Kreatív hobbi a téli hónapokra

Pirográfia

2013-02-07 22:03:50 | Módosítva: 2013-02-09 11:29:15

A pirográfia a fára vagy más anyagokra égetéssel felvitt motívumok, és írás művészete. Ezzel az egyszerű eljárással nagyon sok dolgot tudunk díszíteni, feliratozni házilag is. A pirográfia szó jelentése: tűzírás, és általában olyan hagyományos anyagokra égetnek, mint a fa vagy a bőr.

A történelem kezdete óta égettek fára az egyiptomiak és az afrikai törzsek tagjai. Innen eredeztethető e művészeti ág. Ám a 19. század végén egy melbournei építész, Alfred Smart észrevette, hogy a vízbázisú festéket hőhatással fára lehet felvinni. A hőhatást egy platinatoll formájú eszközzel érte el, ez egy mérföldkő volt a pirográfia történetében. Csakúgy, mint a következő fordulat, ami a 20. század elején következett be. Az elektromos pirográfia kifejlesztése tovább segítette a fejlődést. A pirográfia több európai országban tradicionális népművészet lett, mint Romániában, Magyarországon, Európán kívül pedig Argentínában is. E művészetnek nemzetközi szövetsége, sőt saját újságja is van.

A pirogravírozó

Égetni lehet égetőtűkkel (amik hasonlóak a forrasztópákához), vagy akár lencsével összegyűjtött napfénnyel is, ám legegyszerűbben, és legpontosabban az erre kifejlesztett készülékkel. Egy ilyen pirogravírozó készülék a minőségétől, gyártmányától és a hozzá tartozó égetőfejek számától függően már 3000-18 000 forint között beszerezhető.

A pirogravírozó egy elektromos égető készülék, aminek segítségével különböző fa és bőr tárgyakat dekorálhatunk. A minta igényeinek megfelelően választhatjuk ki a legmegfelelőbb cserélhető fejet. Vigyázzunk arra, hogy a meleg fejet ne fogjuk meg, illetve ne hagyjuk a készüléket bekapcsolva. Érdemes védőszemüveget használni munka során, mert a fa égése közben keletkező füst irritálhatja a szemet, de közvetlen belélegzése sem tesz jót az embernek. Gyerekek csak felügyelettel használhatják a készüléket

Mire lehet pirogravírozni?

A világos színű kemény fák, mint a szikomorfa, a bükk, a nyírfa a leggyakoribb alapanyagok, nagyon jól kontrasztolható a kép rajtuk. Más fák, mint a fenyő, vagy a tölgy szintén használható égetésre. Fa alapra készülhet medál vagy bármilyen kis ékszer, de dekorálhatunk ezzel a módszerrel dobozokat vagy falapokra is készíthetünk képeket. Lényeges, hogy az alapanyag jól kiszáradt legyen, mert ha nedves fára gravírozunk, akkor megeshet, hogy száradása után megreped a tárgy, így veszendőbe megy a munkánk.

A pirográf technikával számos egyedi dolgot is magvalósíthatunk. Régi fa bárpult, régi lépcső vagy nyílászáró, ajtófélfa a festék leszedése után pirográf technikával kidekorálható. Ezek a régi dolgok, amelyek már festéssel nem újíthatók fel látványosan, igaz, hogy időigényes módon, de e gravírozó módszerrel teljesen új köntösbe öltöztethetők. Reklámtáblák, feliratok, ajándékkísérők, sőt házszámok, utcanév-táblák is készülhetnek pirografikával, amennyiben utána lelakkozzuk, vagy más módon időjárásnak ellenállóvá tesszük a kész alkotást.

A munka menete

A kiválasztott fa legyen száraz, gyalult, és az élek is legyenek lekerekítve. Fontos, hogy az alapanyag tiszta és pormentes legyen.

Rajzolhatunk rá szabadkézzel is a pirográffal, ám jó, ha előbb megrajzoljuk a mintát, amit bele szeretnénk égetni. Így időközben kialakul, hogy milyen vonalvastagsággal, és milyen mély égetéssel szeretnénk a motívumot elkészíteni. A fára vékonyan és halványan grafit ceruzával rajzoljuk meg a vonalakat, de sablonnal vagy indigóval is felkerülhetnek a segédvonalak.

A következő lépés a minta beleégetése. Vigyázzunk, hogy a készüléket egy vonalon belül azonos erővel nyomjuk, és azonos sebességgel húzzuk. Ez kis gyakorlással elsajátítható. Amíg nem megy ez profi módon, addig egy-egy vonal hol mélyebb, hol sekélyebb, máshol vastagabb, vagy helyenként vékonyabb lesz. A füstöt ne lélegezzük be, és a szemünkre is vigyázzunk munka közben.

Az égetőfej cseréjéhez használjunk kombinált fogót, mert az még a kikapcsolása után 20 percig forró. A készülék égetőfeje körülbelül 500 °C-ra hevül fel munka közben, tehát lerakni is csak az állványára rakjuk, mert képes egy papírt felgyújtani, ha nem vigyázunk eléggé. Az előre megrajzolt vonalaknál célszerű eldönteni melyiket melyik égetőfejjel szeretnénk átrajzolni, így minden égetőfejet csak egyszer kell kicserélni a munka során. Ha ezzel kész vagyunk, akkor megszületett az alkotás. Lakkozni nem feltétlenül szükséges, csak akkor, ha a szabadba szántuk, és ezért védelemre van szüksége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Művészi fa-alakítás

Egy közismert kerti művelet, afás-szárúak koronakialakítása apropóján gyűjtöttünk össze néhány extrém példát, bemutatva, hogy ezt a tevékenységet művészi módon is lehet művelni.


Budapesti tűzfalmérleg

Egy maroknyi baráti társaságból összeverődött kreatív csapat, a Neopaint Works úgy döntött, nagy falakba vágja a fejszéjét. Mára 20 elhanyagolt budapesti tűzfalat újítottak fel, s mivel munkáik...