A takarékos radiátor

Kermi Therm X2

2010-04-30 22:27:46 | Módosítva: 2020-11-07 08:24:16

100%-al nagyobb hősugárzás, 11%-os energia-megtakarítás! Világszabadalom Németországból hazánkban is!

Az elmúlt időszakban sok fórumon esett szó energia-megtakarításról, amiről elsősorban a hőtermelés hatékonysága és az épület hőszigetelése jut eszünkbe. Fontosak azonban az energia közvetítési lánc többi elemei is, mint például a radiátorok. Hiába van jó kazánunk, ha a hő átadása a helyiség felé nem elég hatékony. A radiátorok kiválasztását a kívánt teljesítmény alapján határozzák meg.
Az épületfűtésben terjedőben vannak a falfűtések, fan-coilok, reneszánszát éli a padlófűtés, ennek ellenére nem lehet nélkülözni a radiátoros rendszereket sem. A gyors felfűtés, jó szabályozhatóság, megbízhatóság és hosszú élettartam, fajlagosan kisebb beruházási- és karbantartási költséget eredményez, ami a radiátoros fűtés javára írható.
A fűtési hőmérsékletek csökkenése, az alternatív és kombinált fűtések megjelenése azonban újabb követelményeket támasztott a radiátorokkal szemben. A sugárzással leadott hőenergia jelentős csökkenése, a komfortérzet csökkenését is maga után vonta. Így nem is csoda, hogy Németországban, ahol komolyan veszik az energia megtakarítást, energiahatékonyságot, még elő is írják, hogy alacsony hőmérsékleten, részterhelésen is biztosítani kell a megfelelő komfortérzetet.
A Kermi GmbH bajorországi gyára kifejlesztette az egyedülálló ThermX2 radiátort ami - ellentétben a hagyományos kétlapos fűtőtestektől, ahol a víz a lapok egyidejű felmelegedését teszi lehetővé - először csak a homloklapon áramoltatja át a vizet, ezáltal számottevően rövidebb idő alatt tudja biztosítani a kellemes meleg érzetet. A szabályzó egység a homloklaphoz irányítja a teljes teljesítményt, a hátsó lap ilyenkor még nem melegszik fel. Ha a hőigény nagyobb, mint az első lap által leadott teljesítmény, akkor a hátsó lap is belép a helyiség felfűtési folyamatába.

Könnyen belátható, hogy ebben az esetben az első lap hőmérséklete magasabb lesz a hagyományos radiátorokhoz képest, ezáltal nagyobb lesz a sugárzási teljesítmény. Ez a növekmény elérheti a 100%-ot is. Ez a magas sugárzási részarány a homloklap magasabb átlagos középhőmérséklete miatt alakul ki. A nagyobb hősugárzás révén a radiátorok akár 25%-kal rövidebb idő alatt képesek felfűteni a helyiséget, így a kazán is hamarabb kikapcsol.
Az előremenő és a visszatérő ág között nagyobb hőfokkülönbség jön létre. A fűtővíznek a fűtőtestben hosszabb utat kell megtennie, ezáltal növekszik az energiahasznosítás és csökken a visszatérő csőszakasz hővesztesége.
Részterhelésű üzemmódban a hátsó lap kevésbé melegszik fel, és az első lap "védőernyőjeként" funkcionál, csökkentve a fal felé sugárzó hő mennyiségét. A soros kapcsolású lapok miatt a víz jobban lehűl, így magasabb lesz a T(delta)  (hőlépcső), ami csökkenti a csővezetékeknél a hőveszteséget. A gyorsabb felfűtés, a fal felé irányuló alacsonyabb sugárzás és a csővezetékeknél megjelenő magasabb T(delta) érték együttesen egy akár 11%-os energia megtakarítást eredményeznek.
A ThermX2 acéllemez lapradiátor kompakt és szelepes kivitelben jobbos, balos, illetve középső szelepcsatlakozással kerül magyarországi forgalomba.
Ebben az időszakban, mikor az energiaköltségek emelkednek, minden valós energia megtakarítás szükségszerű. A Therm X2 pedig egy egyedülálló fűtőtest, amely utat nyit a hőátvitel terén a tényleges megtakarítások felé.

www.kermiradiator.hu
www.plan.hu
PLAN logó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: radiátor, kermi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos konvektorok radiátorok fűtőpanelek

Az elektromos konvektorok és radiátorok a legegyszerűbb és leggyakoribb fűtő készülékek. Sok ellenvéleménnyel szemben gazdaságosak és egyszerűen használhatók. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a...


Törülközőszárítós radiátor

Egyszerű, de praktikus szerkezet, minden fürdőszobában helye lenne. Beszerelése semmivel sem bonyolultabb a hagyományos radiátor-panelekhez viszonyítva, hőleadó munkáját ugyanúgy ellátja, mint egy...