, de a téli időszakban az egész épületet érintheti a probléma. Asztmát, légúti megbetegedéseket okozhat, és táptalajt képez a penészgombáknak.

Mindenütt arról hallunk, hogy minél jobb hőértékkel bíró nyílászáróval, a falazatot pedig a legvastagabb szigeteléssel beburkolt házat választunk, annál kedvezőbb rezsiköltséggel számolhatunk. Viszont keveset hallunk arról, hogy a túlszigetelésnek van legalább egy negatív velejárója: a pára nem tud megfelelően távozni, ezáltal folyamatosan lecsapódik, és a legrosszabb esetben penész képződik, amely bizony - azonkívül, hogy a ház állagát rontja - az egészségünkre is ártalmas.
A penész spórák jellemzően a levegőben lebegve terjednek, felületeken megtelepszenek, és ha megfelelő körülményeket találnak, megkezdik élettevékenységüket. Ha egészséges emberi életfeltételeket akarunk teremteni, azok nem esnek egybe a penész ideális környezeti igényeivel. Mivel a nedves közeg az alapvető életfeltétele a penészedésnek, ezért ott képződik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a nedvességtartalom. Ha rövid ideig nedvesedik egy felület, akkor a páraképződés megszűntével a felület megszárad, és amennyiben fenntartható a száraz környezet nem képződik penész. Viszont ahol a penésznek kedvezőek a feltételek, ott az emberi egészség, és az épületszerkezetek veszélyben vannak.
Két jellemző oka van a pára, illetve későbbiekben a penész kialakulásának: a fűtéskorszerűsítés és az egyre tökéletesebb szigetelések. Korábban a mindennapos túlfűtés (pl. cserépkályha) biztosította a falak kiszárítását, a tökéletlen szigetelések pedig természetes légáramlást hoztak létre a házon belül. A párásodási probléma jellemzően téli gond, és amennyiben a téli fűtés nem fokozható, akkor alacsonyabb páratartalmat kell megoldani gyakoribb szellőztetéssel vagy párátlanító használatával.
Pára természetesen nem csak télen keletkezhet, párátlanításra van szükség pl. olyan helyeken, ahol értékes berendezési tárgyakat, bútorokat, műkincseket, festményeket, értékes könyveket tartunk. Komfortérzetünk növelése érdekében párátlanítót használhatunk lakásokban, irodahelyiségekben is, főképp az olyan helyeken, ahol az átlagosnál magasabb a páratartalom (pl. konyha, fürdőhelyiségek stb.). Használhatjuk a párátlanítót nedves pincék, raktárak és alagsori helyiségek dohos párás levegőjének páramentesítésre, illetve mosással és ruhatisztítással (vasalással, szárítással) foglalkozó cégek/vállalkozások helyiségeinek páramentesítésére. Beltéri uszodákban, gyógyfürdőkben, fürdőkben a párátlanító berendezés használata szinte elengedhetetlen, mert az itt keletkezett nagy mennyiségű pára a falakon és az üvegfelületeken csapódna le, előbb-utóbb tönkretéve ezzel a helyiséget és a nyílászárókat.

A hideg párátlanító

A párátlanító berendezések a hűtve szárítás elvén működnek, azáltal, hogy a levegőben lévő nedvességtartalom a párátlanító berendezés hűtőkörén lecsapódik. A párátlanító gép tehát, nem más, mint egy egyszerű hűtőgép, aminek a hűtőkörén egy ventilátor keresztülszívja a helyiség levegőjét. A hűtőkörön átszívott levegőből a pára víz formájában kicsapódik, majd egy túlfolyás érzékékelővel felszerelt vízgyűjtő tartályba folyik. Fontos eleme a párátlanító gépeknek a túlfolyás érzékelő, hiszen ezen alkatrész hívatott megakadályozni a cseppvíz szétfolyását a gép belsejében, illetőleg a helyiségben.
A párátlanító berendezés hűtőkörén átszívott és lehűlt levegőt a gépnek azonnal vissza kell fűteni, hisz ennek hiányában előbb-utóbb lehűlne a helyiség. A fűtést közvetlenül a hűtő hőcserélő mögé elhelyezett fűtőkörrel (kondenzátorral) biztosítják, amihez a kompresszor (hűtéskor keletkező) hőjét használják fel. A visszafűtés hatására a párátlanító gép által beszívott és kifújt levegő hőmérséklete közel egyforma. Egyes gépek a kondenzátoron felül rendelkezhetnek külön fűtőbetéttel, amely nem csak párátlanítja egy helyiség levegőjét, hanem egyúttal képes fűteni is azt.

Szolgáltatások

A különböző márkájú páramentesítő gépek szolgáltatáskínálata nagyjából egyforma. A piacon lévő összes gép ismeri a folyamatos üzemet; ez annyit jelent, hogy addig működik a páramentesítő, amíg a saját, beépített páraérzékelője túlzott páratartalmat érzékel a levegőben, ezután a gép automatikusan leáll. A folyamatos üzemet megszakíthatja, ha esetleg üzem közben a gyűjtőmedence megtelik.
Az automatikus páratartalom szabályozást nem minden piacon lévő gép ismeri. Ez a szolgáltatás annyit jelent, hogy egy előre beállított értéket megadhatunk a párátlanító berendezésnek, ami ezáltal ki ill. bekapcsol, amikor eléri a kívánt értékeket. A készülékeken általában nem tudunk relatív páratartalmat állítani (%RH) csak a gépen előre jelölt fokozatokat.
A tartály telítettség visszajelzőt sok gép ismeri, bár van olyan, amelyik nem jelez vissza, hanem csak megáll, amikor a biztonsági (túlfolyás) kapcsoló kikapcsol. Hasznos szolgáltatás lehet még a állandó pára kivezetés, ilyenkor a készülék nem egy tartályba gyűjti a vizet, hanem egy csövön vezethetjük egyenesen a lefolyóba. Hasznos szolgáltatás ugyan, de azáltal a készülék már nem mobilizálható olyan könnyen, lévén a lefolyóhoz van kapcsolva.
A ventilátor sebesség-választást szintén majd minden készülék ismeri. Általában 1 és 3 fokozat között választhatjuk meg a sebességét attól függően, hogy milyen gyorsan, mekkora mennyiségű levegőt szeretnék keresztülszívatni rajta, és természetesen attól függően, hogy mennyire lehet zavaró számunkra a ventilátor által keltett zaj. Mint a legtöbb háztartási gépen általában, itt is a legmagasabb számmal jelölt érték biztosítja a legtöbb légszállítást.
Sok készüléket ellátnak a gyártók időzítővel is. Ez egy igen hasznos és praktikus kiegészítő szolgáltatás, beállítható a működésre szánt idő, ami - miután lejár a gép - kikapcsol, függetlenül a páratartalom mennyiségétől. Ideális lehet ez a szolgáltatás pl. otthon, ahol a fürdés vagy zuhanyozás után a készüléket egy-két órán át üzemeltetve összegyűjthető a helyiségből a pára. Egy 20 liter maximális kapacitású párátlanító kb. 80-120 m3 -re ajánlott. De arra figyeljünk oda, hogy ez az érték egybefüggő helységre érvényes. Ha több helységben akarunk páratartalmat csökkenteni, elfordulhat, hogy az ajtónyílásokon nem megfelelően keveredik a szárított és a nedves levegő. Ilyenkor a párátlanító áthelyezése vagy több párátlanító vásárlása a megoldás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zsuli avatarja

zsuli         Párátlanító bérlés

Sziasztok!
Új építésű házba, ahol a probléma oka, hogy az építési nedvesség nem száradt ki (betonozással, vakolással, festéssel sok víz került be a lakásba), ott néhány hét alatt kellően kiszárítja a lakást egy ilyen gép . Nekünk is egy 20 literes szárította ki a házat néhány hét működéssel 2 éve télen, és azóta nem kell működtetni ls jó a levegő.
Mivel mi meg voltunk elégedve, Páramentesítő bérbe adással foglalkozunk.

www.paramentesito.fw.hu

20 ill. 22 liter/nap kapacitású gépek, a tartály telítettségét visszajelzik, és tele tartálynál kikapacsolnak, kivezetéssel is működtethetőek üdv, Julia

Hővisszanyerő választása

A hővisszanyerő szellőztető rendszer lényege, hogy a lakás vagy ház belső levegőjének hőtartalmát – ha szükséges, a páratartalmát is – újrahasznosítja. Ennek köszönhetően az épület fűtési és...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...