ACO műanyag tetőrendszerek

1Az ACO Magyarország, mint cég nem új idehaza, mégis a következőkben bemutatott termékekkel más név alatt is találkozhatunk néha. Bizonyára sok olvasónknak a Plastmo márka is ismerősen cseng. Akár Palstmo, akár Aco név alatt fut, a polikarbonát anyag ugyanaz; rendkívül sokrétűen felhasználható műanyag panel.

A Twinlite fantázianevű polikarbonát panelek eredetileg német gyártmányúak. Ez egy extrudált műanyag, amely a gyártási folyamat során az egyik oldalára UV-védőréteget kap. Mint általában a műanyagok, a polikarbonát is érzékeny ugyanis a napfényre, e védőréteg viszont olyan stabillá teszi a napfénnyel szemben, hogy a garanciális 10 éven felül lényegesen hosszabb élettartammal számolhatunk; az első ilyen gyártmányok már túlhaladták a 20-25 évet, de ma is gond nélkül állják a sarat. A panelek a szállításhoz kapnak egy mechanikus védőfóliát is, amelyet a szereléskor el kell távolítanunk. Tudnunk kell viszont, hogy ez a védőfólia mindig az UV-védőréteg felőli oldalara kerül; ez jelöli számunkra, hogy a panel melyik fele kerül majd szereléskor felülre, a napos oldalra.
Sokoldalú felhasználhatóságukat annak köszönhetik, hogy fényáteresztő, és hőszigetelő képességük egyaránt igen jó. Kicsit olyannak képzeljük el, mint a thermopán üveget; a zárt cellaszerkezetben lévő levegő biztosítja a hőszigetelést, ugyanakkor a tetszés szerint teljesen átlátszó, vagy áttetsző alapanyag a megfelelő fényáteresztést. A cellaszerkezet - a várható terhelés függvényében igen sokféle lehet (I. táblázat). Az alapváltozat egy cellasort tartalmaz, de ebből is gyártanak 4, 6, 8 és 10 mm vastagságú táblákat. A vastagsággal növekszik a hőszigetelési érték és a szilárdság is. Nagyobb igénybevételhez 16 mm vastag, 2 cellasoros, illetve 25 mm vastag, 3 cellasoros változat is kapható. A két cellasoros típusnak létezik egy olyan változata is, amelynek merevségét a cellákban végigfutó "X" tartók növelik.
A fényáteresztés szempontjából víztiszta, opál és bronz változatok között válogathatunk. Bár a felhasználhatóságról alább még írunk, a három típus közül az elérendő cél szerint válasszunk. A víztiszta változat teljesen átlátszó, a thermopán üveghez hasonlít, de természetesen annál sokkal könnyebb. Egy zárt télikertnél, terasznál, még üvegháznál is ez a megoldás akkor jöhet szóba, ha a megfelelő kiszellőzésről gondoskodni tudunk. Az anyag hőszigetelése és fényáteresztése ugyanis annyira jó, hogy ellenkező esetben nagyon túlmelegedhetne a helyiség egy erős napsütésben. Ha ezt az átszellőzést nem tudjuk biztosítani, akkor érdemesebb az opál változatban gondolkoznunk, amely az erős hősugarakat némileg megszűri, a hőszigetelése viszont az előbbivel azonos. A harmadik változat - a bronz - fényáteresztése (ezzel párhuzamosan a hősugarak áteresztése is) még alacsonyabb. Rendkívül esztétikus megjelenésű, persze az már ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik.
A Twinlite-tetők nem csupán egy alapanyagot, hanem egy komplett rendszert jelentenek, amely a megfelelő rögzítést és vízelvezetést is magába foglalja. A szilárd vázat magunknak kell elkészíteni fából vagy bármilyen fémszerkezetből; acél vagy alumínium profilból. Házilagosan valószínűleg a fa szerkezet a legkönnyebben kivitelezhető. A várható igénybevételtől - tetőnél pl. a hó súlyától, oldalfalnál az esetleges szélnyomástól - függ, hogy milyen szilárdságú vázszerkezetet kell készítenünk. Egy tetőszerkezetben gondolkodva például a II. táblázatunk ad egy kis útmutatót a megfelelő méretezéshez. Fontos, hogy a táblaméreteket (98, 122 és 210 cm) figyelembe véve tervezzük meg a szarufák kiosztását, hogy a lehető legkisebb veszteséggel, vagy veszteség nélkül dolgozhassunk. Legideálisabb a 122 cm-es táblaméret, amelynél 124 cm-enként kell a szarufákat futtatni. A táblák hosszmérete is változó; 180 cm-től egészen 600 cm-ig terjedhet. Így lehetőség van egészen nagy felületek lefedésére is akár egyetlen táblával.
Erre a tartószerkezetre a Twinlite-rendszerhez tartozó alumínium profilokkal rögzíthetjük a polikarbonát paneleket. A rögzítőprofil két féldarabból áll (1). Az alsó toldóprofilt pl. csavarozással rögzíthetjük a teherhordó vázhoz (2), ennek gumifelületeire fektetjük rá a polikarbonát panelt, toldáskor két oldalról. Erre kerül rá a csavarozással rögzíthető takaróprofil, amely szintén hármas gumikörmökkel fogja le a műanyagot. Ez a rögzítés egyrészt tökéletes víz és légzárást biztosít, másrészt a hődilatációs mozgásnak teret ad. A toldóprofilon lévő gerincnek nem szabad nekiütköztetni az elemeket, így a panelek nem feszülhetnek be. Amikor a rögzítőprofil a szélre kerül, akkor a szimmetrikus terhelés érdekében az egyik oldalon a polikarbonát lapot egy alumínium zártszelvény helyettesíti, a takaróprofil arra fog rá. A rendszerhez tartoznak még a vízelvezetést és a sarkok zárását szolgáló vízorros aluprofilok is.

Felhasználási lehetőségek

Nézzünk néhány tippet arra, hogy hol érdemes használni a Twinlite polikarbonát paneleket. Az egykamrás, 4, 6, 8 mm vastag elemek tetőszerkezetben nem alkalmasak, ezek elsősorban belsőépítészeti megoldásokhoz lettek kifejlesztve. Nagyon esztétikusak lehetnek belső ajtókba, üveg helyett szerelve, ráadásul - például ott, ahol kisgyerek is van - teljesen veszélytelen a törés szempontjából. Klasszikus felhasználási terület a zuhanykabin. Itt ne csak a készen vásároltakra gondoljunk, hanem a fürdőszoba egyedi kialakításához igazodó megoldásokra is. Fürdőszobában és lakószobákban egyaránt igényes térelválasztókat alakíthatunk ki ebből az anyagból, az adott célnak megfelelően a víztiszta, az opál, vagy a bronz változatokat alkalmazva. Érdekes, egyedi elképzeléseket is megvalósíthatunk. Egy helyen például rejtett világítást helyeztek el bronz-színű panel mögött. Nagyon jól mutatott.
Tetőszerkezetként, illetve olyan oldalfalnál, ahol szélnyomással is kell számolnunk, ott a 10 mm-e és az ennél vastagabb, két- és háromkamrás panelek használatát javasoljuk. Szilárdsági szempontból a 16 mm-es - megfelelő vázszerkezetre szerelve - már tökéletesen elegendő, az ennél vastagabb paneleket inkább a hőszigetelési tulajdonságok további javításához alkalmazzuk, pl. télikert kialakításakor, terasz beépítéshez, melegházhoz stb.
A polikarbonát lapok a vastagságuktól függően meghatározható mértékben hajlíthatók (3). Az ún. sugárszorzó a Twinlite-panelek esetében 150 cm, ez azt jelenti, hogy pl. a 10 mm vastag lemez 150 cm-es körívben, a 16 mm-es 240 cm-es körívben hajlítható meg, szálirányban (cella irányban). Kis mértékben erre merőlegesen is "lehet csalni", de ezzel nagyon óvatosan bánjunk. Ez a hajlíthatóság például nagyon szép előtető megoldásokra nyújt lehetőséget. Terasz, loggia beépítéseknél a Twinlite-paneleket tolóajtóként, elhúzhatóan érdemes keretbe szerelni. Láttunk ugyanebből az anyagból készült medence borítást, és kifejezetten szépen megvalósított, félig nyitott garázst, amelynek a teteje készült cellás szerkezetű polikarbonátból.

PVC trapéz- és hullámlemezek 

Ha már műanyagtető megoldásokról és az ACO cégről írunk, akkor feltétlenül be kell mutatnunk olvasóinknak a PVC trapéz- és hullámlemezeket. Az óriási színválasztékban (4) kapható műanyag tetőfedők PVC alapanyagába már a gyártáskor keverik bele azt az adalékanyagot, amely tökéletes UV állóságot biztosít számára. Az elnevezés tulajdonképpen azt a profilt jelenti, amelyet a szintén extrudálással készült lemezek mutatnak. A trapéz profil mellett gyártanak szinusz hullám profilú lemezeket is, ezen belül az "eternit" profilú a hagyományos eternit hullámpalákkal, az "onduline" pedig az onduline tetőfedő hullámával egyezik meg. Azokhoz illeszthető, illetve pl. egy eternit hullámpala-tetőbe toldható be világító tetőként.
A PVC alapanyagú trapéz és hullámlemezek tökéletes megoldást jelentenek teraszok, garázsok, gazdasági épületek, szerszámkamrák, üvegházak tetőfedő anyagaként. A lapokat egy merevítőtartós szarugerenda konstrukcióra csavarozhatjuk rá, ahol a szarugerendák a merevítőtartók tetején helyezkednek el, vagy egy vonalban vannak azokkal. A trapézlemezek rögzítése - tetőfedéskor - mindig a hullámvonalak felső pontján történik, részben azért, hogy a csavar ne roppantsa meg az anyagot, másrészt a vízelvezetés miatt. A rögzítési pontban a trapézlemezt alá kell támasztanunk; erre rugalmas anyagból készült, trapéz formájú betétdarabok (5) szolgálnak. Maga a rögzítés is rugalmas, ami azt jelenti, hogy a csavarfejek egy gumitalpat kapnak a felfekvési felületen. Mindig rozsdamentes, speciális hullámlemez-rögzítő csavarokat használjunk. Az anyag átfúrásához hegyesre köszörült csigafúrót alkalmazzunk. Oldalfalra szereléskor ne a hullám tetején, hanem az alján helyezzük el a rögzítőcsavart. A gumialátét természetesen ilyenkor is szükséges.
A trapézlemezeknél is meghatározzák a kívülre kerülő oldalt, ezt az anyagra rásajtolt jel mutatja. A trapéz és hullámlemezeket finom fogazású fűrészpengével, rezgőfűrésszel könnyen vághatjuk, csak a vágási vonalhoz közel megfelelően rögzítenünk kell.

A Twinlite zártcellás polikarbonát táblák, valamint a trapézés hullámlemezek az országban sok helyen - többek között az országos lefedettségű barkácsáruházakban, valamint az ACO márkakereskedői hálózatán - kaphatók. Akinek műszaki információra van szüksége, az fordulhat közvetlenül az ACO Magyarország Bt.-hez: 1106 Budapest, Jászberényi út 38-72., telefon: 260-9882, fax.:260-7052.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: műanyag, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EU tilalom az egyszer használatos műanyagokra

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan.


WPC kerítés

Teraszburkoló anyagként már egyre közkedveltebbek a fa-műanyag kompozitból (WPC) készült teraszburkolati elemek. Ám ez a gondozást nem igénylő, új anyag kerítések kialakítására is alkalmas,...