Ha beszáradt a festék...

...az bizony bosszantó, de szinte elkerülhetetlen dolog. Még az új, frissen bontott festékeknél is előfordul, hogy bőrszerű hártya fedi le az alatta levő híg festéket, mert sokáig raktározták. Ilyenkor a szilárd réteget a doboz oldala mentén éles késsel körbe szokás vágni, majd a megszilárdult réteg eltávolítása és a festék felkeverése után már dolgozhatunk vele. A félig kiürült, és feltehetően nem légmentesen lezárt festékes dobozoknál azonban vastagabb „festékbőr” keletkezik, s átvágásakor, kiemelésekor több-kevesebb durva szemcse válhat le róla. Amint a festéket felkeverjük, a szemcsék az egészet „elszennyezik”, és az ecset szőre közé kerülve kellemetlen és ronda csíkokat, szemcsékkel szórt felületet eredményeznek. Ez a festék átszűrésével megelőzhető ugyan, de ez meg maszatolással járó munka. Egy teljesen tiszta és főleg kisebb festékes doboz is szükséges hozzá. Érthető, hogy kevesen vállalkoznak erre.

Van azonban egyszerűbb megoldás is. A beszáradt bőrős festéket csavarhúzóval szakítsuk be, vágjuk félbe, majd emeljük ki a beszáradt festékbőrt. A festéket keverjük fel, mert az állásban holtbiztos, hogy a sűrűje a doboz aljára ülepedett le, és keverés nélkül nem lenne megfelelő a fedőképessége. Ajánlatos némi hígítót is a festékhez keverni, hogy kedvezőbb legyen a konzisztenciája. A szemcsék ellen pedig egy kimustrált női harisnyával védekezhetünk. A harisnyát nyomkodjuk a festék mélyére, lecsúszását pedig egy gumigyűrűvel akadályozzuk meg. Az ecsettel megnyomkodva segítsük elő, hogy a festék átszivárogjon a harisnyán, majd ezt követően már szemcsementes, megszűrt festékbe mártogathatjuk az ecsetünket.
A munka befejeztével csak annyi a dolgunk, hogy a harisnyát kiemeljük a dobozból, és többrétegű újságpapírba csomagolva kidobjuk. A festékre öntsünk egy ujjnyi hígítót, és a dobozt zárjuk le a fedelével. Ha viszont már csak kevés festék van a doboz alján, akkor nem érdemes tovább tárolnunk, mert az egy-két hónap múlva nagyon besűrűsödik, szinte használhatatlanná válik. A festék menynyiségét ezért mindig úgy válasszuk meg, hogy kevés maradjon az edényben, a maradékot pedig azonnal töltsük egy kisebb, tisztára mosott, jól zárható fedelű dobozba. Lezárása után kétszer átfogatva, a fedélre került festékréteggel biztosítsuk a doboz légmentes záródását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falfesték koronavírus ellen

Egy hazánkban is aktív német cég elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből...


Fémkerítések festése

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt...