Bútorfüggesztők

2012-09-19 11:47:14 | Módosítva: 2012-09-19 11:47:14

Elég megszokott igény, hogy némely bútordarab önállóan, vagy több egységük sorba rendezve is látható alátámasztás nélkül kerüljön a falra. Ezt indokolhatja, hogy alatta szabad helyre van szükség, vagy csupán a szokványostól eltérő módon való elhelyezésük miatt esik e megoldásra a választás. A célnak megfelelő vasalatok a szerelvényüzletekben be is szerezhetők, ám nem mindegy, hogy melyik s hogyan kerül felszerelésre.

A legegyszerűbbek az egyenes akasztófülek, amelyek a szekrények oldalfalának a hátsó élére csavarozhatók fel, és a falba süllyesztett műanyag dübelbe hajtott facsavarra lehet felakasztani. A lemezt a csavar feje rögzíti. Hátránya, hogy a pontos szint beállítására nincs mód. A nagyobb és súlyosabb szekrényeket ajánlatos az esetleges szekrényválaszfal középfelezőjére erősített újabb akasztófüllel kiegészíteni.

Kisebb polcos elemeket szükségtelen 110 mm hosszú akasztóvasra függeszteni, elég a 60 mm hosszúságú is, feltéve, hogy nem lesz túlságosan megterhelve. Ez a vasalat rejtetten is felcsavarozható, mert a szélén felhajlított peremű, így a felfogó csavar a tartólap szintje elé kerül. Ezzel az egyszerű függesztő lemezzel bármilyen magasságba emelt polc vagy kis szekrény a falra erősíthető.

Mivel a falra akasztott bútordarabok utólagos szintbeállítása az előző elemek alkalmazásával nehézkes, célszerűbb excenteres függesztő-elemet használni. Ez hasonló a hajlított akasztófülhöz, ám a felfogócsavar magasságát egy, a lemez tetejére excentrikusan felszegecselt tárcsa elforgatásával lehet kb. 10 mm-nyi távolságban korrigálni. A függesztő elem szárát ugyancsak a fedőlap tetejére, az oldallapok középfelezőjének vonalára kell felcsavarozni, a teherelosztás pedig több lemez felerősítésével oldható meg.

A konyha és egyéb szekrény elemek falra erősítéséhez már korszerűbb függesztők felszerelése ajánlott. Ezeket a szekrény belsejében, az oldalfal belső felületére kell felcsavarozni. E függesztőknél a szintezési korrekciót az állító csavarokkal 3 irányban, mélységben 10 mm-ig, magasságban 15 mm-en belül lehet pontosan beállítani. Terhelhetőségük 65 kg. Az öntvénytestből kinyúló körmös tartó vassal csatlakoztatható a falra már előzetesen felerősített hosszú függesztő-sínre. A szekrény belsejébe szerelt öntvénytestet a beállítása után műanyag burkolattal lehet elrejteni. A fali tartósínek teherbírása 150 kg. A nehezebb szekrényekhez két sorban felszerelt függesztő elemet és sínt ajánlatos alkalmazni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok, tárgyak bambuszból

A bambusz egy kiapadhatatlan, környezetbarát nyersanyagforrás, hiszen egy olyan fűféle, ami fa méretűvé növeszti fásodó szárait. Gyors növekedése miatt olcsó nyersanyagnak számít élőhelyén....


Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...