Menekülés tűz esetén

2013-02-07 22:10:45 | Módosítva: 2013-02-17 20:01:34

Iskolákban, nagyobb intézményekben létezik kiürítési terv tűz esetére, még gyakorlatot is tartanak. De mi a helyzet otthon, mit csináljunk, mire tanítsuk a gyerekünket?

Tüzet sok minden okozhat otthonunkban, leggyakrabban a nyílt láng a ludas, de nem ritkán a tűzhelyen felejtett, túlhevült olaj, vagy elektromos készülék, zárlat okoz problémát.

Jogszabály ugyan nem írja elő, hogy lakásokban tűzoltó készüléket kell elhelyezni, azonban mindenképpen jó szolgálatot tehet. Családi házba a legpraktikusabb egy 6 kg-os „ABC” jelű porral oltó készülék beszerzése, amellyel a kisebb tüzeket meg lehet fékezni, és egyszerűen működtethető. Zárt folyosóra, lépcsőkre, lépcsőházba soha ne pakoljunk virágot, bútorokat, kerékpárt, babakocsit, egyéb tárgyakat, mert a füstben, sötétben tapogatózva megakadályozzák a menekülést, eleshetünk bennük. Társasházaktól felfelé ezeket már jogszabály is tiltja. Legyenek a telefon közelében, vagy a mobiltelefonunk névjegyei között a legfontosabb telefonszámok.

Vonjuk be a gyerekeket

Sokszor mondjuk el, tudatosítsuk a gyerekben, hogy füst, tűz esetén semmiképpen nem szabad elbújni, hanem ki kell menekülni! Játékosan tanítsuk meg gyerekeknek a helyes magatartást, beszélgessünk arról, hogy merre, milyen módon menekülhetnek baj esetén. A kicsikkel ezt az iskolában is gyakoroltatják. Próbáljuk is el időnként, hogy melyik a legrövidebb menekülési útvonal. Sajnos bekövetkezhet olyan helyzet, hogy a gyereknek, tűz esetén egyedül kell kimennie az épületből. Tanítsuk meg nekik, hogy füstben kúszva-mászva kell közlekedniük, és ha meggyulladna a ruhájuk, a földön hemperegve tudják azt eloltani. Össze-vissza rohangálni ilyenkor tilos!

Tűz esetén vizes törölközőt kell az arcunk elé tartani, vagy a hátunkra, fejünkre borítani. Beszéljünk meg egy helyet, ahol a család menekülés esetén találkozni fog. Már egyre több társasházban találkozhatunk zöld, futó emberkét ábrázoló lámpákkal, melyek áramszünet esetén is megmutatják a kijárathoz vezető utat. Beszéljük meg, hogy tűz esetén lehet-e az ablakon, erkélyen át menekülni. Emeletről ezt soha ne próbáljuk meg, és ezt határozottan tiltsuk meg a gyerekeknek is! Ha a menekülési út már el van zárva, az ablakon át kell jelezni a tűzoltóknak, hogy segítségre van szükségük.

Elővigyázatosság

Az elemes vagy akkumulátoros füstjelzőt kifejezetten lakossági felhasználásra fejlesztették ki. Egyszerű a felszerelése, nem igényel szaktudást, falbontást, üzembe helyezést, és az ellenőrzéséhez sincs szükség szakemberre. Felhelyezése azonban életet menthet! A készülék észleli a környezetében lévő füstöt, és hangos sípolással jelzi a veszélyt. Minden olyan helyiségbe érdemes elhelyezni, ahol valamilyen tűzkockázatra számíthatunk, azaz a vizes helyiségek (WC, fürdő) kivételével mindenhová. Általában elegendő helyiségenként egyet a helyiség közepére, a mennyezetre felfúrni.

Sokféle tűzoltóeszköz létezik a háztartások számára. Egy érdekesség a japán gyártmányú Bonpet, ami 90 °C fölött automatikusan eloltja a tüzet, és nem veszélyes az emberre vagy a háziállatokra. A védeni kíván térben (pl. konyha) egy ampullát kell felszerelni, ami, ha a hőmérséklet meghaladja a 90 °C-ot, szétfeszül, és a benne lévő vegyszeres oldat a tűzre szóródik. Az oldat fedőréteget képez az égő anyag felületén, majd elpárolog. Ily módon, másodpercek alatt képes eloltani a tüzet, úgy, hogy az a környezetre nézve semmiféle károsodást nem jelent. A termék, a helyéről levéve, a tűzbe dobva is hatásos, vízzel keverve pedig növeli annak oltóhatását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: tűz, veszély, láng

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Honnan vegyük az energiát?

A fűtési és használati meleg víz energiája különböző forrásokból származhat, és a költségeket nem mindig könnyű összehasonlítani. Magyarországon a leginkább szóba jöhető energiaforrás az...


Szabadtéri tüzek megelőzése

A kerti, mezőgazdasági- és növényi hulladékok égetését több jogszabály is tiltja, mégis találkozunk olyannal, hogy a tiltások ellenére önkormányzatok saját rendeleteikkel szabályozott módon...