Lépés- és kopogó hang csillapítás

POLIFOAM parketta-alátét

A zaj sok-sok bosszúságot okoz, különösen azoknak, akik többszintes házakban, lakótelepeken élnek. A lakótelepek építésénél kevés figyelmet fordítottak a lakások hő- és hangszigetelésére. Az utóbbi években mindkét területen szigorodtak azok a követelmények, melyeket egy új építésű épületnél már tervezési szinten megkövetelnek. De mi legyen a 25-30 éve épült lakások esetében. Ezeken az épületeken, illetve lakásokban a felújítások alkalmával, ha tökéletesen nem is, de jelentősen javítható a komfortérzet.

Ennek egyik lehetséges módja a POLIFOAM parketta-alátét hablemez. A jól ismert, zárt cellaszerkezetű, kémiai térhálósítású, szürke színű PE hablemez nedvességre nem érzékeny, rovaroknak ellenáll, rugalmasságát és alaktartósságát élete végéig megőrzi. Ezek a tulajdonságok jóval kedvezőbbek a piacon parketta alátétként árult más habanyagoknál, mind a terhelés hatására történő alakváltozás, mind pedig a páraáteresztő képességet illetően.
A szinteket elválasztó födémek esetén, a különböző parketták alá (szalagparketta, parkett panel, hajópadló) a POLIFOAM 2-5 mm vastag N30 típusú hablemezét ajánljuk.
A hablemez alkalmazása kettős célú:

  • kiegyenlíti az aljzatbeton egyenetlenségeit
  • jelentős a kopogó hang gátlás: 2,5 mm vastag PE szürke hablemez esetén – 16 dB

Természetesen a kopogó hang gátlás csak akkor hatásos, ha a parketta és az oldalfal találkozásánál POLIFOAM dilatációs habcsíkot alkalmazunk, amely révén hanghíd nem alakul ki.
Sokan felteszik a kérdést, hogy milyen szigetelést alkalmazzanak akkor, ha szőnyegpadlót vagy PVC padlót kívánnak lefektetni. A válasz itt is egyértelműen a POLIFOAM hablemezre esik, de itt a parkettával ellentétben a 45 kg/m3 sűrűségű, 5 mm vastag habot ajánljuk.
A piacon nagyon sokféle típusú parketta alátét kapható. A POLIFOAM parketta alátét szürke színű, sima felületével jól megkülönböztethető ezektől, de különbözik az árával is, ami nem feltétlenül alacsonyabb, de a fent említett kedvező fizikai tulajdonságai révén az ár/érték arányával versenyképes termék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lépéshangszigetelés úsztatott betonnal

Lépéshang alatt – leegyszerű­sítve – a födémen keresztül, a felső lakásból vagy emeletről érkező hangokat értjük. Többszintes ­épületben, lakóházban lakók jól ismerik ezt ajelenséget, különösen, ha...


Hangszigetelés

Azt már előjáróban el kell fogadni, hogy tökéletes hangszigetelés szinte csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, ahol minden körülmény optimális, és különleges a helyiség...