A tűzzománc vagy tűzizománc

2013-02-07 22:05:44 | Módosítva: 2013-02-15 21:13:56

A képzőművészetek nagy családjának egy korábban már-már feledésbe merült ága a tűzzománcozás, vagy tűzizománcozás. Klasszikus, szép művelése azonban az utóbbi időben újra kezd divatba jönni. Régi kedves olvasónk, Csengery Károly iparművész túl a 90 éven is kiváló ismerője ennek a gyönyörű művészeti ágnak, és külön örömünkre szolgált, hogy szerkesztőségünkben személyesen beszélgethettünk vele mesterségéről.

„A tűzben pikturált képek” készítése, festése nem egyszerű, viszont annál időt állóbb. Az olaj-festmények átka, hogy nem eléggé kikísérletezett alapozásokat használtak a kor művészei, és így a rossz döntések lassan élvezhetetlenné tették a ránk maradt műveiket. Az értékes képek sötétedni kezdtek. A valódi, kikísérletezett technikával készült művek időt állóknak bizonyultak: a tűzben pikturált képek örökre szóló alkotásokká váltak.

A már bevált eljárások ismerete persze „apáról-fiúra” szálló tudománnyá vált. Nem maradtak ránk korabeli leírások, amiből akár következtetni is lehetett volna az eljárásokra. Nekem is félévi lelkiismeretes munkámba került, mire rájöttem a célravezető módszerekre, melyek sikerrel jártak.

Az alap elkészítése, melyre a képet festjük, döntő fontosságú, de minden részművelet meghatározója a végső sikernek. Szólni kell a klasszikus tűzzománcot nem ismerő, de mutatós munkájukat „művészi tevékenységnek” minősítőkről is. „Rakott zománc képeket” készítenek elnagyolt méretekben, üzleti sikerekre törekedve. Ez a tevékenység távol áll az igazi „tűzzománc” képek” készítésétől, ez ma egy „üzleti tevékenység…”

Képeinken Csengery Károly három, régebben készített, festett munkája látható, melyek valóban „tűzzománc miniatűrök”! Úgy véljük, a fekete-fehér képek is árulkodnak arról, hogy a ma is jó egészségnek örvendő nyugalmazott iparművész milyen magas színvonalon művelte szakmáját.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üregek eltüntetése

Előre bocsájtjuk, hogy most nem a talajban előforduló üregek eltüntetése a feladat, mert arra megvannak a megfelelő geotechnikai módszerek, amelyeket csak felkészült szakemberek képesek...


Van Gogh a nappalinkban

Aki kedveli a festményeket, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy milyen lenne, ha egy neves művész eredetije lógna a szobája falán. Nos, ha ez sokaknak nem is adatik meg, tökéletes másolatot...