Előnyök és hátrányok

Redőny változatok

2009-08-30 21:55:35 |

A nyáron a tűző napsugarak ellen az ablakokra szerelt redőnyök hathatós védelmet nyújtanak. Számos változatuk létezik, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen ablakra felszerelhetők legyenek. Árnyékoló hatásuk kitűnő, a sok lehetséges megoldás között azonban végül magunknak kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

A külső tokos redőnyök talán a legkedveltebb megoldások, amelyek a régebben redőnyökkel nem rendelkező otthonok ablakaira is felszerelhetők. Ennek legnagyobb hátránya, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően leszűkíti az ablak magasságát. Ezért a minitokos változatok a legnépszerűbbek, különösen a normál méretű ablakok esetében.
Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet alkalmazni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva. Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre lesz szükség, ami árnövelő. Előnye, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így a jobb szellőzést is könnyebb beállítani. Különösen lényeges ez, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.

Meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. Különösen akkor, ha sötétszínű lamellákat választunk, amelyek köztudottan jobban felmelegednek. A lécoldalvéges megoldásúak pedig megakadályozzák a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

Az alumínium lamellás redőny ugyan drága, viszont hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és még egy kicsit könnyebb is a műanyaglécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek az előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajongani.
Az integrált szúnyoghálóval is érdemes számolni, hiszen jó védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számítsunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát lehet kényelmesen letisztítani, a külső felületük ugyanis leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte megoldhatatlan, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá. A faablakok külső felújítását is megnehezítik a felszerelt lefutók, amire ugyancsak célszerű felkészülni.

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy mivel az ablak fölé kerülnek, annak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előny, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik. Hátránya viszont hogy többnyire csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése sem gond, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhető, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és pontos helyszíni felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.
Arra is lehetőség van, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes már ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni. Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         További cikkek redőnyökkel, párkányokkal kapcsolatban

http://www.redonyalkatresz.hu
http://www.redonybazis.hu

redony avatarja

redony         redőny

Redőny

mirror avatarja

mirror         mirror

Köszönöm a javítást, de az alul kifelé nyíló redőnyökről továbbra sincs szó, pedig nagyon jó tud lenni,hiszen kitámasztott helyzetben a légáramlás is biztosított.Ha netán a mögötte lévő ablakkereten szúnyogháló is van, az maga a tökély.

Markov avatarja

Markov         redőny cikk

Köszönjük az észrevételt! (Megduplázódott a rendszerben ez a cikk.) Most már csak egy változat látható.

M

Markov avatarja

Markov         redőny cikk

Itt valóban egy kis hiba van. Javítjuk.

mirror avatarja

mirror         redőny

Valamit nem értek! Most kétszer van ugyanaz a redőnytéma???
Az alul kifelé nyitható redőnyről nem esett szó.

Motoros redőnyök

Manapság a motoros hajtások előnyeit egyre többen igénylik, amit a kényelmes használaton túl ezek biztonságossága tesz még vonzóbbá. Ez természetesen az ablakredőnyökre is igaz.


Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...