Aromazáró tárolás a konyhában

2014-02-07 11:30:10 | Módosítva: 2014-02-09 09:42:59

Ételeink ízét a fűszerek adják, emellett gyógyhatásukkal sokszor hozzájárulnak az emésztéssel kapcsolatos élettani folyamatok működéséhez. A fűszerek íz-, és zamatanyagait sokféle kémiai anyag okozhatja, ezek konzerválása elengedhetetlen ahhoz, hogy a fűszer sokáig ízesítsen is ételeinkbe szórva.

 

A vegetáriánusok sokszor említik – nem is alaptalanul –, hogy az emberek csak megszokásból esznek húst, mivel a hús nem természetes tápláléka az embernek. Ha végigmegyünk ezen a gondolatmeneten sok érdekes igazságot figyelhetünk meg. Ha elénk tesznek egy tányéron egy sárgarépát, vagy egy almát, szőlőt, és egy darab nyers húst, nem valószínű, hogy utóbbit kezdenénk el megenni. Tehát elgondolkodtató, hogy egyes élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) nyersen is táplálékunkként szolgálnak, másokat – mint a hús – csak feldolgozva, sütve, főzve vagyunk hajlandóak megenni. Másik dolog, hogy ha csak a feldolgozott ételeket nézzük, a húst akkor sem szeretjük magában főzve vagy sütve, kell hozzá só és növényi eredetű fűszerek. Tehát ebből az a tanulság, hogy a húst is a növényi fűszerek teszik ízletessé, ehetővé.

A fűszerek gyógyhatása

Legtöbb fűszerünk emésztés serkentő, de van köztük szélhajtó és egyéb bajokra gyógyír is. Fűszereinket ezért nemcsak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.


Jó, ha a konyhában minden fűszer kéznél van, hiszen gyakran használjuk ezeket


– A bazsalikom gyomorerősítő, étvágygerjesztő; segít felfúvódás esetén, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen jó hatású. Emellett köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó.

– A borágó virága és levele a hagyomány szerint egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetően vértisztító és vízhajtó hatása is van. Zöldfűszerként alkalmazva ezek a hatások a fűszerezett étel elfogyasztásával is jelentkeznek.

– A babér levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Tehát nem csak az íze miatt kerül a bablevesbe.

– A bors étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, nagy mennyiségben megterheli. Inkább borsikafüvet használjunk helyette. A bors baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Jó még székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen. Torokfájáskor segíthet az őrölt borssal kevert méz.

– A mentatea a tavaszi és őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hidegen élvezeti tea. Hatásos meghűlés és influenza esetén. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló és fertőtlenítő hatása is ismert.

– A sütemények és nyári italok fűszere a citromfű. Teája enyhe depresszió ellenes hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén, emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.

– A kakukkfű köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen való fűszerünk. Görcsoldó, hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fűszere.

– A kapornak tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványi só tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.

– A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Hatásukra fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Kúraszerűen alkalmazva a körmök törékenységét is megszünteti.

– A rozmaring teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére.

– A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásban szenvedők óvatosan használják. A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza.

– A kömény szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsőleg segít.

– A zsálya vértisztító, gyulladás gátló és fertőtlenítő hatású. Teája kiváló gargalizáló szer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén.

Összefoglalva: a fűszernövények olyan gyógynövények, melyek karakteres ízük miatt ételek ízesítésére is alkalmasak.


Látványosak és illatozók a szabadon tárolt fűszerek,
de minőségük hamar romlik

Aromák tartósítása

A fűszerek ízesítő és gyógyító hatását úgy tudjuk minél hosszabban megőrizni, ha megpróbáljuk minél tovább eredeti állapotában tartani a fűszerek hatóanyagait. Ehhez a helyes tárolás jelentősen hozzájárulhat. Biztosan mindenki látott már világos narancssárgára fakult fűszerpaprika őrleményt, ami nem is színezi már jól az ételt, de élettani és ízbeli hatásai is hiányosak már ekkor. Ez is megelőzhető.


Az aromazáró kupakkal, azaz légmentesen záródó üvegek kiválóak fűszertárolásra

Ha lehetséges, zöldfűszerek (sárgarépa, petrezselyem, snidling) alkalmazásánál a főzéshez mindig friss fűszert használjuk, mert így alkotóelemei jobban ki tudják fejteni hatásukat. A sárgult fonnyadt növények vitamintartalma, így tápértéke is kisebb.

Zöldfűszerekből, ha lehet, csak megbízható helyen vásároljunk, és csak annyit vágjunk fel, amennyi a főzéshez elegendő. A könnyen romló zöld növényeket, mint a vágott virágot, szárával együtt – több napig eltarthatjuk. Folyóvízzel leöblítjük, a közte maradó vizet kirázzuk belőle, majd nylonzacskóba téve, a hűtőszekrény fűszertartójában tároljuk a felhasználásig.

A megtisztított gyökereket ugyanígy tárolhatjuk, csak közvetlenül a fogyasztás előtt aprítsuk fel, mert a fény és levegő csökkenti a tápelem- és ízértéküket. Felvágásukhoz éles rozsdamentes kést, nedvesített és lecsurgatott deszkalapot, vagy műanyag lapot használjunk, mert a vágáskor az értékes növényi nedvekben veszteség keletkezik.

Ha a friss fűszernövényt tárolási célból szárítani akarjuk, árnyas, szellős, pormentes helyre tegyük. A száradást időnként ellenőrizzük, mert a megszáradt növény a rossz időjárás következtében a nagyobb páratartalmú levegőből ismét átnedvesedhet, porosodhat, ez rontja a minőségét, esetleg rothadás is bekövetkezhet. A száraz növény száradási foka akkor jó, ha a növény jellegzetes színét, illatát megőrizte és ujjaink között könnyen szétmorzsolható. Az így szárított növényeket batiszt- vagy tüllzacskóban, száraz, szellős helyen, felakasztva tároljuk.

A már porrá aprított fűszereket száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzés előtt őröljük meg, így az aromáját, illatát és íz anyagokat jobban ki tudja fejteni, ezzel kevesebb fűszer felhasználásával is elérjük a kívánt hatást. A sötét helyen való tárolás a színek fakulásától óv. A levegőtől jól záró kupak egyrészt segít az illóolajok megőrzésében, másrészt óv az avasodásra hajlamos olajos alkotóelemek megromlásától. (A fűszerpaprika őrleménybe a paprika szárított húsán túl némi magot is beleőrölnek, aminek olajtartalma tovább fokozza a termék fűszerezési értékét. Ám ez avasodásra képes!) Tárolásra legjobbak a légmentesen záródó üvegtárolók. Sok fűszert már egyből ilyen tégelyben is lehet kapni. Ezek drágábbak ugyan, mint a zacskós kiszerelésűek, ám nem kell gondoskodnunk a megfelelő tárolóról, mert az már adott.

A fűszereket a hagyományos száraz tartósítás mellett tárolhatjuk olajban vagy ecetben is. Ezek kioldják az aromájukat, és a levegőtől is tökéletesen elzárják a zamatanyagokat. Az étel típusától függően így fűszerecettel, vagy fűszerolajjal ízesíthetjük azt. A napfénytől elzárt tárolás ezekben az esetekben is fontos.

Érdemes végezetül megemlíteni, hogy a fűszerek minél frissebbek annál jobbak, tehát ha mód van rá, ne tároljuk évekig, maximum egy évig, és ez idő alatt használjuk el. Amikor egy tárolóból fogy a fűszer, azaz egyre kevesebb benne az őrlemény, fűszerolaj, vagy fűszerecet, akkor minden kinyitáskor egyre több levegő marad az üvegben, így egyre gyorsabban romlik majd a minősége. Érdemes ezért kisebb méretű fűszertárolókat használni, és rendszeresen újratölteni, hogy mindig szinte tele legyen a tartó.

A műanyag zacskós tárolás is jó aromazáró, de a celofán például átengedi a párát, így benedvesedhet benne a fűszer

Sok fűszer megvásárolható üveges kiszerelésben, ekkor nem kell másik tárolóról gondoskodnunk. A zacskós fűszerek olcsóbbak, ámkibontás után légmentesen záródó üvegbe kell tenni őket


Egyes fűszertartók díszítenek is a bennük lévő színes növényi részekkel

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Chili: a méregerős fűszer

És a jelző nem vicc! Az erősebb fajták olyan magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek, hogy ha a velük való munka során nem mosunk kezet, és a szemünkbe nyúlunk, örökre megvakulhatunk. Azért...


Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...