Gumi téglák, burkolatok

A gumi burkolat előnyös tulajdonságai a nagyfokú rugalmasság és erőelnyelő képesség, csúszásmentesség, időjárás-állóság, fagyállóság, kopásállóság. Erős színtartó (teljes anyagában színezett), jó a vízáteresztő képessége, könnyen tisztántartható, olcsó és egyszerű, könnyen felbontható és anyagveszteség nélkül ismét fektethető.

Felhasználási területe igen sokrétű lehet. Leginkább ajánlható játszóterek, családi házak udvarainak hinták, mászókák, ping-pong asztal alatti területeinek biztonságos, meleg hatású, barátságos burkolataként. Előnyösen használható sportpályák (tenisz, kosárlabda, kézilabda stb.), iskola- és óvoda udvarok balesetveszélyt csökkentő, csúszásmentes burkolására. Labdajátékoknál különösen előnyös alkalmazni, mivel az egyes elemek szélén lévő nútok kevésbé zavarják a játékmenetet. Vízáteresztő képességnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén nem marad víz a pályán, így az folyamatos igénybe vehető, ugyanakkor nedves, párás időben is csúszásmentes felületet biztosít.
Családi házak udvarainak, kerti utjainak, járdáinak, esztétikus, csúszásmentes burkolására is alkalmas. Parkolók, személygépkocsi bejárók esztétikus, téli-fagyos időkben is csúszásmentes, stabil és nagy teherbírású burkolata is lehet. Ez a burkolat megfelelő alapozással személygépkocsi ráhajtás esetén is tartós. Különösebb karbantartást nem igényel, bő vízzel könnyedén tisztára mosható.
A gumiburkolat porózus felületének köszönhetően nemcsak csúszásmentes, hanem vízáteresztő tulajdonsággal is rendelkezik. Ezért fokozottan javasoljuk úszómedencék körüli csúszásmentes szegély kialakítására. Balesetveszélyt csökkentő tulajdonsága mellett szinte folyamatosan száraz felültet biztosít, mivel a medencéből kifröccsenő vizet azonnal elnyeli.
Fagyérzékeny helyeken - különösen teraszokon - gyakran jelent problémát a megfelelő burkolat kiválasztása. A gumiburkolat gumi alapanyagának köszönhetően teljes mértékben fagyálló.
Az Európai Unió területén és az utóbbi években hazákban is előtérbe került a gumiburkolat alkalmazása lóistállókban. Ez a burkolat kíméli az állatok izületeit. Különösen akkor hasznos, amikor az állat lefekszik/felkel, ilyenkor a gumitégla csúszásmentes talajt biztosít. Észrevehetően jobban érzik rajtuk magukat a jószágok. A burkolat ellenáll az ammonia és egyéb savak káros hatásainak is.
A gumi burkolat alkalmazható beltérben is. Konditermekben a súlyzók ütésének csillapításában és a sporteszközök tönkretételének megakadályozásában tud hasznos lenni. A gumitéglák tornatermekben is alkalmazhatóak, csúszásmentes felületet biztosítanak.

A szabadtéri gumiburkolatot hetente érdemes tisztítani cirokseprűvel, erős vízsugárral. A térburkoló víz, 5%-os ultra és 5%-os szalmiák telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló. A burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető (pl. elcsöpögés). Az üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani. A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.
Forrás: Hykomm

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumitégla, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle...


Álmennyezetek

Megfelelő belmagasságú helyiségekben az álmennyezetek kimondottan dekoratív hatásúak lehetnek, feltéve, ha meggondoltan kerülnek kialakításra. 2,7 m belmagasságú helyiségekben viszont kifejezetten...