Okosbojler a háztetőn

2022-09-26 15:38:57 | Módosítva: 2023-04-11 19:58:19

Ha háztartási méretű energiatermelésről esik szó, automatikusan a háztetőre szerelt napelemek jutnak az eszünkbe. Illetve mostanában az is, hogy a megtermelt energiafelesleg időleges eltárolására használt, ingyenes hálózati feltöltés (és a szaldó elszámolás) időszaka lassan véget ér. Eddig műszakilag a legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy a fölös energia betárolását akkumulátorokkal, esetleg hőszivattyú rendszerbe építésével képzelték el, de egy francia cég elővett egy régi módszert, és “felokosította”.


A vízmelegítő működési elve egyszerű, ennek korszerűsítése azonban használhatóvá és hasznossá is teszi e berendezést a 21. századi lakóotthonok számára. A Stock-O nevű vízmelegítő lényege, hogy a klasszikus bojler elvén modern anyagokból megépítettek egy kis energiatároló rendszert, amely képes a háztartások fogyasztásának optimalizálása érdekében tárolni, illetve oda-vissza táplálni a napelemes többletáramot. Az okosbojler 200 literes, és a vezérlésének köszönhetően azonnal bekapcsol (elkezdik melegíteni a vizet), ha a háztáji napelemes rendszerben felesleges villamos energiát észlel.


A melegvíz-termelés nem öncélú, a vízmelegítőt egy app vezérli, amely időjárás-előrejelző rendszert is használ, így előre kalkulál a tárolandó energia mennyiségét illetően. A tesztek azt mutatják, hogy miközben egy-egy ilyen berendezés naponta több fűtési ciklust képes végrehajtani, akár 10 kWh energiát is eltárol - miközben olcsóbb, mint egy lítium akkumulátor.

forrás: napi.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bojler, okosbojler

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LYDOS a hibrid vízmelegítő

Vegyünk egy jó minőségű villanybojlert, illesszünk rá egy kicsi és egyszerű levegő-víz hőszivattyút, tegyünk rá egy könnyen kezelhető vezérlést, és csinosítsuk igény szerint olasz dizájnnal: az...


CO mérgezések

Június hónapban szokatlanul sok helyre riasztották a tűzoltókat széndioxid-mérgezés gyanúja miatt. A katasztrófavédelem szakemberei mindegyik esetben ki tudták mutatni a mérges gáz jelenlétét...