Szerelvényként is megvásárolhatók

Asztal- és bútorlábak

2010-05-13 15:59:43 |

Az asztalok formája, kivitele a berendezés stílusához igazodik, és a használatuknak megfelelően változatos. A dohányzóasztalok alacsonyabbak az étkezéshez készülteknél, míg a munka végzéshez használatosak az ülőtevékenység magasságához igazodnak. Formailag az asztalok lapja meghatározó, a bútordarab jellegét azonban a lábak is jelentősen befolyásolják. Aki pedig takarékosságból vagy egyedi igényeihez igazodva szeretne e bútordarabot saját kezűleg elkészíteni, a fontos alkatrészeket készen is megvásárolhatja.

A lábszerkezet elsődleges feladata, hogy stabillá tegye az asztalt. Ezen túlmenően optikailag hangsúlyossá teheti magát a bútordarabot, és lehetővé teszi a berendezési tárgy alatti tér tisztán tartását is. Ennek megfelelően különféle bútor- és asztalláb fajtákat szokás alkalmazni.
Az egyszerű kialakítású gyári bútor- és asztallábak választéka formailag ugyan nem túl bőséges, de azért jó néhány változatot találunk. Alkalmazásukkal a kiegészítő bútordarabok egységességét lehet biztosítani, asztaloknál pedig a lapok kreatív formai kialakításával, azok vastagságának növelésével, esetleg az alsó kávakeret asztallap és a lábak köré, vagy azok közé illesztésével tehetők egyedivé a bútordarabok. Így viszonylag egyszerűen ellensúlyozható a lábak sima vonalvezetése.

Komódoknál, alacsony szekrénykéknél, nyitott polcos kávaszerkezeteknél az alacsonyabb, 250-350 mm magas, a bútordarab aljára csavarozható fém lábakat célszerű alkalmazni. Ezek matt fémszínűek, vagy krómozott felületűek, esetleg különféle színűre festettek. Négyszögletes, illetve hengeres a palástjuk, 30-50 mm méretűek, hosszuk 300-750 mm-ig fokozatosan változik, talpuk pedig műanyag betéttel lezárt. A padló egyenetlenségeinek kiegyenlítésére ezek a lábak nem alkalmasak. A felerősítésükre szolgáló talpak nem láthatók. Esetenként előnyös a bútordarabot alul lábkerettel is kiegészíteni.
A padlóegyenetlenségek kiegyenlítésére csak az 50-60 mm átmérőjű, 300-820 mm magas, hengeres asztallábak képesek, amelyeknek a menetes műanyagtalpuk csavarásával lehet stabilan szintbe állítani magát a bútort. Ez különösen asztalok esetében nagyon fontos követelmény. A többnyire hengeres lábak felfogására precíziós könnyűfém öntvényidom szolgál, amelynek oldalágai különösen szilárdan rögzítik a kiálló palástnyakra csavarral rögzíthető csőlábakat. Felületük bevonata változatos, a szálhúzott kikészítéstől a matt és fényes króm bevonaton túl nem ritkák a fautánzatú változatok sem. Az ilyen és hasonló bútorlábakat a barkács áruházakban és a bútorszerelvény szaküzletekben érdemes keresni.

A hengeres formán kívül igényesebb, négyszög keresztmetszetű lábak is beszerezhetők, amelyeket főként a bútorszerelvényeket forgalmazó üzletekben érdemes keresni. Ezek némelyike tömör fával kombinált, felerősítésükhöz pedig az előzőekhöz hasonló, két ágú felfogó öntvények használhatók, természetesen a láb geometriájához illő nyakkal.
A fentieken kívül beszerezhetők speciális kialakítású asztallábak is. Ezek azonban bútorszerelvény üzletek kínálata alapján csak előzetes megrendeléssel szerezhetők be. A komplett szerelvények főként munka- vagy étkező asztalokhoz használhatók. Az íróasztal lapjához alkalmazható komplett láb például előnyösen aszimmetrikus kialakítású, ám létezik ennek szimmetrikus változata is, amely már akár modern étkező-, vagy akár tárgyalóasztalhoz is megfelelő. A szerényebb, páros csőlábú változatok inkább a minimál stílusú berendezéshez, irodákba, vagy akár kültéri parti-asztalokhoz megfelelők. Az U-alakú, zárt szelvényű fém lábszerkezet viszont bármilyen célra használt asztalhoz jól illik, feltéve ha a felületi kikészítése megfelelően igényes, és az asztallap is jól megválasztott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyfák és talpak

Amikor a karácsonyfa megvásárlására indulunk, rendszerint már van elképzelésünk, hogy mekkora fát szeretnénk, és mennyi pénzt szánunk rá. Vannak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk, de időnként...


Bekötő dobozra szerelt lámpa

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális...