Takarékos megoldás

2015-05-18 14:58:46 | Módosítva: 2015-06-18 11:56:32

Az Ursa Salgótarján Zrt. folytatja azt a törekvését, hogy a tetőszigeteléseket és beépítési módjaikat emberközelivé tegye, a felújítás szakmai titkaiba betekintést engedjen, illetve szakmai segítséget nyújtson a hétköznapi emberek számára is. A következő néhány pontban azokhoz szólunk, akik a közeljövőben terveznek tetőfelújítást. Ehhez ajánljuk az Ursa termékeit és szakértő segítségét.


Szakértő segítséggel

Első lépés a meglévő rétegek elbontása. Elbontjuk a cserepeket; eltávolítjuk a cseréptartó lécet; ellenlécet (amennyiben van); a cserépalátét fóliát, majd a hőszigetelést és a belső fóliát (kés segítségével a szarufák mentén végigvágjuk, és kiszedjük a szarufaközökből). Ezután következik a belső burkolat előtti páratechnikai fólia rögzítése. Az URSA SECO PRO 2 fóliát a szarufákra merőlegesen ráterítjük a burkolatra, majd a szarufákon áthajtva a szarufák tövénél egy leszorító léc (min. 10x10 mm) segítségével szegezéssel rögzítjük. A fóliatoldásokat felületfolytonosság és légtömörség miatt egymáshoz ragasztjuk URSA SECO PRO KP öntapadó csík segítségével.

Következik a szarufa magasítása és hőhídmentesítése URSA XPS bakok segítségével, illetve az ásványgyapot hőszigetelés elhelyezése. Az URSA XPS terhelhető hőszigetelő táblákból szarufa szélességű sávokat vágunk, azokat a toldások szoros egymáshoz illesztésével a szarufák tetejére helyezzük, majd – minimum 5 cm vastag, és szarufa szélességű – leszorító staflifa és a megfelelő hosszúságú szerkezetépítő csavar segítségével a szarufákhoz rögzítjük. A csavar hosszának és kiosztásának pontos meghatározásához statikai méretezés szükséges (az URSA szakemberei ebben szívesen nyújtanak segítséget).


Az így kialakított komplett tartószerkezet (szarufa+XPS bak) pontos magassága annak függvénye, hogy milyen vastagságú szigetelőanyagot kívánunk a szarufák között elhelyezni. Ez függ a minimum hőtechnikai követelményektől, ill. az ezen túl felmerülő egyéni igényeinktől.

Ezután a szarufa közöket teljes magasságában kitöltjük URSA ásványgyapottal. A szarufák közötti távolság lemérése után éles késsel léc mentén méretre vágjuk a tekercset a szükséges ráhagyással (típustól függően 1,5-3 cm), amely a szigetelőanyag befeszülését biztosítja.

A cserépalátét fólia elhelyezéséhez tetőszerkezetünk ereszvonalától indulva kigurítjuk a szarufákra merőlegesen az URSA SECO PRO 0,04 magas páraáteresztő képességű tetőfóliát úgy, hogy a piros felületén lévő szürke öntapadó ragasztósáv felül helyezkedjen el. Az átlapolásokat a felületfolytonosság és légtömörség miatt egymáshoz kell ragasztani, a fólia mindkét oldalán gyárilag elhelyezett ragasztócsíkokkal.

A végére az ellenléc és a cseréptartó léc elhelyezése marad. A szarufák tetején kialakított XPS bakokra elhelyezzük a legalább 5 cm magasságú ellenlécet. Lényeges, hogy a légrésben a levegő az eresz vonalától a tetőgerincig áramolni tudjon, ezért az eresz vonalában légbevezetést, a gerinc magasságában pedig kivezetést szükséges kialakítani – a megfelelő méretű nyílásokkal. A légrés pontos méreteinek a meghatározására épületfizikai méretezés szükséges. Cserépgyártók beépítési utasításai szerinti egymástól meghatározott távolságokra kerülnek a cseréptartó lécek, majd erre a cserépfedés.

A megoldás előnyei

– Épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek: véglegesen megszűnnek a lakótérben és az épület szerkezetében kialakult problémák.
– Komplex megoldás: szarufa magasítás – hőszigetelés – alátét fólia.
– Az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufa vonalmenti hőhídhatása.
– Optimális ár-érték arány más megoldásokhoz képest.
– A felújítási munkálatok során teljes egészében lakható marad a tetőtér.

Varga Tamás
URSA Salgótarján Zrt.
alkalmazástechnológus


További műszaki információ:
URSA Salgótarján Zrt.
1037 Budapest, Szépvölgyi út 41.
www.ursa.hu
Telefon: +36-20-972-1266

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Házunkat tetőtől-talpig „fel kell öltöztetni”!

A megfelelő minőségben és vastagságban (hővédelmileg folyamatosan, megszakítatlanul) szigetelt fűtött és fűtetlen tereket elválasztó épülethatároló szerkezetek nagyban hozzájárulnak az alacsony...