Pár(a) tanács a burkoláshoz

2010-05-17 18:09:51 |

A lakás párával leginkább terhelt része a fürdőszoba. Ebből a szempontból sem mindegy, hogy milyen burkolási segédanyagokat használunk fel az építésnél.

A Murexin hidegburkolat ragasztási rendszer minden alkotóeleme - szigetelés, csemperagasztó, fugázó - jó páraáteresztő képességű. A megfelelő segédanyagok megválasztása azért is fontos, hogy a fürdőszoba használata során a pára miatti penészképződés és egyéb károsodások ne alakuljanak ki.
A fürdőkád ill. zuhanyzó mellett nemcsak pára, hanem vízterhelés is jelentkezik, ami ellen szintén védekezni kell. A Murexin közvetlenül burkolható kenhető vízszigetelései amellett, hogy megakadályozzák a használati víz bejutását, nem gátolják a páramozgást.
Egy tökéletesen működő rendszert csak akkor tudunk létrehozni, ha annak minden eleme illeszkedik egymáshoz, és minden szükséges elemet be is építünk ebbe a rendszerbe. Így van ez a Murexin által kidolgozott hidegburkolási rendszereknél is. Rendkívül fontos, hogy a fürdőszoba burkolásakor a vakolat és a beton már megfelelően ki legyenek száradva, mert a túl sok maradéknedvesség káros hatású lehet.
Burkolás előkészítése során is az alapozás az első lépés. Az alapozó kiválasztásakor meg kell vizsgálni, hogy milyen felületre dolgozunk. Hagyományos cementes felületeken, mint például a vakolat illetve beton, a Murexin LF 1 mélyalapozót kell használni. Ez a kék színű vizes diszperziós alapozó megköti a felületen a port, kiegyenlíti az aljzat szívóképességét és elősegíti a jobb tapadást.

Az alapozott felületre kerül a Murexin Folyékonyfólia 1KS kenhető vízszigetelés. Ezt a sárga színű anyagot egyszerűen hengerrel kell felhordani a később vízzel fokozottan terhelt felületekre (zuhanytálca, mosdótál környékére). A szigetelés 24 óra múlva megszárad és közvetlenül burkolható. A Murexin Folyékonyfólia 1 KS rugalmas, hézag és varratmentes, vízzáró, de páraáteresztő réteget képez, ezáltal megakadályozza az épületszerkezetek átnedvesedését.
A sarkoknál, fal-padló csatlakozásoknál igen nehéz tökéletesen bedolgozni az anyagot, valamint ezeken a részeken fokozottan jelentkezik az épületszerkezetek mozgása, ezért javasoljuk a Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag alkalmazását.
Kenhető szigetelésekre minden esetben csak "flex" minőségű csemperagasztóval történhet a burkolás. A Murexin KGX 45 Univerzál vagy a KGF 65 Totál Flex ragasztóhabarcsok kielégítik ezeket a magas minőségi követelményeket.

A burkolást követően célszerű legalább 48 órát várni a fugázással. Ennyi időre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a ragasztó teljesen kiszáradjon, és ne maradjon benne felesleges, esetleg a fugát károsító nedvesség.
Fugázáshoz a Murexin FM 60 fugázót ajánljuk, amely vízlepergető hatású. Szabvány szerint a CG2 osztályba sorolt, azaz kis vízfelvételű cementkötésű fugázó habarcs.
A fugázást követően 24 óra múlva a fürdőszoba rendeltetésszerűen használható. A függőleges és vízszintes falcsatlakozások kialakításához a SIL 60 Szaniter szilikon alkalmazható.
A páraképződés következtében a sarkokban kialakuló penész, penészfolt, gombásodás kialakulásának megelőzésére, fertőtlenítésre, az esetlegesen kialakult fekete penész eltávolítására a COLO AS 50 Alga és Penészstop használatát javasoljuk.
A burkolás során figyelembe kell venni azt is, a burkolólapok többsége nem páraáteresztő, és a "lélegző" felület mindössze a fugákra korlátozódik, ami csak töredéke a teljes felületnek. Természetes vagy mesterséges szellőztetésre minden fürdőszobában szükség van.A termékek részletes műszaki adatlapjai megtalálhatók a www.murexin.hu weboldalon.
További felvilágosítás:
Murexin Kft.
Telefon: (+36-1) 262-6000

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: murexin, pára, burkolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...


Kiegészítő fűtések

A fürdőszobák,különösen a kis alapterületűek,légterében a fürdést, tusolást követően óhatatlanul megnő a levegő páratartalma, különösen a fűtési idény utáni hűvösebb időszakokban. Ezt a helyiség...