Milyen szaunát válasszunk?

2018-11-05 12:30:54 | Módosítva: 2019-01-17 09:13:12

A szaunázásnak számos, az egészségre előnyös hatását ismerjük: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, feszesebbé teszi a bőrt, oldja a stresszt, és elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetünkből. Egyre elterjedtebbek az otthoni szaunák, melyekkel úgy tudunk kikapcsolódni, hogy nem kell elhagynunk a lakásunkat. Ám mielőtt rászánjuk magunkat a vásárlásra, érdemes megismerni a különböző típusú szaunákat, ugyanis nem mindegy, milyet választunk.


A jól ismert finn szauna

A szaunázás közel kétezer éves szertartása a skandináv népcsoportoktól ered, akiknél számos fajtája alakult ki. Egyik legismertebb és leginkább elterjedt változata a finn szauna, melynek hőmérséklete általában 70-90°C között mozog. A finn szauna sajátossága, hogy bizonyos időközönként vízzel locsolják le a szaunakályhán elhelyezett forró köveket, így szabadítva fel a vízgőzt, aminek hatására aztán sokkal melegebbnek érezzük a körülöttünk lévő levegőt.

A képződő gőznek köszönhetően fokozott izzadás lép fel, ez pedig kitágítja a bőr pórusait. Az izzadás segítségével a pórusokon keresztül távoznak a toxinok és más lerakódások; szervezetünk méregteleníti magát, izmaink ellazulnak, és általános közérzetünk jelentősen javul. A meleg gőz hatására a vérkeringésünk felpezsdül, így aztán javul az oxigénellátás, ami a sejtek regenerálódásához és képződéséhez létfontosságú.


Sokan a szaunázást hatékonyabb súlycsökkentő módszernek tartják, mint a sportokat. Tény, hogy a szauna pozitív hatással van metabolizmusunkra - felgyorsítja, és fokozza a hatékonyságát, ez súlycsökkenést eredményezhet. 15-20 perc szaunázás 1 óra tempós gyaloglással vagy könnyebb edzéssel érhet fel.

A rendszeres szaunázás segít a feszültség oldásában. Az alvási nehézségekkel küzdők között különösen kedvelt, mert utána mély és pihentető alvást tapasztaltak.

Infraszaunák

Az infraszauna hatékony, mégis kíméletesebb a hagyományos szaunákhoz képest, mivel hőmérséklete csupán 35-45 °C. Ennek köszönhetően azok is nyugodtan használhatják, akik nem kedvelik a magasabb hőmérsékletet, vagy esetleg egészségügyi problémáik miatt nem használhatják azt.

Az infraszaunák kisebb energiaigényűek, mint finn társaik, így már 230 V-os hálózatról is működtethetők, és a felfűtési idejük is rövid, már 15 percen belül használatba lehet venni őket.


Az infrakabin lelke az infrasugárzó, mely meghatározott hullámhosszúságú, szemmel nem látható sugarat bocsát ki. Ez a sugár a napfényhez hasonlóan, mélyen a bőrünk alá hatolva, belülről melegíti fel a testünket, káros hatások nélkül. Használata után regenerálódnak a kötőszövetek, felszívódnak a gyulladások.

A hosszúhullámú infravörös sugárzás 3,5-4 cm mélyen hatol az izomrostokba, ennek hatására a normálisnál 3-4-szer erősebb verejtékképződés tapasztalható. Az infraszaunában továbbá nem csak a verejtékmirigyeken, hanem a faggyúmirigyeken keresztül is verejtékezünk, mely azért fontos, mert sok toxikus anyag vízben nem, csak testzsírokban oldódik. A normál szaunában a verejték 97%-a vízből áll, az infraszaunában 80% vizet és 20% zsírt, koleszterint, és egyéb zsírban oldódó mérgező hatású anyagokat izzadunk ki. Az infraszauna használata közben így nem csak fogyunk, de a testünkben felhalmozódott káros vegyi anyagoktól, toxinoktól is megszabadulunk. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: wellis

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Eljött az okos medencék kora

Otthonunk egyre inkább digitalizálódik, ezzel pedig jelentős terhek kerülnek le a vállunkról. Kicsit nehéz azonban elképzelni, mire is lehet jó egy okos medence, mivel tudhat többet egy...


Wellness a fürdőszobában

Otthonunk egyik legfontosabb helyisége a fürdőszoba. Itt készülődünk minden reggel, este pedig itt tudunk nyugtató fürdőt venni, így egyszerre kell komfortosnak és funkcionálisnak lennie. A...