Hogyan kerülheti el a szén-monoxid mérgezést?

2013-10-31 10:50:50 | Módosítva: 2016-01-31 19:41:22

A szén-monoxid alattomos gyilkos. Se színe, se szaga, mégis sok ezer mérgezést, több tucat halálesetet okoz minden évben. Magunk és családunk élete mindennél fontosabb, ezért egyáltalán nem mindegy hogyan védekezünk.

Valószínűleg Ön is veszélyeztetett, ahogy a legtöbb ember Magyarországon. Hiába a gondos tervezés, a körültekintő építés, felújítás: még a modern készülékek is meghibásodhatnak, egy rossz kivitelezés vagy a szomszéd kéménye is előidézheti a szén-monoxid szintjének növekedését lakásunkban.

Megelőzés vagy riasztás? 

Mindkettő. Tegyünk meg mindent, hogy a szén-monoxid lakásba áramlását megakadályozzuk. Ugyanakkor a teljes biztonságot az jelenti, ha egy megbízható szén-monoxid riasztó is vigyáz ránk. Ami mindig a megfelelő időben szólal meg: nem riaszt tévesen, nem jelez feleslegesen, de azonnal figyelmeztet, ha túl sok szén-monoxid van a levegőben és komoly a veszély.

Honnan lehet tudni, hogy megbízható a készülék?

A készüléken vagy a csomagoláson található “CE” és az “EN 50291:2010 szerint tanúsítva” jelölések nélkül nem szabad megvenni a vészjelzőt. Sajnos vannak, akik ezzel is visszaélnek, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy ezek a tanúsítványok hitelesek, nem csak megtévesztő feliratok a dobozon. A tanúsítványokat nem elég a gyártó, vagy forgalmazó honlapján megtekintenünk, a tanúsítvány száma alapján érdemes meggyőződni a tanúsítványt kiadó intézet honlapján a dokumentum hitelességéről.

Nézzük meg a hazai piacon elérhető termékek teszteredményeit. A közelmúltban egy hazai, független, alapos vizsgálat során a Honeywell H450EN szinte egyedüliként bizonyult minden téren megbízható szén-monoxid vészjelzőnek. Az eredmények bővebben a vgfszaklap.hu oldalán olvashatók.

Összefoglalva a teendőket:

1. Telepítsen Honeywell CO riasztót!
2. Végeztessen rendszeres karbantartást gázkészülékein és egyéb tüzelő berendezésein!
3. Ismerje meg és ismerje fel a mérgezés tüneteit. 

Miért válassza a Honeywell H450EN szén-monoxid vészjeltőt?

• 6 év garancia, 7 év élettartam.
• A nagypontosságú ipari rendszerekben is alkalmazott önkalibráló érzékelő.
• Valódi szén-monoxiddal tesztelnek minden egyes darabot kétszer is a gyártás során. Családja biztonsága nem a szerencsén múlik.
• Sohasem kell elemet cserélni.
• Ha átszámoljuk az árát fagylaltra, havonta alig egy gombócba kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szénmonoxid, CO-mérő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CO mérgezések

Június hónapban szokatlanul sok helyre riasztották a tűzoltókat széndioxid-mérgezés gyanúja miatt. A katasztrófavédelem szakemberei mindegyik esetben ki tudták mutatni a mérges gáz jelenlétét...


Szén-monoxid vészjelzők

Minden évben sokan meghalnak szén-monoxid mérgezés miatt, pedig ez elkerülhető lenne. Egy jól működő, és megfelelő helyre felszerelt szén-monoxid riasztó telepítésével még azelőtt tudomás...