Kész fürdőszobai szerelvények

Az utóbbi időben nagy átalakuláson mentek át a fürdőszobák. Egyre nagyobb szerepet kapnak a tetszetős, formatervezett szaniterek, csaptelepek, bútorok és a készen, félkészen beépíthető komplett szerelvények. Számítások szerint életünkből kb. két - két és fél évet töltünk a fürdőszobában. Ezért fontos életünkben lakásunknak ez a helyisége. Egy felújítás során is az a cél, hogy a fürdőszoba kényelmesebb legyen, jobban megfeleljen eredeti rendeltetésének.

A fürdő ésszerű tervezéséhez nem csak a szaniterek méretét kell ismernünk, hanem tisztában kell lennünk azokkal a minimális térbeli követelményekkel, amelyeket kényelmes használatukhoz biztosítani kell. A WC és a bidé szélessége általában azonos, mélységét tekintve vannak eltérések. Tudnunk kell, hogy kényelmesen használhassuk, előttük legalább fél méter, körülöttük 70 cm hely kell. A fürdőkád és a zuhanyzó méretei igen változatosak. A mini ülőkádtól a kényelmes, standard kádon át a hatalmas hidromasszázs kádakig nagy a kínálat. Sarokkádak közül is nagy a választék.
Geberit szerelőelem hagyományos falraZuhanyozók esetén az alaprajz lehet négyzetes, vagy negyed körív, melynek sugara akár eltérő is lehet. Hogy a kád előtt szabadon mozoghassunk, kb. fél méter helyre van szükségünk. Így a takarítás is kényelmes. Legváltozatosabbak a mosdó méretei. Előtte és mellett 50-70 cm előtérre van szükség, hogy mosakodáskor könyökünket ne verjük be sem polcba, sem falba. A szanitereknek szigorúan meghatározott helyigényük van, rögzítésük módjára is szabványok vonatkoznak. Számolni kell a mosógép méretével is, hogy kényelmesen hozzáférjünk, elöltöltős gép esetén a szennyest bepakolhassuk és tiszta ruha sem boruljon ki.
A helyiség átalakítása során szükséges némi változtatás a vezetékhálózatban is, ám ez problémamentesen megoldható. Építkezőknek és felújítóknak kínál segítséget a szerelőelem rendszer, amely hagyományos téglafal estén falsík alá- vagy elé szereléssel alkalmazható. Gipszkartonos burkolás esetén akár hagyományos fal elé, akár könnyűszerkezetes válaszfalra rá lehet építeni a szerelőelemet. A szerelőelem lábtámaszai jelentősen megkönnyítik a beépítést. A lábtámaszok kialakítása lehetővé teszi a magasság gyors és biztos beállítását.
A statikai biztonságot a nagy teherbírású önhordó elemek adják. A mélységében állítható építőkészlettel az elemeket tömör falhoz is igen egyszerűen lehet rögzíteni. Ezek az építőelemek poliészter bevonatuknak köszönhetően közvetlenül burkolhatók, megkönnyítve ezzel is a szerelési munkát. A WC- elemek víztakarékos rejtett öblítőtartállyal rendelkeznek, és kiegészíthetők olyan szagelszívóval is, amely az öblítő csövön keresztül közvetlenül a WC- csészéből szívja el a kellemetlen szagot. A mozgássérültek speciális igényeihez igazítva külön szerelőelem van.
A falsík előtti szerelésnek sok előnye van. Nagyon esztétikus, mert minden felesleges szerelvény láthatatlanná válik, kívülről csak a formatervezett elemek látszanak. Könnyű a takarítás, a fertőtlenítés, a WC-tartály tisztítása pl. szükségtelenné válik. A szerelvények elrejtése miatt csendesebb a működésük, és segítik a víztakarékosságot is.
A kompletten kapható, beépíthető fürdőkád szerelvények a vonzó megjelenés mellett szintén a kényelmünket szolgálják. A lefolyórendszer PE csövei és idomai minden szennyvízlefolyó rendszerhez csatlakoztathatók. Jól hangszigetelnek nagy önsúlyuk (a tömeg hangszigetel) és az idomokon elhelyezett rezgéscsillapítók miatt. A szifonokat egyszerűen Beépíthető hidromasszázs sarokkádlehet csatlakoztatni. Van helytakarékos kivitel arra az esetre, ha más szifonnak nem lenne elegendő hely. Anyaguk forró víz álló.
Mielőtt belekezdenénk egy nagy átalakításba, érdemes elővenni a mérőszalagot, mérni, kockás papíron rajzolni és számolni. Sok felesleges gondtól, értelmetlen kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Természetesen érdemes felkeresni egy nagyobb fürdőszoba szalont, ahol a kész elemekből már elméletben felépíthetjük új fürdőszobánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tükör és tükrös szekrény

A fürdőszoba alapfelszereléséhez tartozik a tükör. Olyannyira természetes szükséglet, hogy teljesen elveszettek vagyunk még egy kézmosás idejére is, ha nem látjuk benne az arcunkat. Persze az sem...


Csempét a csempére

Felújítások során sok esetben felmerül a kérdés, hogy az egyébként épnek látszó, megunt, vagy már hajszálrepedéses felületű régi kerámia burkolatot érdemes-e leverni. Erre ma már nem minden...