Egyszerű megoldások

Utak a kerten át

A jól megtervezett és kivitelezett kerti út nemcsak funkcionálisan, de esztétikailag is hangsúlyos része a szabad területnek. Számos esetben két véglet jellemzi a kerteket. A kijárt, homokos ösvény, felfagyott, töredezett betonjárda, vagy hevenyészve és esetlegesen lerakott burkolatú járófelület, ami nem feltétlenül pénzhiányra, inkább igénytelenségre utal. Ennek ellentéte a különféle díszburkolat variációkkal lefedett nagy terület, ami meg a természetellenességen túl ízlés problémákra enged következtetni. E két véglet között azonban számos olyan megoldás is létezik, amelyik szép és nem is kerül sokba.

Gyepbe ágyazott járószigetek

Vannak, akik kertjük gonddal ápolt gyepes területén idegenkednek a folyamatos felületű úttól. Számukra a járószigetes út megfelelő megoldás lehet. Így csak kisebb szigeteket kellene szilárd burkolattal létre hozni, közöttük pedig ott zöldellhet a pázsit. Út pedig van is, meg nincs is. Az ilyen utak nyomvonalát is ki kell jelölni, és szélességénél a minimális méretet ajánlatos figyelembe venni. A következőkben a járószigetek helyét kell kijelölni. Egymástól számított távolságuk maximum 30-35 cm, azaz lépéstávolságnyi legyen. A szélességük lehet különböző is, de 50 cm a minimum. A lényeg az, hogy járás közben majd ne kelljen ugróiskolát játszani annak, aki használni akarja.
A kijelölt szigetek helyén ásóval vágjuk át a szükséges gödrök helyét, a gyepet lapáttal szőnyegszerűen szedjük fel, majd 20 cm mélyen lapátoljuk ki az úttükröt. Tömörítés után töltsünk rá 10 cm vastagságban folyami sódert. Erre az alapra kerülhetnek rá a különféle betonlapok, lapos terméskő darabok. Ezeket elhelyezésük után szedjük fel, majd terítsünk alájuk 5 cm vastagságban beton ágyazó habarcsot, és ebbe fektessük - az előbb már kirakott minta alapján - a burkolatot alkotó darabokat. A síkjuk lejtsen oldalra, hogy a csapadék lefolyhasson a felületről. Szintezés után a réseket és a szigeteket alkotó darabokat oldalról is habarcsréteggel egyesítsük.
Az így kialakított járószigeteket egy hétig locsolgassuk, majd a sóderágyat a szélek mentés ferdén vékonyítsuk el. Oldalról terítsünk rá kevés tehéntrágyával összekevert földet, majd a kiásott gyepből telepítsünk vissza annyit, hogy az szorosan körülvegye a járószigetet. Később ajánlatos friss fűmaggal is beszórni a szilárd burkolat melletti részeket, hogy a gyep kellő tömöttséggel vegye körbe a járószigeteket.

Mosott kavicsbeton út

Folyamatos és nem túl széles kerti út burkolatot kavicsból is készíthetünk magunk is. Természetesen az ilyen utak nyomvonalát is ki kell előzetesen jelölni, majd az útrézsűt ásóval 25 cm mélyen vágjuk be. Ezt követően lapátoljuk ki az úttükröt. A gyepszint alatti földet komposztfedésre is használhatjuk. Az úttükör felszínének elegyengetése és tömörítése után töltsük fel kb. 10 cm vastag és tömörített sóderrel. Ez lesz a drénréteg, amire 10 cm vastagságban terítsünk ágyazó betonhabarcsot.
Felületének elsimítása és a kellő lejtés megadása után szórjunk rá mosott és osztályozott, nagy szemű kavicsokat. A vékony réteg felületét lapolófával és vízmérték segítségével egyenletesen nyomkodjuk az ágyazócementbe. A kavicsok közötti hézagokat híg cementes lével öntsük ki. Másnap a teljes felületet, de főleg a kavicsokat meg a fugákat huzalkefével dörzsöljük át, majd enyhe vízsugárral mossuk le. A kavicsok felületét akár többször is átkefélhetjük, hogy letisztítsuk a cementes fátyoltól.
Az utat hagyjuk legalább 10 napig kötni, közben mértékkel locsolgassuk. Ezt követően már használhatjuk az utat, amelyet csúszásmentes felülete miatt főként lejtős telkeken érdemes kialakítani. Kellő előkészítéssel és türelemmel az eltérő színű és nagyság szerint szétválogatott kavicsokból akár motívumokkal díszített pihenőtereket is ki lehet alakítani, amelyekhez akár eltérő kőburkolatból lefedett utak csatlakozhatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kertek berendezésének menete

Kertépítési munkánk gyakorlati végrehajtásának első részleteként azoknak a tervrajzunkon jelzett pontoknak a természetben való kijelölését végezzük el, amelyek meghatározzák a kialakítandó új...


Járda és kocsifelhajtó betonozása

Amennyiben nem egy tartószerkezetnek szánt építményről, csak egy kerti kiegészítőről van szó, néhány segítő kéz és a megfelelő alapanyagok társaságában pár óra alatt könnyen elvégezhető a munka...