A tűzzománc vagy tűzizománc

2013-02-07 22:05:44 | Módosítva: 2013-02-15 21:13:56

A képzőművészetek nagy családjának egy korábban már-már feledésbe merült ága a tűzzománcozás, vagy tűzizománcozás. Klasszikus, szép művelése azonban az utóbbi időben újra kezd divatba jönni. Régi kedves olvasónk, Csengery Károly iparművész túl a 90 éven is kiváló ismerője ennek a gyönyörű művészeti ágnak, és külön örömünkre szolgált, hogy szerkesztőségünkben személyesen beszélgethettünk vele mesterségéről.

„A tűzben pikturált képek” készítése, festése nem egyszerű, viszont annál időt állóbb. Az olaj-festmények átka, hogy nem eléggé kikísérletezett alapozásokat használtak a kor művészei, és így a rossz döntések lassan élvezhetetlenné tették a ránk maradt műveiket. Az értékes képek sötétedni kezdtek. A valódi, kikísérletezett technikával készült művek időt állóknak bizonyultak: a tűzben pikturált képek örökre szóló alkotásokká váltak.

A már bevált eljárások ismerete persze „apáról-fiúra” szálló tudománnyá vált. Nem maradtak ránk korabeli leírások, amiből akár következtetni is lehetett volna az eljárásokra. Nekem is félévi lelkiismeretes munkámba került, mire rájöttem a célravezető módszerekre, melyek sikerrel jártak.

Az alap elkészítése, melyre a képet festjük, döntő fontosságú, de minden részművelet meghatározója a végső sikernek. Szólni kell a klasszikus tűzzománcot nem ismerő, de mutatós munkájukat „művészi tevékenységnek” minősítőkről is. „Rakott zománc képeket” készítenek elnagyolt méretekben, üzleti sikerekre törekedve. Ez a tevékenység távol áll az igazi „tűzzománc” képek” készítésétől, ez ma egy „üzleti tevékenység…”

Képeinken Csengery Károly három, régebben készített, festett munkája látható, melyek valóban „tűzzománc miniatűrök”! Úgy véljük, a fekete-fehér képek is árulkodnak arról, hogy a ma is jó egészségnek örvendő nyugalmazott iparművész milyen magas színvonalon művelte szakmáját.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....


Környezetbarát kréta-festék spray

Legyen szó akril-, szintetikus-, vizes-bázisú- vagy kréta-festék sprayről, a Pinty Plus márkanév garancia a minőségre. Spray-vel festeni egyszerű, gyors és látványos. Azonban fontos, hogy a...