Gumi téglák, burkolatok

A gumi burkolat előnyös tulajdonságai a nagyfokú rugalmasság és erőelnyelő képesség, csúszásmentesség, időjárás-állóság, fagyállóság, kopásállóság. Erős színtartó (teljes anyagában színezett), jó a vízáteresztő képessége, könnyen tisztántartható, olcsó és egyszerű, könnyen felbontható és anyagveszteség nélkül ismét fektethető.

Felhasználási területe igen sokrétű lehet. Leginkább ajánlható játszóterek, családi házak udvarainak hinták, mászókák, ping-pong asztal alatti területeinek biztonságos, meleg hatású, barátságos burkolataként. Előnyösen használható sportpályák (tenisz, kosárlabda, kézilabda stb.), iskola- és óvoda udvarok balesetveszélyt csökkentő, csúszásmentes burkolására. Labdajátékoknál különösen előnyös alkalmazni, mivel az egyes elemek szélén lévő nútok kevésbé zavarják a játékmenetet. Vízáteresztő képességnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén nem marad víz a pályán, így az folyamatos igénybe vehető, ugyanakkor nedves, párás időben is csúszásmentes felületet biztosít.
Családi házak udvarainak, kerti utjainak, járdáinak, esztétikus, csúszásmentes burkolására is alkalmas. Parkolók, személygépkocsi bejárók esztétikus, téli-fagyos időkben is csúszásmentes, stabil és nagy teherbírású burkolata is lehet. Ez a burkolat megfelelő alapozással személygépkocsi ráhajtás esetén is tartós. Különösebb karbantartást nem igényel, bő vízzel könnyedén tisztára mosható.
A gumiburkolat porózus felületének köszönhetően nemcsak csúszásmentes, hanem vízáteresztő tulajdonsággal is rendelkezik. Ezért fokozottan javasoljuk úszómedencék körüli csúszásmentes szegély kialakítására. Balesetveszélyt csökkentő tulajdonsága mellett szinte folyamatosan száraz felültet biztosít, mivel a medencéből kifröccsenő vizet azonnal elnyeli.
Fagyérzékeny helyeken - különösen teraszokon - gyakran jelent problémát a megfelelő burkolat kiválasztása. A gumiburkolat gumi alapanyagának köszönhetően teljes mértékben fagyálló.
Az Európai Unió területén és az utóbbi években hazákban is előtérbe került a gumiburkolat alkalmazása lóistállókban. Ez a burkolat kíméli az állatok izületeit. Különösen akkor hasznos, amikor az állat lefekszik/felkel, ilyenkor a gumitégla csúszásmentes talajt biztosít. Észrevehetően jobban érzik rajtuk magukat a jószágok. A burkolat ellenáll az ammonia és egyéb savak káros hatásainak is.
A gumi burkolat alkalmazható beltérben is. Konditermekben a súlyzók ütésének csillapításában és a sporteszközök tönkretételének megakadályozásában tud hasznos lenni. A gumitéglák tornatermekben is alkalmazhatóak, csúszásmentes felületet biztosítanak.

A szabadtéri gumiburkolatot hetente érdemes tisztítani cirokseprűvel, erős vízsugárral. A térburkoló víz, 5%-os ultra és 5%-os szalmiák telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló. A burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető (pl. elcsöpögés). Az üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani. A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.
Forrás: Hykomm

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumitégla, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...


Megfontolások egy alapos felújításhoz

A munkahely mellett az ember otthonában tölti idejének jelentős részét, ezért természetes, hogy itt szeretne nyugalmat találni egy-egy stresszes hétköznap után. Mindenki szeretne egy...