A passzívházak természetes hőszigetelő rendszere

2012-07-23 12:43:18 | Módosítva: 2012-07-28 10:58:04

Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket. Ennek illusztrálására egy konkrét passzív ház hőszigetelését mutatjuk be. A 140 m2 nettó lakóterű passzívház 2 szintes lakóépület (földszint + pince). Az épület szigetelésére nagyrészt cellulóz alapú szigetelőanyagokat használtak. A könnyűszerkezetes falrészeket is cellulózzal szigetelték. A homlokzati falszerkezetre részben a már hagyományosnak számító EPS Grafit került.

A passzívház kritériumhoz a ház légzárásának mértéke is hozzátartozik. A hőszigetelés mértéke mellett nagyon fontos a kellő légzárás is. A tetőben használt fóliákat, ha nem illesztjük megfelelően, akkor hiába adjuk ki a pénzt a hőszigetelésre, az illesztéseknél kiszökik a levegő, és ez nagy hőveszteséget jelent.

Lehet légzárási próbamérést készíteni a passzívház építés során (Blower Door teszt), így lehetőség nyílik még a kiigazításra, de alapvetően nagyon figyelmesen kell a részleteket megoldani légzárás szempontjából is a passzív és alacsony energiájú épületeknél.

Többféle mód van a kellő magasság kialakítására a tetőszerkezetben is. A megemelt tetőszerkezetbe cellulóz hőszigetelés került befúvásra. A 20 cm magas szarufákat meg kellett toldani azért, hogy elérjék a passzívház kritériumnak megfelelő hőtechnikai értéket. Ebben az esetben félbevágott zsalutáblákat szögeltek a szarufákhoz, így el lehetett érni a 45 cm-es szigetelési vastagságot.

A felhasznált fóliák ISOCELL termékek. A tetőn OMEGA 180 g páradiffúziós tetőfólia került beépítésre. Az átfedéseket QILLI tömítőmasszával oldották meg. Az integrált fóliák ragasztócsíkkal vannak ellátva, így nem kell külön felragasztani a tömítő csíkot. Ausztriában sokszor az egész felületet aládeszkázzák a héjalás alatt, abban az esetben jól használhatók az integrált fóliák.

Az átfedéseknél, és fali találkozási pontoknál AIRSTOP Flex 60 mm ragasztószalaggal történt a ragasztás. A bemutatott passzívháznál belül AIRSTOP párafékező fóliát (Sd 18 m) használtak. A tömítőmassza AIRSTOP Sprint típus, szintén Isocell termék. A belülről kijövő párát zárni kell, a külső fóliának pedig páraáteresztőnek kell lennie. A sok típus és név nem véletlen, hiszen többféle fóliát kell a tetőszerkezetben alkalmazni. A különböző típusoknál még figyelni kell a páraáteresztő képesség mértékére is.

Fontos a nyílászárók beépítésénél használandó szélzáró csíkok helyes használata is. Nemcsak új építésnél, felújításoknál, ablakcseréknél is lényeges az a megfelelő tömítőszalagok használata. Az ablakok beépítésénél ISOWINDOW márkanevű tömítőszalaggal oldották meg a légzárást.

A fóliák rendkívül széles választéka áll rendelkezésre a felhasználók részére, megoldva ezzel minden technológiai akadályt a rendszerben, s mindezzel a jótállás kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: isocell, hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Climatizer Plus

A hőszigetelés szó említésekor rögtön a hideg elleni védelem jut azeszünkbe. Az épületeknek azonban nemcsak a téli hónapokban kell biztosítaniuk a kellemes klímát, hanem ugyanolyan fontos a...