Előnyök és hátrányok

Redőny változatok

2009-08-30 21:55:35 |

A nyáron a tűző napsugarak ellen az ablakokra szerelt redőnyök hathatós védelmet nyújtanak. Számos változatuk létezik, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen ablakra felszerelhetők legyenek. Árnyékoló hatásuk kitűnő, a sok lehetséges megoldás között azonban végül magunknak kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

A külső tokos redőnyök talán a legkedveltebb megoldások, amelyek a régebben redőnyökkel nem rendelkező otthonok ablakaira is felszerelhetők. Ennek legnagyobb hátránya, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően leszűkíti az ablak magasságát. Ezért a minitokos változatok a legnépszerűbbek, különösen a normál méretű ablakok esetében.
Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet alkalmazni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva. Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre lesz szükség, ami árnövelő. Előnye, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így a jobb szellőzést is könnyebb beállítani. Különösen lényeges ez, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.

Meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. Különösen akkor, ha sötétszínű lamellákat választunk, amelyek köztudottan jobban felmelegednek. A lécoldalvéges megoldásúak pedig megakadályozzák a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

Az alumínium lamellás redőny ugyan drága, viszont hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és még egy kicsit könnyebb is a műanyaglécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek az előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajongani.
Az integrált szúnyoghálóval is érdemes számolni, hiszen jó védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számítsunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát lehet kényelmesen letisztítani, a külső felületük ugyanis leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte megoldhatatlan, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá. A faablakok külső felújítását is megnehezítik a felszerelt lefutók, amire ugyancsak célszerű felkészülni.

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy mivel az ablak fölé kerülnek, annak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előny, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik. Hátránya viszont hogy többnyire csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése sem gond, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhető, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és pontos helyszíni felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.
Arra is lehetőség van, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes már ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni. Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         További cikkek redőnyökkel, párkányokkal kapcsolatban

http://www.redonyalkatresz.hu
http://www.redonybazis.hu

redony avatarja

redony         redőny

Redőny

mirror avatarja

mirror         mirror

Köszönöm a javítást, de az alul kifelé nyíló redőnyökről továbbra sincs szó, pedig nagyon jó tud lenni,hiszen kitámasztott helyzetben a légáramlás is biztosított.Ha netán a mögötte lévő ablakkereten szúnyogháló is van, az maga a tökély.

Markov avatarja

Markov         redőny cikk

Köszönjük az észrevételt! (Megduplázódott a rendszerben ez a cikk.) Most már csak egy változat látható.

M

Markov avatarja

Markov         redőny cikk

Itt valóban egy kis hiba van. Javítjuk.

mirror avatarja

mirror         redőny

Valamit nem értek! Most kétszer van ugyanaz a redőnytéma???
Az alul kifelé nyitható redőnyről nem esett szó.

A korszerű redőnyök előnyei

A redőnyök elsődleges szerepe a beeső fény mennyiségének a szabályozása, ám e mellett nem elhanyagolható, hogy korszerű változataik a helyiség hőmérsékletét is jelentősen befolyásolhatják....


Jusson elég levegőhöz otthona!

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb régi építésű ingatlanok esetében is, hogy lecserélik anyílászárókat, ésmaximálisan leszigetelik a falakat annak érdekében, hogy energetikailag...