Kerti szék ruhában

Módosítva: 2012-07-20 09:48:39

A műanyag kerti székek egyszerű kivitelük ellenére a legelterjedtebb berendezési tárgyai a kerteknek és teraszoknak. A képen látható huzattal nagyon kellemessé tehető mind megjelenésük, mind használatuk. A varrásban kevésbé gyakorlott asszonyok is bátran nekiláthatnak.

A nagy mintájú, illesztéseket igénylő anyagokat viszont csak a szabás-varrásban gyakorlottaknak ajánljuk. 140 cm széles anyagból kb. 2,6 m egy-egy székhuzat anyagszükséglete. A kiválasztott kelme anyagösszetételétől függően 25-35 cm-rel vásároljunk többet, nehogy az első mosás után, amikor összemegy az anyag, kevés legyen. Még a szabás előtt mossuk ki az anyagot, ugyanazon a hőmérsékleten, mint majd a későbbi használat során. Szükségünk lesz még az ülőpárnához egy 40x40 cm-es szivacsra. A szabásmintán egy négyzet 8x8 cm, a legelterjedtebb formájú és méretű székhez készült.
A színével befelé kettéhajtott anyagra fektessük rá a kinagyított szabásmintát, gombostűvel rögzítsük, jelöljük az anyagra a betűjeleket és hátsó ránc varrásvonalát, majd a varrásráhagyásokat sem elfelejtve szabjuk ki.
A varrást kezdjük a belső háttámla, majd az ülőfelület jobbos-balos összevarrásával, letűzésével, utána a nyíllal jelölt szűkítők összevarrásával folytassuk. A hátrészt – a színével még befelé fordított anyagon – a ránc kialakításához tűzzük le a jelölt 20 cm-en, majd ezt a varrás az anyag színén az E vonal felé haladva vasaljuk le. A „kinyíló” anyagot gombostűvel fogjuk az E vonalhoz, és az ívet követve vágjuk le a felesleget. Következhet a betűkkel öszszejelölt részek összeillesztése, majd összevarrása.
Ha a szalagos-masnis megoldást választottuk, akkor az F vonal összevarrása előtt el kell készíteni a szalagot, mert készen kell a helyére illeszteni. Egy 20-25 cm széles, és tetszőleges hosszúságú (kb. 120 cm) anyagcsíkot színével befelé hajtsunk ketté, majd a hoszszú és az egyik rövid szélét varrjuk össze. A másik – nyitott – rövid oldalon fordítsuk ki színére a szalagot, gondosan vasaljuk és tűzzük le a varrásvonalat. A szalagot nyitott végével gombostűzzük az anyag színén az F varrásvonalba, és varrjuk azt össze.
Ha körbe összeállt a huzat, minden varrásvonalat vasaljunk le, és varrjuk „fel a szoknya alját”. Utolsó lépésként készítsük el az ülőpárna huzatát; tetszés szerint varrhatjuk gombosra, tépőzárasra vagy cipzárasra. Ha nem a szalagos-masnis megoldást választottuk, varrjuk fel a díszítő gombokat is.SZABÁSMINTA 1.

SZABÁSMINTA 2.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         linkek a cikk végén

A cikk végén belinkelt két minta nem megfelelő?

Csilla Halmi avatarja

Csilla Halmi        

Nagyon örülnék ha valamilyen úton módon megtudnám szerezni a szabásmintákat mivel a linkek már rég nem működnek. Ha egy email címet adnék akkor el tudja valaki küldeni vagy akár a cikk készítője? Előre is köszönöm a fáradozásokat. :)

enigma avatarja

enigma        

Feltettem a cikk végére a szabásmintákat! Egy négyzet 8x8 cm méretű, amint a cikk is írja.

andreabiro avatarja

andreabiro         Szabásminta

Halihó, nekem is szükségem lenne a szabásmintára

CIMLAH avatarja

CIMLAH         a kérdés

A cikk klassz csak a szabásminta kellene,hogy megtudjam csinálni

Szilvia avatarja

Szilvia         Szabásminta

Neken is nagyon fontos lenne a szabásminta. Köszönöm szépen. W. Szilvia

PBetti avatarja

PBetti         Székszoknya kerti székekre

Én tudok egy helyet, ahol ilyen székekre lehet székszoknyát kölcsönözni: www.amalthea-eskuvo.atw.hu (Amaltheia Manufaktúra)

mogyeni avatarja

mogyeni         Kerti szék ruhában-székszoknya

Kérdezném, h esetleg a szabásmintát is megtalálnám valahol vagy hogyan lehet letölteni, mert nagyon kellene esküvőre szeretném varrattatni.Köszönettel:M. Enikő

Hernyótalpas lépcsőnjáró

A lépcsőn való közlekedés fiatalon és egészségesen nem probléma, de egy bizonyos életkor után, vagy megromlott egészségi állapottal, már nem is olyan egyszerű feladat. Nincs mindenütt lift, mert...


Tolóajtó vasalatok

A tolóajtók fő erénye, hogy mozgatásuk nem igényel előttük szabad területet. Az ajtólapok ugyanis egymás elé tolva nyithatók, zárhatók. Ebből következően viszont oldalirányban kell az...