Új, környezetbarát és tartósabb

ECO halogén izzók

2013-02-01 22:29:36 | Módosítva: 2013-02-07 21:06:20

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően megszülettek az ún. ECO izzólámpák, amelyek szinte majdnem olyanok, mint a hagyományos izzók, ám energiatakarékosságuk és egyéb előnyös tulajdonságaik mellett még környezetbarát termékeknek is minősülnek. Ha tönkre mennek, háztartási-, és nem elektronikai hulladékként kezelendők. Az ECO fényforrások elődeik számos hátrányos tulajdonságait is kiküszöbölték. Az, hogy nem tartalmaznak elektronikát, higanyt és más, a környezetet szennyező anyagokat, csak az egyik előnyös tulajdonságuk, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kisebb az energia igényük, több fényt adnak, a hagyományos izzóknál legalább kétszerte hosszabb az élettartamuk, és azokkal csereszabatosak.

Energiatakarékosságuk egyik titka, hogy különleges a búra kialakításuk, illetve ezeknek a belső bevonata, amely visszaveri az izzószál infravörös sugárzását, mégpedig magára az izzószálra. Ezáltal kevesebb energia szükséges az izzószálnak a felmelegítéséhez, így az üzemeltetéséhez is kevesebb energia szükséges. A másik előnyös hatása a búra bevonatának, hogy az is kevésbé melegszik fel. Ezt egyébként az UV szűrő bevonaton túl töltőgáz ideális megválasztásával érik el az ECO halogén lámpák. Ezeket a hagyományos izzólámpák helyettesítésére kifejlesztett változatok két burája között xenon gázzal töltik fel, amely csökkenti a wolfram izzószálak hőveszteségét. Ezáltal csökken a szálak párolgása, és a melegítésükhöz kevesebb elektromos energia szükséges.

Ha tehát számításba vesszük, hogy a búrák kisebb mértékű hősugárzásából eredően a lámpa környezetbe való hősugárzása csökken, ideálisabban használhatók bármely lámpatestben. A szálak visszaszorított párolgása és ideálisabb hevítése miatt a lámpák élettartama nő, így a normál halogénlámpákhoz képest az ECO halogénizzók jó megválasztásával akár 65% költségmegtakarítás is elérhető.

Minden ECO lámpa burája xenon gáz töltésű, és a speciális UV szűrő bevonata miatt hosszabb és egyben erőteljesebb fényáramot produkál, csekélyebb mértékű hősugárzás mellett. Gyakorlatilag csak látható sugárzás hagyja el az ilyen izzókat, és a fényük színfakító hatása szinte elenyésző. Az ECO halogén izzólámpák fényárama és fényszíne kiváló fényminőségük mellett állandó. Mindegyik típus fényárama szabályozható, bekapcsolás után azonnal fényt ad, jelentősen nagyobb a fényhasznosítása, és kétszer, vagy esetenként többszörösen hosszabb az ilyen izzók élettartama.

A gyártási elvet az Osram dolgozta ki, ám ma már számos más gyártó (pl. Philips, GEE) termékei között is megtalálhatók a környezetkímélő és energiatakarékos ECO izzólámpák. A fentebb felsorolt előnyök mellett az sem mellékes, hogy szinte minden izzólámpa formában és az eddigi foglalatokhoz igazodó fejeléssel beszerezhetők. Minden járulékos szerelés nélkül kicserélhetők szinte bármilyen világítótestben. Igen változatos a kialakításuk, ami megkönnyíti a cseréjüket. Nemcsak 12 V-os törpefeszültségű, hanem 230 V-os hálózati árammal üzemelő típusaik is kaphatók. A kisméretű, olvasó-, íróasztali lámpákba való, vagy kiemelő fényként alkalmazott izzók csapos fejelésűek, és védőbúra nélkül is alkalmazhatók. A fényük is erősebb az eddigieknél, így kisebb teljesítményű izzó is elég a megszokott fényviszonyok biztosításához. Ezen kívül hidegfénytükrös burával is számos teljesítményben és fejeléssel kerülnek forgalomba.

A csavaros fejelésű lámpák kimondottan a régi izzók cseréjére alkalmas E27 és E14 menettel készülnek. A bura formák ugyancsak változatosak, akár a megszokott gyertyaizzók vagy a kis méretű parfüm izzók méretében is beszerezhetők. A fényük erőteljesebb, pl. egy 70 W-os ECO izzó 100 W-nyi fényt produkál. Fényáramuk szabályozható, fényük pedig melegfehér. Mini gömb formában is beszerezhetők, és a kedvelt tükrös spot lámpák is helyettesíthetők ECO változatokkal, amelyek a megszokott kétféle meneteléssel készülnek.

A különféle kétvégén fejelt, ismertebben ceruza halogén izzókat is le lehet az Eco változatok valamelyikére cserélni, ha a teljesítményűk, hosszméretük és fejelésük azonos a régebben használt izzólámpákéval. Ezeket főként külső világítótestekben célszerű használni, ahol védve vannak a nem kívánatos csapadéktól.

Ha tehát kiég otthon egy izzó, helyükbe célszerű már a korszerű, környezetbarát ECO izzólámpák valamelyikét választani, mert ezekkel kevesebb energiát használva jobb megvilágítást lehet elérni a belső helyiségekben és az épületeken kívül is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: eco, izzó, halogén

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hagyományos izzó helyett LED

Sokan kérdezik, hogyan választhatják ki lakásvilágításukhoz a megfelelő LED-es fényforrást, melyik LED-es égő melyik hagyományos izzónak, szpotnak lehet az alternatívája. Ez különösképpen fontos,...


LED a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók ellen

A LED termékek bevezetésével párhuzamosan az Óbudai Egyetem közreműködésével vizsgálták a hazai fogyasztói szokásokat, a korszerű fényforrások használatát. Mintavétel alapján felmérték a magyar...