Öntözés korszerűen

GARDENA öntözéstechnika

1Dísz- és haszonnövényeink öntözésének alapjai nem ma alakultak ki. A növények vízigénye többé-kevésbé ismert - ezt táblázatosan, egy korábbi lapszámunkból átemelve, a biztonság kedvéért most is közzé tesszük - az igazi fejlődés azonban elsősorban a víztakarékosságban és az automatizálásban mutatkozik meg. Nem mindegy ugyanis, hogy a növény számára szükséges vízmennyiség pontosan akkor és pontosan oda jut-e, ahová kell, és természetesen éppen annyi, amennyi szükséges. A többi ugyanis már pazarlás, és manapság a víz is egyre nagyobb érték. Ugyancsak bámulatos, hogy a korszerű technika, az elektronika mennyire teret hódított a mezőgazdaságban és a kertápolásban is. A következőkben az e területen piacvezetőnek számító GARDENA cég termékei alapján adunk ízelítőt a korszerű öntözéstechnikából.

4 A kertápolásban, nagyon leegyszerűsítve, kétféle elven öntözünk. A nagyobb felületeket, elsősorban a pázsitot, a különböző esőztető készülékekkel öntözzük be. Ezek akkor teljesítik jól feladatukat, ha a teljes felületen egyenletes vízmennyiséget biztosítanak, és a felület alakja, mérete a lehető legpontosabban szabályozható. A másik elv az egyedi növények célzott, takarékos öntözése. Ez olyan öntözőhálózat kiépítésével oldható meg korszerűen, ami a vizet minden egyes növényhez odavezeti - igény szerint a tövéhez, vagy permetezve a levélzetére - és a szükséges időpontban, a kellő mennyiséget bocsátja ki.
A GARDENA kör- és négyszögesőztetői megbízható, jó megoldást nyújtanak a nagy felületek öntözéséhez. Az egyszerűbb és olcsóbb változatoktól kezdve a rendkívül pontosan beszabályozható csúcskészülékekig szinte minden megtalálható a márkanév alatt. A korszerű köresőztetőknél (1) körcikkenként szabályozható a kibocsátott víz mennyisége, a vízsugár nagysága, a szükségtelen körcikkek letilthatók. A parányi kis vízágyút szennyeződésre nem érzékeny vízturbina (2) forgatja körbe, ami rendkívül csendes üzemet biztosít számára. Ugyancsak korszerű turbina "hajtóművekkel" szerelik fel a négyszögesőztetőket.
Az Aquazoom-család tagjainál (3) például fokozatmentesen állítható az öntözési szélesség és a hatótávolság, szabályozható a vízmennyiség, sőt még az öntözési időtartam is beállítható.
Újabban nagyon népszerűek a föld alá süllyedő, kiemelkedő turbinás esőztetők. Ezek állandó helyekre telepíthetők a kertben, mégsem zavarják a mozgást, a fűnyírást (4), és rendkívül jól automatizálható az egész rendszer (5). Külön ábrasorunk egy ilyen süllyesztett esőztető berendezés telepítését magyarázza el képekben (a-g).

Célzott öntözés 

5 A célzott, takarékos öntözés rendszerének kiépítése bizonyos elemekben hasonlít az esőztető rendszerekéhez, de itt általában nincs szükség a hálózat lesüllyesztésére, legfeljebb csak ott, ahol a gerincvezeték a gyepen megy keresztül. A céltudatos öntözés kíméletesen és egyenletesen átnedvesíti a talajt, miközben az értékes vízből alig megy veszendőbe a párolgás, szivárgás vagy elfolyás miatt. Minden növény gyökérzónája a szükséges vízmennyiséggel látható el, így a kevesebb valójában több; a munka kényelmesebb és a növekedés gyorsabb.
Az öntözőrendszer alapeleme - amely a vízhálózatra közvetlenül, vagy vezérlő automatikán keresztül van rákötve - egyben vízszűrő és nyomáscsökkentő is (6).
A csőrendszerre igen sokféle fúvóka szerelhető, pl. permetezőfúvóka (7), ködfúvóka (8), csíkfúvóka (9), illetve sorcsepegtető (10) vagy különálló növényekhez végcsepegtető (11). Ezek segítségével kényelmesen öntözhetünk, pl. egy sövényt a teljes hosszában (12), virágládákat, akár még a balkonon is (13). Jó hasznát vehetjük az ágyásoknál, virágoknál, üvegházaknál is.
A legfantasztikusabb fejlődést az utóbbi időkben, az öntözést vezérlő automatikák terén tapasztalhatjuk. A GARDENA legegyszerűbb öntözésvezérlője a csapra szerelhető vízprogramozó-óra (14), amely a beállított (5-120 perc közötti) öntözési idő után automatikusan lekapcsol.
Ennél lényegesen összetettebb vezérlésre képesek az elektronikus vízprogramozó órák, amelyeken napi többszöri öntözés is beállítható (15). Mindegyikhez csatlakoztatható esőérzékelő (16) és talajnedvesség érzékelő (17), amely segítségével az óra megakadályozza a felesleges öntözést egy váratlan esőben, vagy borús, hűvös időben, amikor a talaj kiszáradása lényegesen lassúbb. Ezek a programozható órák 9 V-os teleppel működnek, akár egy éven keresztül is, és természetesen teljesen veszélytelenek az áramütés szempontjából.
Még sokoldalúbbak az öntözőcomputerek, melyek tudását már a kijelző display is sejteti. A C1060 típusjelű öntözőkomputer (18) már arra is képes, hogy egy automatikus vízelosztón keresztül akár 6 öntözővezetéket üzemeltessen. A vízelosztó (19) - a komputerprogramot követve - sorrendben, automatikusan aktiválja az öntözővezetékeket. Ez ideális például akkor, ha a vízhozam nem elég minden vezeték egyidejű működtetéséhez, vagy ha az egyes növényfelületek különböző vízigényűek.
Már a 21. század technikája a rádióvezérlésű öntözőrendszer. Az új vezérlési technikával vezeték nélkül tetszőleges számú öntözővezetéket vezérelhetünk, automatikusan (20). Az öntözési adatokat egyszerűen betápláljuk a programozó egységbe (21), és gombnyomással átküldjük a mindenkori automata szelepvezérlő egységbe (22).
 A központ és a vevőegységek akár 200 m távolságra lehetnek egymástól, és természetesen vezetékkel nincsenek összekötve, a kapcsolatot rádiófrekvencián tartják egymással. Egy-egy vevőegység a benne lévő mágnesszelepekkel kettő vagy négy csővezetéket tud vezérelni. Természetesen az öntözésvezérlés most is figyelembe tudja venni az esőt és a talajnedvességet.

GARDENA termékekről további információkat kaphatnak a 
GARDENA Magyarország Kft.-től, cím: 1158 Budapest, Késmárk utca 22., telefon: 416-2676, fax: 416-2677, 

E-mail: gardena@gardena-mo.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Locsolás öntözőkannából

Cserepes virágaink, fűszernövényeink különböző mértékben, de szintén igénylik a rendszeres öntözést. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen módon locsolunk.


Einhell kerti gépek

A kertjüket saját kezűleg gondozók kedvéért az alábbiakban az Einhell kerti programjából mutatunk be ízelítőt. Elöljáróban annyit, hogy a hazai piacon most vannak terjedőben a piros színű Einhell...