Optimalizálja tetőtéri ablaka energiahatékonyságát árnyékolókkal

2010-06-08 18:02:37 |

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energia takarítható meg. Az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez két módon juthat el. Mérsékelheti a hőveszteséget, illetve növelheti a (szoláris) hőnyereséget.

A tetőtér adottságait legjobban kihasználni, illetve a fűtési-, a villamos energia- és a klimatizálási költségeket csökkenteni a helyesen megválasztott árnyékolóval lehet.
Ha a reggeli napfény nem szívesen látott a gyerek- és hálószobákban, a zavartalan pihenésről a fényzáró rolókkal gondoskodhat. A tökéletes sötétséget biztosító árnyékoló a VELUX tetőtéri ablak üvegezésével párhuzamos síkban, sínben fut. Az ilyen elven működő rolók hőszigetelő hatást is kifejtenek, a roló anyaga és az üveg között bezárt légtér kialakításával.

Az árnyékolók szigetelő hatása függ a textíliától is, ezért a VELUX fényszabályozó kiegészítő termékei különböző mértékben segítenek az ablakon távozó hőveszteség csökkentésében. A fényzáró rolóénál még kedvezőbb hő-, és hangszigetelő eredmények érhetőek el a harmonikarolóval. A dupla pliszé változat esetében, amikor két portaszító, pliszírozott textilanyag összedolgozásával méhsejt keresztmetszetű levegőcellák jönnek létre, így még jobb a hőszigetelő képesség.
A belső rolók a kellemes és élhető légtér kialakításában is fontos szerepet játszanak. Alkalmazásuk nélkülözhetetlen a nyugati és déli tájolású ablakokon, ahol a különböző napszakokban erős fény áramlik a szobába, ezért a nappali fény részleges kizárása szükséges. A munkavégzés vagy pihenés biztosítása érdekében, illetve a drága bútorokat és érzékeny növényeket érő napsugárzás káros hatásai ellen nyújtanak védőburkot a különböző stílusokban elérhető roletták, reluxák, harmonikarolók.

Ismert, hogy az árnyékolatlan üvegen áthatoló és a belső felületen elnyelt, majd onnan visszasugárzott napfény hullámhossza megváltozik. Ezeket a napsugarakat az ablaküveg már nem engedi ki, ezért ez a helyiség felmelegedéséhez vezet. A hidegebb évszakokban ez az energia jótékonyan érvényesül, és mint szoláris nyereség meg is tartható, ha még naplemente előtt a külső redőnyöket leengedve nem hagyja távozni éjszaka az ingyen energiát.
Nyáron ugyanez a jelenség elkerülendő. A belső tér hőmérséklete nappal rendkívül gyorsan nő. Főként nyugati és déli tájolású ablakok esetén ez óriási hőterhelést jelent. Ekkor az egészséges környezet szempontjából ideális 22 °C helyett a hőmérséklet elérheti az elviselhetetlen 28-30°C-ot is. A leghatékonyabb megoldást a VELUX külső hővédő roló és a redőny garantálja.
Eredeti árnyékolók alkalmazása a VELUX tetőtéri ablakokon gyors és egyszerű módja az energia-megtakarításnak, és a kellemes, egészséges beltéri klíma megteremtésének. Amellett, hogy a fényt szabályozzák, hidegebb napokon javítják az ablakok hőszigetelő képességét, a nyári hónapokban pedig csökkentik a napsugárzási hőterhelést.


További információk
Telefon: (+36-1) 436 0532,(+36-30) 257 3131
domokos.krisztina@velux.com

Domokos Krisztina
Termékmenedzser

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne fázzon a rezsiszámláktól!

A média azt sugallja, hogy dőljünk hátra nyugodtan, mert az energiaszolgáltatók megoldják helyettünk havi rezsigondjainkat. Az építőipari szakemberek azonban óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk...


Tetőtéri hőszigetelés

Hogyan szigeteljünk tetőtér beépítéskor? Az igény viszonylag egyszerűen megfogalmazható: Azt szeretnénk, hogy télen kevés energiával és költségért kelljen fűtenünk, nyáron pedig ne legyen...