Van Gogh a nappalinkban

2013-08-27 11:00:25 | Módosítva: 2013-08-27 15:26:58

Aki kedveli a festményeket, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha egy neves művész eredetije lógna a szobája falán. Nos, ha ez sokaknak nem is adatik meg, tökéletes másolatot most már kaphatunk. Mint sok más esetben, itt is a 3D technológia van segítségünkre.

A 3D reprodukció három fontos eleme a fényképezőgép, a három dimenziós tárgyat feltérképező lézerszkenner, valamint a tárgyat rétegenként összeállító, összeragasztó, azaz „kinyomtató” 3D nyomtató. Utóbbiak már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, előbbiek közül is megjelentek már megfizethető árú darabok. 


De hogy jön ide a festészet? Egy Van Gogh-ot nem nehéz eredeti színeiben, tartós hordozóra kinyomtatni, de a tökéletes festménymásolat fontos része az ecsetkezelés, az egyes területeken található festékvastagság utánzása. 

Olajfestményeknél ez nem elhanyagolható, ha oldalról nézzük őket, jól látszik a felület egyenetlensége, ami jellemző az adott művészre, sokszor egy adott korszakára is. A „reliefography”-nak nevezett eljárás a nagyfelbontású fénykép mellett lézerletapogatást is végez, majd ezek alapján nyomtatja ki a festményt. Ezáltal nem egy egyszerű másolatot, hanem egy (közel) tökéletes replikát kapunk.


Az amszterdamban található Van Gogh múzeum ilyen módon kíván festményeket értékesíteni. A másolatok ára 34000 dollár, ami még mindig csak töredéke az eredetinek. Hogy ne váljon tömegtermék a híresebb darabokból, egyelőre 260 másolat elkészítését engedélyezik. Vacsoravendékeink biztosan nem fogják tudni megmondani a különbséget…

(forrás: theguardian)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...