A nélkülözhetetlen alapszerszám

Kalapácsok

2010-04-16 18:56:15 |

A kalapács vélhetően a legősibb, ember készített szerszám, aminek azóta is fontos szerepe van az életünkben. Még a legegyszerűbb háztartásban is nélkülözhetetlen. Egyszerű és nagyon hatékony ütőszerszám, ami a különféle formai alakításoknál is jól használható. Ahány szakma, annyiféle változata van, az adott munkafogásokhoz igazodó alakban és méretben. Számtalan változata közül talán a legáltalánosabban a lakatos kalapácsokat használják.

Egyszerű felépítés

A kalapácsok nagy általánosságban két alkatrészből állnak, a fejből és a nyélből. A kalapácsfej mindig kovácsolt szerszámacélból készül, aminek az ütőfelületeit edzéssel keményítik meg, hogy e felületek ellenállóbbak legyenek a legtöbb fémnél. A leggyakrabban használt lakatos kalapácsok feje aszimmetrikus kialakítású. Enyhén domború, négyzet alapú talpa erős és célzott ütésekre alkalmas, elvékonyodó, ék alakú vége - a foka - pedig vékony szegek beütéséhez használható.

A hikoryfa nyelű és lágy markolatú kalapácsnak nemcsak kiváló a "húzása", de villás vége alkalmas szegek kihúzására is Az ütések erejét a kalapácsfej súlya és a nyél hossza határozza meg, és ezt mindig a végzendő feladathoz igazodva kell megválasztani. A nagy, koncentrált erőkifejtést igénylő munkákhoz 0,5-1,5 kg, vagy még ennél is nagyobb súlyú kalapácsot kell használni, a finomabb feladatokhoz pedig kisebb, 0,1-0,3 kg-os kalapácsok a megfelelők.
Méretük, azaz a súlyuk szerinti választékuk igen bőséges, a 0,1 kg-ostól a 2 kg súlyhatárig 10-20 dkg-onként, ezen felül pedig fél- illetve egész kg-onként növekedik a súlyválasztékuk, és természetesen ezzel együtt a kalapácsok fej mérete és a nyélhosszuk is fokozatosan növekszik. Ezt különféle szabványok, pl. a ma már általánosan elfogadott DIN 1014, 1041 előírásai határozzák meg. Amelyiken pedig a TÜV/GS minőségjelzés is fellelhető, annak a szerszámnak garantáltan kiváló a minősége.

Fejformák

A kalapácsfejek kialakítása szakmánként változó, ám a céljuk mindenkor a célzott és koncentrált erőhatás a szerszámra vagy anyagra. Ez pedig köztudottan mindenkor azonos erejű ellenhatást is indikál. Ez okozza a kalapácsok "visszarúgását", ami a kéz és a könyök izületeket veszi igénybe. E kellemetlen hatás csillapítása a nyél feladata, ám az ún. sörétes kalapácsoknál ezt a kalapács feje végzi el. A fej hengeres üregében ugyanis sok apró acélgolyó van, amelyek ezt a teret nem töltik ki teljesen, és szabad mozgásuknak köszönhetően minden ütéskor -mintegy késleltetett belső kalapácsként - tehetetlenségi erejükkel jórészt semlegesítik az ütéskor keletkező visszarúgó erőt. Szinte a Speciális, rövidnyelű, vaskos műanyag markolatú monoblokkos szeghúzó kalapácsfelületre szorítják a kalapács talpát, ezzel is növelve az ilyen kalapácsfej hatékonyságát. A nyelük pedig a lágy gumiborításnak köszönhetően tovább csökkenti az ütés keltette maradék rezonanciát. Az ilyen spéci kalapácsokat elsősorban a szakiparosok használják.
A mindennapi általános feladatokhoz a szokványosan kialakított kalapácsok is megfelelnek, ha a méretük is elégséges az adott feladat elvégzésére. Nálunk általában a német fejforma a gyakoribb, ám már nem ritkák az angol formájú kalapácsok sem. Ezek talpa kerek, a másik vége pedig kb. 10-30 fokban lehajló, felréselt, villás farkú, ami a szeghúzásnál nagyon előnyös. Hasonló kialakítású a lécező ácskalapács, illetve a palázó kalapács, amelyeknek azonban elvékonyodó villás foka aszimmetrikus kialakítású. A fejforma mindig az adott szakterület igényeihez célirányosan kialakított, súlyukat tekintve pedig a műveletek erőigényéhez igazodó.

A nyél is fontos

A kalapácsok másik lényeges alkatrésze a nyél. Anyaga szívós kőris-, vagy hickory fából, újabban kombinált összetételű műanyagból illetve acélcsőből is készülhet. Az igényesebb gyártmányok nyele a könnyű, nagyon ellenálló hickoryfából készül, mert ez a fafajta nemcsak jól csillapítja, tompítja a kalapácsfej által keltett rezgéseket, hanem gőz hatására kiválóan formálható is. Így ebből az anyagból a szokásosnál ergonómikusabb, kettős ívelésű nyélformák alakíthatók ki.

A többrétegű műanyag nyelű bontókalapácsnál a nyél szívóssága mellett rezgéselnyelő képessége is fontos szempont Más gyártmányokhoz fa helyett műanyagnyelet erősítenek a kalapácsok fejébe. Cél a minél kézbe igazodóbb nyélforma, amely szívóssága mellett az ütéseknél keletkező kellemetlen vibrációt is jelentősen csillapítja. A nyél magja ezeknél üvegrostból készül, amelyet több különböző sűrűségű műanyagrétegbe ágyazva alakítanak ki. A műanyag nyelek legkülső rétege speciális összetételű lágy gumi bevonat, ami a biztos fogást és a használatkor keletkező rezgéseket is hatásosan tompítja. Az újabb, grafitszállal megerősített, könnyű ám rendkívül ellenálló műanyag kalapácsnyeleket ugyancsak a nagy szilárdság, tartósság és a jó kezelhetőség jellemzi, végső rezgéscsillapítóként ezeken a nyeleken is lágy gumi burkolatot alkalmaznak.

Ettől eltérő kialakításúak az ún. monoblokkos kalapácsok. Ezeknél a fej és a nyél egy darabot alkot. A fej és a nyél közötti ideális súlyelosztást a nyél fej alatti részének az elvékonyításával érik el. A hatásos rezgéscsillapítást pedig a vastagabb és jó fogást adó gumimarkolat biztosítja.
A fánál masszívabb tömör fém nyelek jellemzők a korszerűen kialakított kalapácsokon. Ezeken a rezgések csillapítását a fej rögzítésénél alkalmazott csillapító gyűrű és a vaskosabb, lágy nyélmarkolat együttesen biztosítják. Némely gyártmányoknál a masszív acélcsőből készült nyél a megszokott, amelyet felül acél nyélvédő hüvely véd a sérüléstől, a markolatot pedig lágy, jól kézbe illő gumi fogantyú teszi rezgéscsillapítottá és masszívvá.

Gyakori kalapácsfajták

A szeghúzó kalapácsok gyakran masszív csőnyélre szereltek, és markolatuk kiváló rezgéselnyelő tulajdonságúA különféle feladatokhoz érthetően más és más kialakítású kalapácsok szükségesek. A legáltalánosabban használatos lakatos kalapács mellett közismertek a fa-, illetve a gumi- és illesztő kalapácsok, asztalos- és kőműves-, továbbá a különféle keménységű betétekkel kombinált illesztő kalapácsok. Az asztalosok által használt kalapácsforma csupán annyiban tér el a lakatosok által használtaktól, hogy aszimmetrikusan ellapított a keskeny végük. Főként szerkezeti összeállító munkáknál használatosak.
Bár a fa- és műanyag kalapácsokat az asztalosok is használják, ám fémlemezek egyengetésére is nagyon alkalmasak. Ezek feje általában 0,5-2 kg-os, hengeres kialakítású, és a kényesebb felületű anyagok összeszerelésénél is előnyös a használatuk. A fej különböző keménységű gumi, nyelük lehet fa, műanyag, de újabban a gumibevonatú markolattal ellátott acélcső is egyre gyakoribb.
A bontó-, egyengető vagy marokkalapácsnak a feje az előzőktől eltérően szimmetrikusan kialakított, és a nyele vaskosabb a többinél. Szinte csak nagy erőráhatásoknál, pl. falbontásoknál, vastagabb fémanyagok egyengetésénél használatosak ezek a nehéz, 1-10 kg-os, - egy- vagy kétkezes használathoz igazodó - nyélhosszúságú kalapácsok.

A monoblokkos, azaz egy anyagból kialakított bontó kalapácsoknál a rezgéselnyelő markolat alapvető fontosságúAz angol formájú szeghúzó kalapácsok a szegezést igénylő munkáknál nagyon előnyösek. A talpuk többnyire hengeres kialakítású, elkeskenyedő villás végük pedig kiválóan alkalmas szegek kihúzására. Erősen lehajló végüknek köszönhetően viszonylag kis erőráhatással még a nagy szegek is kihúzhatók velük viszonylagosan rövid nyelük ellenére. E típusnál az acélcső-, illetve a fanyél is megszokott.
Az illesztő kalapácsok feje a gumikalapácsokhoz hasonlóan hengeres kialakítású, ám két végükbe különböző keménységű, rugalmas műanyag betétek kerülnek beerősítésre. Szorosan egymásba illeszkedő alkatrészek szerelésénél előnyösek, mert ütéseik nem hagynak nyomot a munkadarabokon. Betéteik a sokoldalúbb kihasználás érdekében bizonyos gyártmánytípusokon cserélhetők. Általában a fejátmérőt és a súlyt együttesen szokták megadni.
Ezeken kívül még számos szakma kalapácsváltozatai is ismertek, pl. a csempéző-, az üvegező-, a kovácsok által használt számtalan anyagformáló kalapácsról már nem is beszélve. Ezek azonban speciális feladatok elvégzéséhez szükségesek, a mindennapok adta feladatokhoz nélkülözhetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kalapács, szerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az akku élettartamáról

Azzal már semmi újdonságot nem mondunk, hogy szerszámgépeink, kerti eszközeink és háztartási gépeink egyre nagyobb része akkumulátoros üzemeltetésű. Az akku nyújtotta korlátlan szabadság, az...


Így védekezz a szúnyogok ellen

Nehéz a szúnyogokról indulatok nélkülbeszélni hiszen sokunk szerint szinte arra születtek, hogy idegesítsenek minket. Tavasszal jelennek meg, és egészen a nyár legvégéig, de gyakran ősz elejéig...