Biztonságos lakás

2010-11-20 16:47:29 | Módosítva: 2010-11-20 16:52:57

A babaáruházak kínálatát végignézve, felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyi biztonsági eszköz "kell" egy kisgyerekes család lakásába, hogyan nőhettek fel az előző generációk mindezek nélkül? Nos, valóban nem helyettesítik ezek az eszközök a gondos szülői felügyeletet, de segítséget adnak. A balesetek elkerüléséhez elsősorban időt kap - az észlelésre és a kivédésre - a gyermeket felügyelő szülő, nagyszülő stb. Sok minden kapható, ami nem csak biztonságot, hanem kényelmet biztosít a család számára, ezzel segítve, hogy ne fogyjon el idő előtt a szükséges türelem a gyermekhez.

A kínálat igen bőséges, és az árak is néha meglehetősen borsosak. Nem szükséges már a gyerek megszületése előtt telerakni a lakást biztonsági eszközökkel. Ahogy a kicsi egyre önállóbban mozog a lakásban és a kertben, mérjük fel, mi veszélyeztetheti. Mindezt befolyásolja, hogy mennyire kíváncsi, gyors, türelmes stb. A lakás adottságai és berendezése is más-más biztonsági megoldásokat tehet szükségessé, és a szülői szokások is különbözőek. A felnőttek figyelme sem egyforma, ismernünk kell a gyerekre felügyelő nagyszülő vagy ismerős korlátait, ehhez mérjük a szükségessé váló eszközöket is.
Bárki is vigyáz a kisgyerekre, ne legyünk szégyenlősek, szemérmesek, ha valaki megszólja a biztonság növelése iránti vágyunkat, akkor is mindig a gyerek testi épsége legyen a legfontosabb. Ne feledjük, a balesetek nagy százaléka odafigyeléssel megelőzhető. Az alábbi termékek mindegyike megvásárolható itthon. A bababoltok, webshopok kínálatából válogattunk.

A biztonsági eszközök vásárlásánál és használatánál vegyük figyelembe:

  • a konnektoroktól minden gyereket védeni kell,
  • milyen a gyerek, vannak gyerekek, akik akkor sem nyúlnak a szekrénybe vagy fiókba, ha az tárva-nyitva van (a konyhában a késes fiókot azonban mindig zárjuk el a gyerek elől),
  • ne használjuk a biztonsági eszközöket, ha gyermek már el tudja távolítani vagy ki tudja cselezni azokat (pl. a biztonsági rácson átmászó gyerek testi épsége veszélyben van),
  • mérget, gyógyszert, háztartási- és egyéb vegyszereket, éles tárgyat tartalmazó szekrényt mindig zárjuk el még az iskolás gyerekek elől is,
  • soha ne hagyjuk egyedül a kisgyereket fürdés, étkezés, pelenkázás közben (pl. ha csengetnek vagy a telefon cseng a gyereket először tegyük biztonságos helyre),
  • ne hagyjunk semmit a villanytűzhelyen, mert tűzveszélyes, ha a gyerek elcsavarja - bekapcsolja - a gombokat, tegyünk a gombokra védőkupakot, elfordítás-gátlót,
  • a család szokásait, pl. ha nem főzünk túl sokat, nem szükséges tűzhely-védőlap stb.,

Mindenféle biztonsági eszköz, csak segítséget ad a szülőnek, egyik legfontosabb feladatunk szülőként, nevelőként, hogy megtanítsuk gyermekünknek, hogyan vigyázzon magára.

Konnektorvédő, vakdugó

A konnektorvédő talán a legfontosabb biztonsági eszköz, melynek fontosságát még a legkonzervatívabb családok is elismerik. Már a totyogó gyerekek szeretnék felfedezni falon lévő kis lyukakat, beledugdosni játékaikat, és ez rendkívül veszélyes. Még a kisiskolás gyerekek szobájában se hagyjuk szabadon a konnektorokat. Sokféle van forgalomban, a legtöbb típushoz van egy "kiszedő villa", amivel elfordítani vagy kipattintani kell a védőeszközt.

Ablakzár

Az ablakzár nem olyan elterjedt biztonsági eszköz, mert a bukó-nyíló ablakok megjelenésével biztonságosan nyitva lehet az ablak a kisgyerekes családokban is. Azonban sok régi építésű lakásban nagy szükség van rá, ha nincs rács az ablakon. A biztonsági eszközöktől függetlenül, soha ne tegyünk asztalt, fotelt, széket vagy bármi egyebet az ablak alá, amire a gyerek felmászva eléri az ablakot. Nincs esélyünk elkapni őt, ha billen az ablak, vagy a nyitott ablak előtt a gyerek.

Sarokvédő és élvédő

Használata csökkenti a sérülések mértékét. Számtalan típus kapható, a legtöbb átlátszó, kemény vagy puha műanyagból, szilikonból, habszivacsból készül, általában ragasztással vagy pattintással rögzíthető az asztal sarkára. Kapható olyan típus is, amit az asztal sarkára alulról kell felragasztani, ami az éppen felálló gyerek fejét védi

Ajtóbecsapódás-gátló

Ez a tömör szivacsból készült ajtóbecsukódás-gátló megakadályozza, hogy az ajtó teljesen becsukódjon, így az nem tudja odacsípni a gyerek kezét

Fürdőkád kapaszkodó

Biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a kádból való ki- és belépést. Tapadókorongokkal rögzíthető a kád oldalára és a csempére. Nem egyenértékű a falra vagy kádra csavarokkal rögzített kapaszkodókkal, csak az egyensúly megtartására alkalmas. Használaton kívül összecsukható (összecsukva nem biztonságos a rátámaszkodás sem).

Csúszásgátló

Számtalan formájú, színű és árú kapható. Mindegyiket a kád aljára kell tenni, ezen ülve az izgő-mozgó gyerek nem csúszik el kádban, és biztonságosan fel is tud állni. Igen drágán, de olyan is kapható, ami elszíneződik, ha a fürdővíz túl meleg vagy túl hideg.

Hurokzár kétajtós szekrényre

Nem kell szerelni, ha már nincs rá szükség levehető, nem hagy nyomott a szekrényen. A fogantyú, illetve gomb mérete határozza meg, hogy melyik típus a megfelelő, melyik fér mögé vagy rá a gombra, illetve bebújtatható-e a fogantyúba.

Flexibilis, fogantyúktól független, ragasztható zárak

Kívülről láthatóak, de többféle színben vagy átlátszó műanyagból is kaphatóak. Fúrást nem igényelnek, csak fel kell ragasztani őket kétoldalas ragasztóval. Domború felületre (pl. hűtőszekrény) is használható, de fióknál, tolóajtónál és kétajtós szekrénynél is.

Belülre szerelhető zárak

A belülre szerelhető csavarral rögzíthetők, nyomot hagynak a szekrényen, de csak belülről.
Ezekkel a zárakkal az ajtó vagy a fiók pár cm-re kinyitható, ott kell benyúlni a teljes nyitáshoz

Fiókzár, szekrényzár

Már a mászó gyerek is szívesen fedezi fel a lakást, kinyitogat minden fiókot, ajtót. Rendkívül nagy a választék, a legtöbb fiókra és szekrényajtóra használható.

Leesés gátló

Előfordul, hogy a rácsos ágy védelméhez szokott gyerek - amikor már heverőn alszik - álmában leesik az ágyról. Ennek megakadályozására érdemes beszerezni a matrac talpai alá helyezhető leesés gátlót. Nem kell rögzíteni, a matrac és a gyerek súlya akadályozza meg, hogy kicsússzon az eszköz a matrac alól. Gyártják fából, fémből hálóval, műanyagból. Kapható az ágykeretre csíptethető változatban is.

Tűzhelyvédőlap

Ha sokat főzünk, szereljünk tűzhelyvédő-lapot a tűzhely elé, ami csökkenti annak a kockázatát, hogy a kíváncsiskodó kisgyerek magára borítsa a forró edényt, vagy megégesse az ujját. Ebből is többféle kapható. Van állítható szélességű a különböző méretű tűzhelyekhez, van a munkapultra rögzíthető, és olyan is, amit egyszerűen csak le kell tenni a főzőlap elé.

Etetőszék

Megtippelni is nehéz, hogy hányféle etetőszéket lehet manapság kapni az áruházakban. Választásnál a lényeg, hogy a szék stabil legyen, és be lehessen kötni a gyereket. Kicsúszás-gátló szinte minden etetőszéken van, az akadályozza meg, hogy a tálca alatt kicsússzon lefelé a kicsi. Ha a biztonsági öv nem tartozéka az etetőszéknek, be kell szerezni a külön megvásárolható kengyelt, amivel biztonságosan be lehet kötni a gyereket a székbe. Az egészen kicsiknek szivacsos szűkítő betétet is lehet kapni.
A következő lényeges szempont, hogy mekkora helyünk van az elhelyezéséhez. A babáknak kb. 6 hónapos koruktól van szükségük etetőszékre, de a pihenőszékké alakíthatók ez előtt is használhatók. Ezeknek a háttámlája dönthető, így a még ülni nem tudó babák is használhatják. Van fa etetőszék, ami kisasztallá és kisszékké szedhető szét.
Soha ne hagyjuk egyedül az etetőszékben - bekötve sem - a gyereket. Úgy helyezzük el, hogy ne lökhesse el magát pl. faltól, asztaltól, mert ezt még a fékezhető kerekek vagy a csúszásgátló talpak sem akadályozzák meg.

Székmagasító

A 4-6 éves gyerekek az etetőszéket már kinövik, viszont a felnőtteknek tervezett asztal magas még nekik. Rendszerint azért mocorognak annyit az asztalnál, döntik fel a poharat, tányért stb., mert nem érik el rendesen. Ezen segítenek a székmagasítók. Van olyan, amelyiket párnaként az ülőlapra kell tenni, és a székhez rögzíteni a hevederekkel, majd be kell kötni a gyereket. Ennek van olyan változata is, amibe a 8-10 hónapos, már ülni tudó babákat is biztonsággal beköthetjük. Egy másik típusnál a szék lábai alá kell tenni a székmagasítót, rugók húzzák rá a lábra az ülésmagasítót, így az bármilyen 4 lábú székre feltehető, és a széket megemelve sem esik le. Az összes ülésmagasító hatalmas előnye, hogy kicsi, könnyű, rendszerint összecsukható darabok. Otthonunkban sem foglalnak külön helyet, és akár a nagyszülőkhöz, vendéglőbe is magunkkal tudjuk vinni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: biztonság, zár, védelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek a lapostetőkön nem éghető ROCKWOOL hőszigeteléssel

A következő évtizedekben várhatóan felgyorsul az átállás a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrások különféle formáira. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra a megújuló...


Cipzár zűrök

A magyarosabb nevükön villám-, vagy húzózárak már régóta széles körben használatosak. Ruhadarabokon, különféle használati tárgyakon, lábbeliken és még számtalan egyéb eszközön megszokottak és...