Praktikus kerti újdonságok

2019-02-05 12:10:13 | Módosítva: 2019-02-05 12:11:00

A téli időszakban, míg növényeink többsége pihen, ráérünk kicsit tervezgetni a jövő évre. Rengeteg újdonság jelenik meg, melyek könnyíthetik, vagy még élvezetesebbé tehetik a kertészkedést, és szebbé a kertet. Közülük sok igen egyszerű, ám annál ötletesebb eszköz. Többségük, már hazánkban is beszerezhető, de nemzetközi csomagküldőktől is megrendelhetjük az interneten.

Faöntöző zsák
Ez egy könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Mivel a zsákot a törzs köré kell tekerni, így igen különböző vastagságú 3-20 cm törzsátmérőjű növényekhez is ideális. Ennek a lassú áteresztésű, 75 literes faöntöző zsáknak a segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetünk. Ám ha egy vastagabb törzsű, idősebb fát szeretnénk vele jobb kondícióba hozni, akkor két faöntöző zsák összezipzárazása is lehetséges, megduplázva a vízmennyiséget.

A csöpögető rendszerekhez hasonlóan e zsák is folyamatos, egyenletes vízellátást biztosít. Ez előnyös, hiszen a lassan adagolt vizet a fa jobban fel tudja venni, a víz így nem süllyed a gyökérzóna alá, és a tápanyagokat sem mossa le a mélyebb rétegekbe, mint árasztásos öntözés esetén. Könnyen kezelhető, áthelyezhető, egy zipzárazással le-, és felszerelhető, és olyan helyen is alkalmazhatjuk, ahol nem lehet megvalósítani csöpögtető öntözést. A faöntöző zsák a talajt fokozatosan, mélységében nedvesíti át, lehetővé téve, hogy a gyökerek mélyebbre hatoljanak, és gazdaságosabb, egészségesebb vízhasznosulást érjünk el. Csökkenti az öntözéssel egyébként gyakran kialakuló felszín irányába történő gyökérnövekedést, megóvva ezzel a fát a talajból való kifordulástól – pl. szél hatására.

Függőleges kert, avagy zöldfal

Már korábban is kaphatók voltak műanyagból készült zöldfal elemek, de elérhetők ennek az olcsóbb, szőtt fóliából készült változatai is. Könnyű felszerelni ezeket a zsebes fóliafalakat a rájuk szerelt lyukerősítő gyűrűk segítségével. Anyaguk vízálló, UV-ellenálló, szőtt polietilén, így kültérben, vagy beltérben is használhatóak. A függeszthető, zsebes függőleges falak előnye, hogy kis helyigényűek, dekoratívak, áthelyezhetők, a növények cserélhetők. Függeszthetjük falra, kerítésre, de készíthetünk hozzájuk saját állványt is.

Beültetésekor háromnegyedéig töltsük meg a zsebeket könnyű, pl. kókuszrostot vagy tőzeget tartalmazó virágfölddel. Ültessük bele a palántákat. A fal elhelyezésénél vegyük figyelembe a növények fényigényét is. Kerti használatban a szezon végén egyszerűen összehajtogatható és eltehető, majd jövőre újra hasznosítható.

Főként sekélyen gyökerező, kistermetű, lassan fejlődő növényeket ültessünk bele. Alkalmas fűszernövények, kisebb termetű zöldségnövények tartására is. De kúszónövényeket is ültethetünk a zsebekbe, csak ebben az esetben azokat rendszeresen metszeni kell, hogy ne boruljon fel a gyökér-lomb arány.


Állítható PET palackos csöpögtető önöntöző

Ez egy egyszerű műanyag eszköz, amit egy vízzel töltött üdítős PET palackra kell rácsavarni, majd fejre állítva beszúrni a növény mellé a földbe. Vannak egyszerűbb típusok, melyek lassan engedik a vizet, a profibbaknál állítható a víz leadásának a sebessége. Nagy előnye, hogy tényleg bármilyen szabvány méretű kupakkal rendelkező palack (pl. ásványvizes, vagy üdítős palack) használható vizes tartályként hozzá, fél literestől a másfél literesig. Jó szolgálatot tesz, ha távol vagyunk otthonról, de nem szeretnénk, ha a növényeink talaja gyorsan kiszáradjon. De nem csak cserépben használható ez a vízvezeték nélküli “manuális csöpögtető rendszer”, hanem a veteményesben is képes a növények folyamatos öntözésére, illetve a talajt mélységében nedvesen tartani. Ez főleg palántázás idején hasznos, amikor megnövekszik a növények vízigénye. Az így öntözött növények mellett nem tömörödik a talaj, mint árasztásos öntözésnél, és a víz nem mossa ki a tápanyagokat a talaj mélyebb rétegeibe. Az állítható típusnál 3,5–22–55–90 ml/óra vízleadás oldható meg.

Fejjel lefelé felfüggeszthető paradicsomtermesztő zsák

A fejjel lefelé felfüggeszthető paradicsomtermesztő zsák helyszűkében lévő, időhiányos városi kertészeknek is ajánlott. Használatával lehetőségünk lesz kis erkélyen, kert nélkül is szüretelni saját termést. A fejjel lefelé termesztés előnye a helykihasználás, valamint látványnak is elég érdekes, mondhatni extrém. Az már csak hab a tortán, hogy nem kell gazolni, és az öntözővíz is hamarabb jut el a gyökerekhez.

Hagyományosan uborkát és paradicsomot termesztenek így, de szóba jöhetnek más zöldségek, sőt fűszernövények is. A paradicsomtermesztő zsák hordozható, alkalmazkodni lehet vele az időjáráshoz, vagy a kerti adottságokhoz. A növények mindig tiszták, nem veri fel az eső a sarat. A talajszinten portyázó kártevőknek nagyon nehézzé teszi a dolgát. A növények magasabban vannak, mintha a talajból nőttek volna, ezért a talaj menti fagyokat nagyobb eséllyel tudják átvészelni. A művelési területet két szinten lehet kihasználni. A csomag tartalmazza a harmonikaszerűen összehajtott zsákot a zöld műanyag fedővel, az acélfüggesztővel, belül található egy csavarmenetes kampó és egy szivacskorong.

Beüzemelésekor húzzuk át óvatosan a talajából kiemelt paradicsompalántát a szivacskorongon, így mintegy gallért kap a palánta. A szivacskorong segít majd megtartani a talajt, amíg a paradicsom gyökérzete megerősödik a fölötte elhelyezkedő talajban. A szivacskorongnak, ahogy a növény fejlődik, egyre kevesebb a szerepe, hiszen a gyökerekkel való behálózottság révén a növény megtartja a talajt. Ültetéskor óvatosan tekerjük a gyökereket egy újságpapír csíkba, azzal együtt dugjuk át a gyökeres részt a szivacskorongon, és igazítsuk olyan magasságba, hogy majd minél mélyebben kerüljön a talajba. Tartsuk szem előtt, hogy minél mélyebben lesz a palánta a földben, annál jobban be fog gyökeresedni, és annál erősebb lesz a paradicsom szára.

ű


A szettben először még harmonikaszerűen összehajtott állapotban lévő zsák tetején keresztül (az akasztónál) helyezzük be a felgallérozott paradicsompalántát úgy, hogy a gyökerek belül maradjanak, csak a zöld hajtás lógjon ki az alsó, kerek nyíláson. Esetleg itt is célszerű a leveleket óvatosan újságpapírba tekerni, amit a művelet végén természetesen eltávolítunk. Ezután fölülről, kézi lapáttal vigyázva töltsük fel földdel úgy, hogy a zsák kb. 70%-át töltjük meg, így marad hely a gyökereknek fejlődni. Ez azt jelenti, hogy a betöltött föld szintje ne legyen 10 cm-nél közelebb a zsák szájához. Jó minőségű és lehetőleg könnyű (tőzeges, kókuszrostos, perlites) termesztő közeget használjunk.

A talajfeltöltést óvatosan végezzük, hogy minél kevésbé sérüljön a palánta gyökere. Bár a paradicsom a gyökérsérülésre kevésbé érzékeny, mint sok más növény, pl. a paprika. A feltöltés után tegyük vissza a fedőt a zsák szájára (ahol az akasztó van). A fedő csökkenti a párolgást, és védő funkciója is van (eső, madarak kapirgálása stb.). Óvatosan öntözzük be fölülről a talajt, hagyjuk, hogy teljesen átnedvesedjen. Ezután felfüggeszthetjük a zsákot, de elérhető magasságba úgy, hogy az öntözés kényelmes legyen.

Rekeszes ültető zsák


Korábban már írunk lapunkban a zsákos növénytermesztésről, és előnyeiről. Nagy előnye az áthelyezhetőség, hogy a zsákokat az első fagyok érkeztével fagymentes helyre vihetjük, így még olyan zöldségek is beérhetnek benne, melyek szabad földön már elfagynának késő ősszel. A rekeszes zsák előnye, hogy amikor letermett valami benne, akkor az adott rekeszbe úgy ültethetünk mást, hogy azzal nem bolygatjuk meg a többi növény gyökerét. A szép külső pedig azt célozza, hogy attól, hogy haszonnövényt termesztünk, még nem kell lemondani a látványos megjelenésről. Egy ilyen zsákban tartott zöldség, vagy fűszer összeállítást nem kell rejtegetni, hiszen nagyon jól mutat a teraszon, vagy a dísznövények között is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyszerű öntözéstechnika

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt ma már szinte elképzelhetetlen intenzíven gondozott kert fenntartása öntözés nélkül. Egy automata öntözőrendszer kiépítése – főleg ha szakemberrel...


Einhell kerti gépek

A kertjüket saját kezűleg gondozók kedvéért az alábbiakban az Einhell kerti programjából mutatunk be ízelítőt. Elöljáróban annyit, hogy a hazai piacon most vannak terjedőben a piros színű Einhell...