Profi mozgásérzékelő

2009-09-22 18:57:35 | Módosítva: 2009-09-25 12:00:33

A mozgásérzékelés végső célja az engedély nélkül a helyszínen tartózkodók jelenlétére való gyors és pontos reagálás, a lehető legteljesebb mértékben csökkentve a hamis riasztások által okozott költségeket és elpazarolt időt. Számos, biztonságtechnikai rendszerekkel foglalkozó cég törekedik olyan mozgásérzékelők kifejlesztésére, amelyek a hamis riasztások kiküszöbölése mellett optimális érzékelést biztosítanak. A legújabban kifejlesztett Professzionális sorozatú mozgásérzékelőivel a Bosch Security Systems igen közel jár ennek megvalósításához.

A szabadalmaztatott jelfeldolgozó algoritmusok használatával mostanáig a TriTech nyújtotta a legnagyobb érzékelési megbízhatóságot és a hamis riasztások elleni legjobb biztonságot a mikrohullámú mozgásérzékelők piacán.
A Bosch Professzionális sorozatú termékcsaládja most eggyel még magasabb szintre lép: Az új kereskedelmi és ipari mozgásérzékelő termékcsalád több innovatív technológiát is alkalmaz, amelyek között a legkiemelkedőbb az érzékelő-adatfúzóis technológia és a TriFocus optikai rendszer. A TriFocus a lehető legjobb optikai erősítést biztosítja, amely a nagy, közepes és kis hatótávolságú érzékeléshez egy-egy precíziós lencsét használ, és két külön PIR érzékelő elemmel kombinálva működik.

A három különböző fókuszú lencsét az érzékelő által lefedendő különböző érzékelési tartományokra optimalizálták: A rövid hatótávolságú érzékelést az egység aljára szerelt kis fókusztávolságú, egészen a falig látó, "lefele néző" lencse biztosítja. A közepes fókusztávolságú lencse közepes távolságig, a nagy fókusztávolságú lencse pedig az érzékelő maximális érzékelési távolságáig fedi le az őrizendő területet. A három különálló lencse használatával az érzékelő-zónák közötti vakzónák is hatékonyan kiküszöbölhetők.
Ennek az elrendezésnek köszönhetően a telepítéskor nincs szükség beállításra, a hagyományos mozgásérzékelők telepítésekor fellépő egyik leggyakoribb hiba ily módon kiküszöbölhető.
A Professzionális sorozatú érzékelőcsalád esetében az átlagos optikai erősítés a legmodernebb érzékelőkhöz viszonyítva legalább kétszeres, ily módon az érzékelők egészen 18 méter távolságig minden tartományban optimális teljesítményt nyújtanak.
A jelenleg használatos PIR/mikrohullámú és egyéb kombinált technológiájú mozgásérzékelőknél a riasztási döntéseket az egyes technológiák külön-külön hozzák meg. Amennyiben mindegyik technológia behatolást érzékel, akkor az egység riasztást generál. Noha ez a fajta egyeztetés és ellenőrzés javítja a pontosságot és csökkenti a hamis riasztások számát, az egyetlen érzékelőbe egyszerűen csak különböző technológiák beépítése semmivel sem növeli az érzékelés hatékonyságát.

A szenzorok által küldött adatok egyesítésének technológiája az érzékelők e gyenge pontjának a kiküszöbölését célozza meg olyan módon, hogy nem csak egy mikrohullámú és egy PIR-érzékelő jeleit dolgozza fel, hanem akár öt különböző érzékelő által küldött jeleket értelmez intelligens módon: két PIR-érzékelő, egy szobahőmérséklet-érzékelő, egy fehérfény-érzékelő és - a kombinált típusban - egy mikrohullámú érzékelő által generált jeleket. Az összes érzékelő által küldött jeleket egyidejűleg dolgozza fel és elemzi egy nagyteljesítményű mikrovezérlőbe épített digitális jelfeldolgozó algoritmus.
E technológiának köszönhetően a gyorsabb reakcióidő mellett az érzékelt behatolások száma 35%-kal nő, a hamis riasztások száma pedig jelentős mértékben csökken.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.