Kész fürdőszobai szerelvények

Az utóbbi időben nagy átalakuláson mentek át a fürdőszobák. Egyre nagyobb szerepet kapnak a tetszetős, formatervezett szaniterek, csaptelepek, bútorok és a készen, félkészen beépíthető komplett szerelvények. Számítások szerint életünkből kb. két - két és fél évet töltünk a fürdőszobában. Ezért fontos életünkben lakásunknak ez a helyisége. Egy felújítás során is az a cél, hogy a fürdőszoba kényelmesebb legyen, jobban megfeleljen eredeti rendeltetésének.

A fürdő ésszerű tervezéséhez nem csak a szaniterek méretét kell ismernünk, hanem tisztában kell lennünk azokkal a minimális térbeli követelményekkel, amelyeket kényelmes használatukhoz biztosítani kell. A WC és a bidé szélessége általában azonos, mélységét tekintve vannak eltérések. Tudnunk kell, hogy kényelmesen használhassuk, előttük legalább fél méter, körülöttük 70 cm hely kell. A fürdőkád és a zuhanyzó méretei igen változatosak. A mini ülőkádtól a kényelmes, standard kádon át a hatalmas hidromasszázs kádakig nagy a kínálat. Sarokkádak közül is nagy a választék.
Geberit szerelőelem hagyományos falraZuhanyozók esetén az alaprajz lehet négyzetes, vagy negyed körív, melynek sugara akár eltérő is lehet. Hogy a kád előtt szabadon mozoghassunk, kb. fél méter helyre van szükségünk. Így a takarítás is kényelmes. Legváltozatosabbak a mosdó méretei. Előtte és mellett 50-70 cm előtérre van szükség, hogy mosakodáskor könyökünket ne verjük be sem polcba, sem falba. A szanitereknek szigorúan meghatározott helyigényük van, rögzítésük módjára is szabványok vonatkoznak. Számolni kell a mosógép méretével is, hogy kényelmesen hozzáférjünk, elöltöltős gép esetén a szennyest bepakolhassuk és tiszta ruha sem boruljon ki.
A helyiség átalakítása során szükséges némi változtatás a vezetékhálózatban is, ám ez problémamentesen megoldható. Építkezőknek és felújítóknak kínál segítséget a szerelőelem rendszer, amely hagyományos téglafal estén falsík alá- vagy elé szereléssel alkalmazható. Gipszkartonos burkolás esetén akár hagyományos fal elé, akár könnyűszerkezetes válaszfalra rá lehet építeni a szerelőelemet. A szerelőelem lábtámaszai jelentősen megkönnyítik a beépítést. A lábtámaszok kialakítása lehetővé teszi a magasság gyors és biztos beállítását.
A statikai biztonságot a nagy teherbírású önhordó elemek adják. A mélységében állítható építőkészlettel az elemeket tömör falhoz is igen egyszerűen lehet rögzíteni. Ezek az építőelemek poliészter bevonatuknak köszönhetően közvetlenül burkolhatók, megkönnyítve ezzel is a szerelési munkát. A WC- elemek víztakarékos rejtett öblítőtartállyal rendelkeznek, és kiegészíthetők olyan szagelszívóval is, amely az öblítő csövön keresztül közvetlenül a WC- csészéből szívja el a kellemetlen szagot. A mozgássérültek speciális igényeihez igazítva külön szerelőelem van.
A falsík előtti szerelésnek sok előnye van. Nagyon esztétikus, mert minden felesleges szerelvény láthatatlanná válik, kívülről csak a formatervezett elemek látszanak. Könnyű a takarítás, a fertőtlenítés, a WC-tartály tisztítása pl. szükségtelenné válik. A szerelvények elrejtése miatt csendesebb a működésük, és segítik a víztakarékosságot is.
A kompletten kapható, beépíthető fürdőkád szerelvények a vonzó megjelenés mellett szintén a kényelmünket szolgálják. A lefolyórendszer PE csövei és idomai minden szennyvízlefolyó rendszerhez csatlakoztathatók. Jól hangszigetelnek nagy önsúlyuk (a tömeg hangszigetel) és az idomokon elhelyezett rezgéscsillapítók miatt. A szifonokat egyszerűen Beépíthető hidromasszázs sarokkádlehet csatlakoztatni. Van helytakarékos kivitel arra az esetre, ha más szifonnak nem lenne elegendő hely. Anyaguk forró víz álló.
Mielőtt belekezdenénk egy nagy átalakításba, érdemes elővenni a mérőszalagot, mérni, kockás papíron rajzolni és számolni. Sok felesleges gondtól, értelmetlen kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Természetesen érdemes felkeresni egy nagyobb fürdőszoba szalont, ahol a kész elemekből már elméletben felépíthetjük új fürdőszobánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempefelújítás saját kezűleg

A HARZO termékekkel könnyen és egyszerűen, akár saját kezűleg végezhetők el a fürdőszoba-felújítások, csempefelújítások, falfelújítások. Mind szín, mind struktúra tekintetében egyedülálló...


Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...