Milyen szaunát válasszunk?

2018-11-05 12:30:54 | Módosítva: 2019-01-17 09:13:12

A szaunázásnak számos, az egészségre előnyös hatását ismerjük: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, feszesebbé teszi a bőrt, oldja a stresszt, és elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetünkből. Egyre elterjedtebbek az otthoni szaunák, melyekkel úgy tudunk kikapcsolódni, hogy nem kell elhagynunk a lakásunkat. Ám mielőtt rászánjuk magunkat a vásárlásra, érdemes megismerni a különböző típusú szaunákat, ugyanis nem mindegy, milyet választunk.


A jól ismert finn szauna

A szaunázás közel kétezer éves szertartása a skandináv népcsoportoktól ered, akiknél számos fajtája alakult ki. Egyik legismertebb és leginkább elterjedt változata a finn szauna, melynek hőmérséklete általában 70-90°C között mozog. A finn szauna sajátossága, hogy bizonyos időközönként vízzel locsolják le a szaunakályhán elhelyezett forró köveket, így szabadítva fel a vízgőzt, aminek hatására aztán sokkal melegebbnek érezzük a körülöttünk lévő levegőt.

A képződő gőznek köszönhetően fokozott izzadás lép fel, ez pedig kitágítja a bőr pórusait. Az izzadás segítségével a pórusokon keresztül távoznak a toxinok és más lerakódások; szervezetünk méregteleníti magát, izmaink ellazulnak, és általános közérzetünk jelentősen javul. A meleg gőz hatására a vérkeringésünk felpezsdül, így aztán javul az oxigénellátás, ami a sejtek regenerálódásához és képződéséhez létfontosságú.


Sokan a szaunázást hatékonyabb súlycsökkentő módszernek tartják, mint a sportokat. Tény, hogy a szauna pozitív hatással van metabolizmusunkra - felgyorsítja, és fokozza a hatékonyságát, ez súlycsökkenést eredményezhet. 15-20 perc szaunázás 1 óra tempós gyaloglással vagy könnyebb edzéssel érhet fel.

A rendszeres szaunázás segít a feszültség oldásában. Az alvási nehézségekkel küzdők között különösen kedvelt, mert utána mély és pihentető alvást tapasztaltak.

Infraszaunák

Az infraszauna hatékony, mégis kíméletesebb a hagyományos szaunákhoz képest, mivel hőmérséklete csupán 35-45 °C. Ennek köszönhetően azok is nyugodtan használhatják, akik nem kedvelik a magasabb hőmérsékletet, vagy esetleg egészségügyi problémáik miatt nem használhatják azt.

Az infraszaunák kisebb energiaigényűek, mint finn társaik, így már 230 V-os hálózatról is működtethetők, és a felfűtési idejük is rövid, már 15 percen belül használatba lehet venni őket.


Az infrakabin lelke az infrasugárzó, mely meghatározott hullámhosszúságú, szemmel nem látható sugarat bocsát ki. Ez a sugár a napfényhez hasonlóan, mélyen a bőrünk alá hatolva, belülről melegíti fel a testünket, káros hatások nélkül. Használata után regenerálódnak a kötőszövetek, felszívódnak a gyulladások.

A hosszúhullámú infravörös sugárzás 3,5-4 cm mélyen hatol az izomrostokba, ennek hatására a normálisnál 3-4-szer erősebb verejtékképződés tapasztalható. Az infraszaunában továbbá nem csak a verejtékmirigyeken, hanem a faggyúmirigyeken keresztül is verejtékezünk, mely azért fontos, mert sok toxikus anyag vízben nem, csak testzsírokban oldódik. A normál szaunában a verejték 97%-a vízből áll, az infraszaunában 80% vizet és 20% zsírt, koleszterint, és egyéb zsírban oldódó mérgező hatású anyagokat izzadunk ki. Az infraszauna használata közben így nem csak fogyunk, de a testünkben felhalmozódott káros vegyi anyagoktól, toxinoktól is megszabadulunk. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: wellis

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Wellness a fürdőszobában

Otthonunk egyik legfontosabb helyisége a fürdőszoba. Itt készülődünk minden reggel, este pedig itt tudunk nyugtató fürdőt venni, így egyszerre kell komfortosnak és funkcionálisnak lennie. A...


Eljött az okos medencék kora

Otthonunk egyre inkább digitalizálódik, ezzel pedig jelentős terhek kerülnek le a vállunkról. Kicsit nehéz azonban elképzelni, mire is lehet jó egy okos medence, mivel tudhat többet egy...