Nagy változások vannak a napelemes piacon

2022-12-12 09:42:18 | Módosítva: 2022-12-12 09:46:40

November 1-ével a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozó szabályozás jelentős változáson ment keresztül: ideiglenesen felfüggesztették a hálózati betáplálás lehetőségét, az elektromos hálózat védelme érdekében. A témában Házi Ádámmal, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk, aki megosztotta velünk véleményét a napelemes piac jelenlegi helyzetéről.

Eddig az országban a hálózatra visszatápláló rendszer volt a legelterjedtebb. Az ügyfél a nap során megtermelt energiatöbbletet visszatáplálja az áramszolgáltatói hálózatba. Amikor a napelemes rendszer nem termel, a hálózati áramot fogyasztja. Évente van elszámolás, amikor az évi fogyasztás és visszatáplálás különbözetét kiszámolják és rendezik – vagy a felhasználó, vagy a szolgáltató. Ezt hívják szaldós rendszernek is. Jelen pillanatban csak olyan napelemes rendszerek engedélyeztetésére van lehetőség, ahol a fogyasztó nem termel vissza a hálózatba, hanem a megtermelt napenergiát elfogyasztja, és amikor erre nincs lehetőség, a szolgáltatott áramot használja tovább. Megtérülési időben ez sokkal hátrányosabb, mint a korábbi elszámolási rendszer. A hirtelen szabályozás-változás váratlanul érte mind a napelemes piacot, mind a lakosságot. Óriási volt a roham október 31 előtt, mindenki megpróbálta elindítani napelemes projektjének engedélyeztetését még az utolsó napokon.

Milyen napelemes beruházási megoldások érhetők el azok számára, akiknek nincs folyamatban lévő engedélyeztetésük?

A hibrid inverterek lehetőséget adnak a fogyasztónak arra, hogy amennyiben energiatöbbletet termel a rendszere, azt egy akkumulátorban tárolja el későbbi felhasználásra, magyarázza Házi Ádám. Ugyan országunkban ezek még nem engedélyezett rendszerek, de az inverterek most is telepíthetőek és használhatóak. A jövőben ezek a hibrid rendszerek pedig akkumulátorokkal bővíthetők.

A hálózati visszatáplálás megszűnése miatt egy külön eszköz beépítése szükséges. A visszwatt védelem kiépítése költséges megoldás, akár 1-1,5 millióba is kerülhet. A jó hír viszont, hogy az áramszolgáltatók várhatóan elfogadják az inverter gyártók saját okosmérőit lakossági és kisebb ipari felhasználóknál is, ami néhány 100 000 Ft-os extra költséget jelent. Ez szolgáltatónkként eltérő lehet, így a megvalósítás előtt ellenőrizni szükséges a szabályozást. A smart mérőeszköz kezeli az elektromos energiával kapcsolatos adatokat, és a napelemmel megtermelt energiát továbbítja otthonunkba.


A jelenlegi helyzetben az 1 fázissal rendelkező ingatlanok esetén nem javasoljuk a költséges és időigényes fázisbővítést. Lehetőség van egy legfeljebb 5 kW teljesítményű invertert telepíteni, hiszen ha nem táplálunk vissza a hálózatra, a 2,5 kW-os korlátozással se kell foglalkozni. Amennyiben a visszatáplálásra újra lehetőség nyílik, a napelemes rendszert a meglévő smart mérővel le lehet limitálni 2,5 kW-os visszatápláláshoz is. Lehetőség van akár 1 fázis esetén is hibrid invertert telepíteni a későbbi tárolhatóság érdekében.

Ha 3 fázis van ingatlanunkban, fontos tisztában lennünk vele, hogy a mai inverterek ~98%-a szimmetrikus elven működik. Ez azt jelenti, hogy amikor visszatáplálunk, mindhárom fázis egységes energiát ad le a hálózatba, hogy kerülje a túlterhelést. Azonban most, hogy visszatáplálós rendszer nem igényelhető, olyan inverterekre lesz szükség, amelyek képesek aszimmetrikusan dolgozni. Ilyen esetben a rendszer mindig csak azon a fázison ad energiát, amelyiken a fogyasztónak épp szüksége van rá. Kevés ilyen inverter érhető el a piacon, az egyik ilyen a Solax hibrid inverter, amely képes az aszimmetrikus működésre. Sőt, egyúttal saját gyártású LFP akkumulátorok is  elérhetőek a kínálatban.


A jogszabály szövege és az energiapiaci folyamatok is arra utalnak, hogy a visszatáplálás nélküli alacsony termelési üzem rövid ideig fog tartani, legfeljebb néhány évig. Ez alatt az időszak alatt még lehet szaldós elszámolással szerződni, még ha ideiglenesen a visszatáplálás korlátozva is van. A tiltás feloldása után előnyben lesznek azok, akik már rendelkeznek szerződéssel – fejezte be összefoglalóját Házi Ádám.

Mely napelemes rendszer típusok engedélyeztethetők?

Hálózatra tápláló és hálózatról vételező:
– hagyományos rendszer: elterjedt, hálózattól függetlenül nem képes működni,
– hibrid rendszer: kiegészítő eszközökkel a hálózattól függetlenül is működhet.

Hálózatról csak vételező:
– hibrid rendszer: visszatáplálás elleni védelem szükséges hozzá, kiegészítő eszközökkel a hálózattól függetlenül is működhet,
– hagyományos rendszer: visszatáplálás elleni védelem szükséges hozzá, hálózattól függetlenül nem képes működni.

Szigetüzemű rendszer:
– teljesen független a hálózattól, ezért nem engedélyköteles.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új szabályok a napelemek elszámolásában

2021. június 30. után megszűnik az eddigi, kedvező feltételeket kínáló szaldós elszámolás a saját tulajdonú napelemes rendszereknél. Ez ugyan semmiképpen nem jelenti a napelemes rendszerek gyors...


Napelemek buktatói

A Magyar Napelemgyártó Napkollektor Szövetség összeszedte a napelemes rendszerek telepítése során elkövethető tíz legalapvetőbb hibát. Érdemes alaposan átgondolni az ilyen berendezések...