A takarékos radiátor

Kermi Therm X2

2010-04-30 22:27:46 | Módosítva: 2020-11-07 08:24:16

100%-al nagyobb hősugárzás, 11%-os energia-megtakarítás! Világszabadalom Németországból hazánkban is!

Az elmúlt időszakban sok fórumon esett szó energia-megtakarításról, amiről elsősorban a hőtermelés hatékonysága és az épület hőszigetelése jut eszünkbe. Fontosak azonban az energia közvetítési lánc többi elemei is, mint például a radiátorok. Hiába van jó kazánunk, ha a hő átadása a helyiség felé nem elég hatékony. A radiátorok kiválasztását a kívánt teljesítmény alapján határozzák meg.
Az épületfűtésben terjedőben vannak a falfűtések, fan-coilok, reneszánszát éli a padlófűtés, ennek ellenére nem lehet nélkülözni a radiátoros rendszereket sem. A gyors felfűtés, jó szabályozhatóság, megbízhatóság és hosszú élettartam, fajlagosan kisebb beruházási- és karbantartási költséget eredményez, ami a radiátoros fűtés javára írható.
A fűtési hőmérsékletek csökkenése, az alternatív és kombinált fűtések megjelenése azonban újabb követelményeket támasztott a radiátorokkal szemben. A sugárzással leadott hőenergia jelentős csökkenése, a komfortérzet csökkenését is maga után vonta. Így nem is csoda, hogy Németországban, ahol komolyan veszik az energia megtakarítást, energiahatékonyságot, még elő is írják, hogy alacsony hőmérsékleten, részterhelésen is biztosítani kell a megfelelő komfortérzetet.
A Kermi GmbH bajorországi gyára kifejlesztette az egyedülálló ThermX2 radiátort ami - ellentétben a hagyományos kétlapos fűtőtestektől, ahol a víz a lapok egyidejű felmelegedését teszi lehetővé - először csak a homloklapon áramoltatja át a vizet, ezáltal számottevően rövidebb idő alatt tudja biztosítani a kellemes meleg érzetet. A szabályzó egység a homloklaphoz irányítja a teljes teljesítményt, a hátsó lap ilyenkor még nem melegszik fel. Ha a hőigény nagyobb, mint az első lap által leadott teljesítmény, akkor a hátsó lap is belép a helyiség felfűtési folyamatába.

Könnyen belátható, hogy ebben az esetben az első lap hőmérséklete magasabb lesz a hagyományos radiátorokhoz képest, ezáltal nagyobb lesz a sugárzási teljesítmény. Ez a növekmény elérheti a 100%-ot is. Ez a magas sugárzási részarány a homloklap magasabb átlagos középhőmérséklete miatt alakul ki. A nagyobb hősugárzás révén a radiátorok akár 25%-kal rövidebb idő alatt képesek felfűteni a helyiséget, így a kazán is hamarabb kikapcsol.
Az előremenő és a visszatérő ág között nagyobb hőfokkülönbség jön létre. A fűtővíznek a fűtőtestben hosszabb utat kell megtennie, ezáltal növekszik az energiahasznosítás és csökken a visszatérő csőszakasz hővesztesége.
Részterhelésű üzemmódban a hátsó lap kevésbé melegszik fel, és az első lap "védőernyőjeként" funkcionál, csökkentve a fal felé sugárzó hő mennyiségét. A soros kapcsolású lapok miatt a víz jobban lehűl, így magasabb lesz a T(delta)  (hőlépcső), ami csökkenti a csővezetékeknél a hőveszteséget. A gyorsabb felfűtés, a fal felé irányuló alacsonyabb sugárzás és a csővezetékeknél megjelenő magasabb T(delta) érték együttesen egy akár 11%-os energia megtakarítást eredményeznek.
A ThermX2 acéllemez lapradiátor kompakt és szelepes kivitelben jobbos, balos, illetve középső szelepcsatlakozással kerül magyarországi forgalomba.
Ebben az időszakban, mikor az energiaköltségek emelkednek, minden valós energia megtakarítás szükségszerű. A Therm X2 pedig egy egyedülálló fűtőtest, amely utat nyit a hőátvitel terén a tényleges megtakarítások felé.

www.kermiradiator.hu
www.plan.hu
PLAN logó

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: radiátor, kermi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átmeneti fűtések

Az elektromos fűtésekről korábban elterjedt nézet volt, hogy drága az üzemeltetésük. Ez igaz volt, ám azóta sok minden változott: a többi fűtési mód is drága lett. Felment a gáz ára, a fatüzelés...


Radiátorok hatékonysága

Központi fűtés tervezésénél fontos a megfelelő hőleadó egységek kiválasztása, elhelyezése. Szerkezeti, felületi kialakítástól függően más-más hőérzet érhető el a különböző radiátorokkal.