Optimalizálja tetőtéri ablaka energiahatékonyságát árnyékolókkal

2010-06-08 18:02:37 |

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energia takarítható meg. Az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez két módon juthat el. Mérsékelheti a hőveszteséget, illetve növelheti a (szoláris) hőnyereséget.

A tetőtér adottságait legjobban kihasználni, illetve a fűtési-, a villamos energia- és a klimatizálási költségeket csökkenteni a helyesen megválasztott árnyékolóval lehet.
Ha a reggeli napfény nem szívesen látott a gyerek- és hálószobákban, a zavartalan pihenésről a fényzáró rolókkal gondoskodhat. A tökéletes sötétséget biztosító árnyékoló a VELUX tetőtéri ablak üvegezésével párhuzamos síkban, sínben fut. Az ilyen elven működő rolók hőszigetelő hatást is kifejtenek, a roló anyaga és az üveg között bezárt légtér kialakításával.

Az árnyékolók szigetelő hatása függ a textíliától is, ezért a VELUX fényszabályozó kiegészítő termékei különböző mértékben segítenek az ablakon távozó hőveszteség csökkentésében. A fényzáró rolóénál még kedvezőbb hő-, és hangszigetelő eredmények érhetőek el a harmonikarolóval. A dupla pliszé változat esetében, amikor két portaszító, pliszírozott textilanyag összedolgozásával méhsejt keresztmetszetű levegőcellák jönnek létre, így még jobb a hőszigetelő képesség.
A belső rolók a kellemes és élhető légtér kialakításában is fontos szerepet játszanak. Alkalmazásuk nélkülözhetetlen a nyugati és déli tájolású ablakokon, ahol a különböző napszakokban erős fény áramlik a szobába, ezért a nappali fény részleges kizárása szükséges. A munkavégzés vagy pihenés biztosítása érdekében, illetve a drága bútorokat és érzékeny növényeket érő napsugárzás káros hatásai ellen nyújtanak védőburkot a különböző stílusokban elérhető roletták, reluxák, harmonikarolók.

Ismert, hogy az árnyékolatlan üvegen áthatoló és a belső felületen elnyelt, majd onnan visszasugárzott napfény hullámhossza megváltozik. Ezeket a napsugarakat az ablaküveg már nem engedi ki, ezért ez a helyiség felmelegedéséhez vezet. A hidegebb évszakokban ez az energia jótékonyan érvényesül, és mint szoláris nyereség meg is tartható, ha még naplemente előtt a külső redőnyöket leengedve nem hagyja távozni éjszaka az ingyen energiát.
Nyáron ugyanez a jelenség elkerülendő. A belső tér hőmérséklete nappal rendkívül gyorsan nő. Főként nyugati és déli tájolású ablakok esetén ez óriási hőterhelést jelent. Ekkor az egészséges környezet szempontjából ideális 22 °C helyett a hőmérséklet elérheti az elviselhetetlen 28-30°C-ot is. A leghatékonyabb megoldást a VELUX külső hővédő roló és a redőny garantálja.
Eredeti árnyékolók alkalmazása a VELUX tetőtéri ablakokon gyors és egyszerű módja az energia-megtakarításnak, és a kellemes, egészséges beltéri klíma megteremtésének. Amellett, hogy a fényt szabályozzák, hidegebb napokon javítják az ablakok hőszigetelő képességét, a nyári hónapokban pedig csökkentik a napsugárzási hőterhelést.


További információk
Telefon: (+36-1) 436 0532,(+36-30) 257 3131
domokos.krisztina@velux.com

Domokos Krisztina
Termékmenedzser

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tetőtéri ablakok árnyékolási lehetőségei

A tetőtérben fontos a jó bevilágítás, ám a nyári időszakban a túl sok fény és főként az ezzel járó hőhatás ellen fokozottan kell védekezni. Szerencsére a tetőtéri ablakoknál beépített árnyékolókkal...


Új otthonunk, a tetőtér

A magyar otthonok többségében a tetőteret szinte csak tárolásra használjuk annak ellenére, hogy gazdaságosan lakótérré alakítható, amikor több térre van szükség. Egy tetőtér-beépítés fajlagos...