A jól végzett burkolói munka alapja

Aljzatkiegyenlítők a Murexintől

2009-09-07 20:11:51 |

A rendszerben alkalmazott alapozók és aljzatkiegyenlítők bármilyen típusú burkolat és terhelés esetén megfelelő szilárdságot tudnak adni. Az alapfelületnek legalább 28 naposnak kell lennie, és a maradék nedvességtartalom 2 CM %-nál nem lehet több.

Ez a gyakorlatban normál klíma esetén akkor adott, ha a beton vagy az esztrich cm-es vastagságát megszorozzuk egy héttel és még további 2 két hetet kivárunk az aljzatkiegyenlítés megkezdése előtt.
Aljzatkiegyenlítés előtt az alapfelületet elő kell készíteni, ami a következő lépésekből áll:

 • Cementtej felúszás eltávolítása (csiszolás)
 • Portalanítás, szennyeződések eltávolítása
 • Esetleges repedések megszüntetése
 • Alapfelületnek és a csatlakozó rendszer felépítésének, anyagának, szívóképességének megfelelő alapozóval történő alapozása
 • Függőleges falcsatlakozások mentén el kell helyezni a távtartókat. Az aljzaton meglevő dilatációkat az aljzatkiegyenlítőn is be kell vágni. (3-24 órán belül).

Az aljzatkiegyenlítéshez szükséges szerszámok, amelyeket a munka megkezdése előtt célszerű előkészíteni:
30 literes keverővödör, mérővödör, lassú fordulatú keverőgép, simító vagy fogazott lehúzó, tüskés henger, tiszta, hideg víz, alapozónak megfelelő szerszám: henger vagy ecset.

Amire érdemes odafigyelni az aljzatkiegyenlítés során:

 • A cementkötésű kiegyenlítőkhöz a megadott keverési arányban kell vizet keverni.
 • A túl sok vízmennyiség az anyag szétosztályozódásához és szilárdságcsökkenéshez, gyenge felülethez vezet.
 • A már bekevert kiegyenlítőknek meghatározott feldolgozási idejük van, amit többnyire 15-20 °C-os hőmérsékleten történő feldolgozáshoz adnak meg.
 • A már besűrűsödött masszát nem szabad vízzel utólag hígítani.
 • A kiegyenlítő masszákat nem szabad +10 °C anyag- és aljzathőmérséklet alatt feldolgozni.
 • Az aljzatkiegyenlítők száradását lényegesen befolyásolja az aljzat hőmérséklete és a levegő páratartalma.

Mikor, melyik aljzatkiegyenlítőt használjuk?

A Murexin palettáján többféle alapanyagú, kötésgyorsaságú és maximális vastagságban használható aljzatkiegyenlítő található. Fontos elolvasni, hogy melyik burkolat és igénybevétel alá melyik aljzatkiegyenlítő a megfelelő, illetve érdemes az ár érték-arányra is odafigyelni.

Murexin ST 12 aljzatkiegyenlítő

Por alakú, műgyantával javított nagyon jól terülő anyag 12 mm vastagságig beltéri felhasználásra. Lassú kötésű, nyári felhasználásra ideális. Kb. 8 óra után járható, 36 óra után burkolható, a kiegyenlítés vastagságától és a burkolattól függően.
Anyagszükséglet: 1,5 kg/m2/mm

ST 25 aljzatkiegyenlítő

Cementbázisú, műanyag diszperzióval javított poranyag, ami vízzel keverve egy önterülő, feszültségszegény kiegyenlítő habarcsot ad. Beltérben 2-35 mm rétegvastagságig különböző burkolatok részére megfelelő alapfelület készíthető. Nagy és kis egyenetlenségek kiegyenlítésére egyaránt megfelel, mind kisebb, mind nagyobb felületen. Padlófűtésre és székgörgő terhelésre is alkalmazható.
Anyagszükséglet: 1,7 kg/m2/mm

OS 50 Objekt Plus aljzatkiegyenlítő

Cementtartalmú, műgyantával javított kiegyenlítő anyag 10 mm vastagságig. Lakótérbe vékony burkolatok és parketta, irodákban parketták alá kiváló.
3 óra után járható, 24 óra után burkolható, burkolattól függően.
Anyagszükséglet: 1,5 kg/m2/mm

NE 30 Extrém aljzatkiegyenlítő

Cementtartalmú, műgyantával javított nagy szilárdságú kiegyenlítő anyag 2-30 mm vastagságig beltéri felhasználásra. 3 óra után járható, 24 óra után burkolható, a kiegyenlítés vastagságától és a burkolattól függően.
Anyagszükséglet: 1,7 kg/m2/mm

SL 10 Önterülő aljzatkiegyenlítő

Speciális kiegyenlítő massza fűtött aljzatokra. Kiemelkedő hőtároló képességű (a Murexin Thermosystem része, a padlófűtés hatékonyságát akár 15%-kal is javíthatja), rendkívül kiadós és jó a szívóképessége.
Anyagszükséglet: 1,1 kg/m2/mm

www.murexin.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Környezetbarát, hatékony jégolvasztó

Bizonyára Önnek is ismerős a kép. Nehezen járható utak, állandóan csúszós járda a ház előtt. Sőt, még a parkolóhelyekre is sokkal nehezebb beállni hideg téli időben. Ennek az áldatlan helyzetnek a...


Energy Saving System

A hőszigetelés az év minden szakában megtérül. Míg a hideg évszakokban melegen tartja a falakat, addig nyáron a hőszigetelés tulajdonképpen úgy működik, mint egy légkondicionáló. A Murexin...