Öntözés a növények kedve szerint

Módosítva: 2009-05-20 22:16:24

Növényeink életéhez a fényen, a megfelelő hőmérsékleten kívül oxigénre, szén-dioxidra és vízre, valamint az abban oldott ásványi anyagokra van szükségük. A víz szervezetükben a tápanyagok szállítója is. Öntözésükkor akkor járunk el helyesen, ha megpróbálunk a növények fejével gondolkodni, és igényeikre szabjuk a víz kijuttatásának mennyiségét, minőségét és idejét.

A hőmérséklet emelkedésével, a napsütéses órák számának növekedésével fokozódik a növények anyagcseréje, így már mostanában is akadhatnak olyan időszakok, amikor a természetes csapadékvíz pótlására van szükség. Ez nyárra csak fokozódik, hiszen az aszályos időszakok is gyakoriak a július-augusztusi hónapokban. Mivel most van a pázsit felújításának, felülvetésének az ideje, ezért is aktuális az öntözés kérdése.
A növények vízigénye függ a fajuktól, fajtájuktól, életkoruktól. Méretüktől a hőmérsékleti-, és fényviszonyoktól, valamint attól is, hogy milyen növekedési fázisban vannak: lombot nevelnek, virágoznak, vagy épp termést érlelnek.

Öntözési módszerek

Más-más módot kell választanunk a zöldséges, gyümölcsös, valamint a díszkert öntözésekor, utóbbinál kiemelve a pázsitot. A lényeg, hogy a kijuttatott víz eljusson az adott növénykultúra gyökérzónájába, és ott minél jobban képes legyen hasznosulni.
Az árasztásos öntözés viszonylag vízpazarló módszer, de a leggyakrabban alkalmazott esőztető öntözés kiegészítéseként szükséges alkalmaznunk. Mint arról már korábban szó esett, egy milliméter vastagságban a talajra juttatott víz, egy centiméteres vastagságban nedvesíti át a talajt. Ezzel a módszerrel kiszámítható, hogy mennyi vizet kell kijuttatni ahhoz, hogy a gyökérzónában a talajt átnedvesíthessük.
Mivel a fűfélék viszonylag sekélyen gyökereznek, az esőztető vízutánpótlás elegendő számukra, ám a pázsitba ültetett cserjék-, és fák - lévén hogy jóval mélyebben gyökereznek - emellett alkalmanként árasztó öntözést is igényelnek. Ezért kell köréjük földből "tányért készíteni". Ez egyrészt megakadályozza a víz oldal irányú elfolyását, másrészt - mivel a tányér fűmentes - a kisebb adagú öntözésnél is jut víz a gyökérzónába, azt "nem isszák el" a felszínen levő fűfélék a bokor elől.
Az öntözés idejének megválasztása is lényeges. Az esti vagy hajnali órák a legmegfelelőbbek, hiszen ekkor a növények nincsenek felhevülve, a rájuk hulló hideg vízzel nem okozunk olyan nagy hőmérsékletkülönbséget. A két időpont közül a késő esti annyival jobb, hogy éjszaka hosszabb idő áll rendelkezésre az öntözővíz hasznosítására a növényeknek, míg a reggeli öntözéssel a gyorsan fokozódó délelőtti hőmérséklet miatt nagyobb lesz a párolgás miatti vízveszteség.

Szórásképek

Az esőztető öntözést végezhetjük automata öntözőrendszerrel, vagy öntözőfejekkel ellátott tömlővel, amelyet könnyen mozgathatunk a területen. Ezek nagyban megkönnyítik a kertészkedő dolgát, hiszen nem kell órákig az öntözést felügyelni, a tömlős módszernél elegendő csak alkalmanként az öntözési területet változtatni.
Az automata öntözésben alkalmazott szórófejek a rotoros és a spray típusok. Mindkettő a szórófej központjából kiinduló kör alakzat beöntözésére képes, illetve különböző méretű körcikkek öntözését is beállíthatjuk. Így viszonylag egyszerűen, a szórófej helyét és a szórásképet figyelembe véve, sokféle öntözési alakzatot kialakíthatunk kertünk adottságaihoz igazodva.
A vízsugár hossza függ a nyomástól, és attól is, hogy milyen fúvókát használunk a szórófejen. Minél kisebb a fúvóka résátmérője, annál messzebb fogja kijuttatni a vizet a szerkezet. Automata öntözésnél a rotoros szórófej forog, és egyszerre csak egy vonalat öntöz be. Ez a típus 360°-ot, tehát egy teljes kört is képes beöntözni, illetve azon belül az öntözendő körcikkek szöge fokozatmentesen állítható (nagysága pedig a fúvókák cseréjével fokozatokban szabályozható). A spray típus egyszerre öntözi a beállított felület minden részét (nem forog), és ennél is fokozatmentesen állítható a szög.
Az öntözőtömlőre szerelhető szórófejeknél is hasonló a helyzet: itt azonban a kör szórásképű típusok mellett a téglalap alakot beöntözők is gyakoriak.
Beszerezhetők már az öntözőcső és a kerti csap közé beszerelhető elemmel működő öntözőkapcsolók is. Ezeken beállíthatjuk úgy is, hogy az éjszakai órákban öntözzenek, így a részbeni automatizálásnak köszönhetően mindössze az a feladatunk marad, hogy a szórófejeket alkalmanként áthelyezzük a még öntözetlen területekre.

Figyeljünk az átfedésre és a szélekre

Az öntözés beállításakor a leggyakoribb hiba, ha nem hagyunk az öntözésekkor szakaszolt területek között átfedést. Ebben az esetben e területek határvonalain hamarosan jelentkezni fognak a növényeken a vízhiány tünetei. Tehát ha sávokban tapasztalunk lankadást, vagy a pázsit sárgulását, akkor valószínűleg ez a gond.
A széleknél, azaz a pázsit-járóút határvonalaknál is hasonló a helyzet. Az ilyen határvonalaknál számítsunk rá, hogy a növényeknek több öntözővízre van szükségük. Ennek oka, hogy e beton, vagy kőfelületek gyorsan és nagymértékben felmelegednek, így az oda kijuttatott öntözővíz hamar elpárolog, azt a növények csak kis mértékben tudják hasznosítani. Ha a fűfélékkel a betonos részek mellett probléma van, akkor próbáljuk meg az oda kijuttatott vízadagot növelni, esetleg azt a részt gyakrabban öntözni, de forró napokon már az is jó hatású lehet, ha a betont hűtjük vízzel, ezzel csökkentve az azzal érintkező talaj gyors kiszáradását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: öntözés, locsolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gépesített gyepápolás

A pázsit a kerteknek mindig egy központi területe. Minősége, kondíciója az egész kertre rányomja bélyegét. A pázsit, gyep ápolásának számos művelete gépesíthető, támogatható hasznos technikai...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...