Röviden a háztartási szürkevízről

2010-05-07 18:24:26 |

"Fekália nélküli szennyvíz" - röviden így jellemezhetjük a háztartásban képződő szürkevizet, ami egyrészt az összegyűjtött esővízből, másrészt a fürdő-, kézmosó- és mosóvízből tevődik össze. Újrahasználatával energiát takaríthatunk meg, és növényeink is extra tápanyaghoz jutnak.

A csatornába kerülő lakossági szennyvizet szennyezettsége alapján két csoportba sorolhatjuk. Az egyikbe a kevéssé szennyezett, a tisztálkodásból (fürdés, zuhanyozás, kézmosás) és a mosásból származó vizek tartoznak, ez a szürkevíz. A másik csoport a vécéből származó víz, ami - mivel fekáliát és vizeletet tartalmaz - különféle kórokozókkal erősen szennyezett, ezért feketevíznek nevezzük. A mosogatóból származó vizet általában szintén feketevíznek tekintik, annak zsír-, olaj- és ételmaradék-tartalma miatt.
A megkülönböztetés azért indokolt, mert a szürkevíz bizonyos célokra még felhasználható, ellentétben a feketevízzel. A szürkevíz újrahasználatához önálló szennyvízhálózat szükséges, a WC és a mosogató szennyvizének elvezetéséhez már a tervezésnél egy saját vízhálózatot kell előirányozni.

A szürkevíz kezelése

Kezeletlen szürkevíz alatt a legfeljebb mechanikusan szűrt szürkevizet értjük. Ezt legfeljebb a talaj felszíne alatti szivárogtatásos locsolásra szabad felhasználni, annak egy napnál nem további tárolása nélkül. Ennek oka, hogy hagyományos locsolás esetén a vízben levő esetleges kórokozók a vízcseppekről vagy a nyersen fogyasztott növényekről a szervezetbe jutva, illetve a tárolótartályban elszaporodva, megbetegedéseket okozhatnak. A keletkezett szürkevíz magától (vagyis a gravitáció segítségével), valamint egy szivattyú által is eljuthat a növényekhez.
Bizonyos felhasználásokhoz a szürkevizet hosszabb-rövidebb ideig tárolni kell, mint például vécéöblítéshez, esetleg mosáshoz. Ilyen esetekben a szűrésen túl fertőtlenítésre is szükség van. Az ezt megvalósító rendszer - a tárolótartállyal, az elosztóvezetékekkel, szerelvényekkel, valamint a fertőtlenítő berendezéssel - összetettebb, mint a kezeletlen szürkevizet felhasználó rendszer.
A szürkevíz fertőtlenítése történhet klór-, illetve jódtartalmú fertőtlenítőszerekkel, ultraibolya fénnyel vagy ózonnal. Lakossági felhasználók számára inkább az előbbiek érhetők el (bár ezek nem szerencsések a növények számára), míg a közületek megengedhetik maguknak az utóbbiakat is.

Hol szabad használni?

Ha a szürkevizet nagyobb mennyiségben locsolásra használjuk, akkor célszerű biológiai úton lebomló háztartási mosó-, tisztító- és kozmetikai szereket használni, amelyek kevés növényekre káros anyagokat tartalmaznak. Közülük nagyobb mennyiségben a foszfor, a nitrogén, valamint a nátrium-, kalcium-, kálium- és magnéziumsók, továbbá a klór okozhatnak problémát, mivel megváltoztathatják a talaj vegyi viszonyait. A foszfor és nitrogén fontos növényi tápanyag, azonban túlzott mértékben már káros, a természetes vizekbe kerülve pedig felboríthatja azok ökoszisztémáit.
Veszélyes anyagokat tartalmazó szürkevizet értelemszerűen nem szabad a kertbe engedni! Érdemes rendszeresen figyelni a növényeket, valamint - hosszabb eső nélküli időszak esetén - ivóvízzel is megöntözni azokat. Nem szabad használni a locsolórendszert nagy esők alatt, nehogy az a szürkevizet kimossa a kertből. Tilos locsolni szürkevízzel ivóvíznyerő helyek közelében, valamint olyan területeken, ahol rendszeresen gyengébb immunrendszerű emberek (gyerekek, idősek, betegek) tartózkodnak, vagyis óvodák, idősotthonok, kórházak szűkebb környezetében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne hagyja pénzét elfolyni!

A Fővárosi Vízművek folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kényelmesebbé és egyszerűbbé teheti fogyasztói számára az ügyintézés folyamatát. Ennek egyik eleme a locsolási...


Wilo lakossági szennyezett-és szennyvízmegoldások

A németországi székhelyű Wilo SE az egyik vezető szivattyúgyártó vállalat, a keringtetés, nyomásfokozás és vízelvezetés területén. Megoldásaink abban segítenek, hogy a kivitelezés gyorsan, magas...