Mégsem lesz korlátlanul ingyenes a roaming díj 2017-től az Unioban

Egy lépés hátra

2016-09-07 14:51:35 | Módosítva: 2016-09-07 14:55:16

Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy eltörlik a külföldi mobilhasználatra rakódó felárakat; a változtatás 2017 júniusától lép életbe. Eszerint jövő júniustól tehát már nem kell roamingdíjat fizetnünk az Európai Unió országaiban.


Feltéve, hogy nem roamingolunk túl sokat! Mert a jövőre életbe lépő szabályokon mégis csak szigorítottak egy kicsit. Egy évben 90 napig nem kell valóban roaming díjat fizetni. 90 napig ugyanazokkal a feltételekkel és tarifákkal tudunk telefonálni és internetezni is az Unio bármelyik országában, mint amire a hazai előfizetésünk jogosít. De ez az egyenlőség 90 nap után megszűnik, és újra megjelenik a roaming díj.


A lépésre azért volt szükség, mert a szolgáltatók azért aggódtak, hogy a szegényebb országok díjszabása megzavarhatja az üzletmenetükek. Attól tartottak, hogy az emberek kihasználhatják az árkülönbséget, például úgy, hogy egy helyi szolgáltató előfizetését választják, ha más országba utaznak. Ez néhány uniós tagállamban az adatforgalmi és percdíjak csökkenését, más országokban viszont épp a növekedését idézte volna elő. A rendelettervezet szerint az Európai Unió szolgáltatóinak biztosítania kell, hogy az ügyfeleik legalább 90 napon át használhassák egy másik ország hálózatát - de az ügyfeleknek 30 naponta be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról is, ha el akarják kerülni a pótdíjfizetést.

Az Európai Bizottság szerint ez az elképzelés a roamingot használó ügyfelek túlnyomó többségének megfelelne. Valóban még a rendszeres utazók számára is elegendőnek tűnik a háromhónapnyi roamingdíj mentesség, akinek pedig ez kevés, annak már valószínűleg érdemes egy-másik országban is előfizetni a mobil internet szolgáltatásra és a telefonra.

A szolgáltatók ettől függetlenül szabályozhatnák, hogy az ügyfeleiknek mennyi adatforgalmat és percdíjat biztosítanak az előfizetési díjért, de ezek a korlátok nem lehetnek túl szorosak. Az EB azokra is odafigyelt, akik egy országhatáron át ingáznak; rájuk nem fog vonatkozni a 90 napos korlátozás.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mobil, internet, unio, roaming

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Power bank

Bár a mobilok akkumulátor kapacitása folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan azért a készülékek fogyasztása is ezt teszi. A nagy tudású okostelefonok sokszor az egy napos üzemmel küzdenek,...


Guruló tető

Olvasónktól kaptuk ezeket a képeket, és a tömör leírást, ami egy több célra használható,mobil, mozgatható tetőt mutat be. A szemre is esztétikus szerkezet funkcionálhat garázsként, szélvédett, de...