Okosórák sport célra

2014-02-26 11:04:43 | Módosítva: 2014-02-26 11:17:20

A szabadtéri sportokat űzők nélkülözhetetlen társa lesz nemsokára az okosóra. A kényelmi funkciókon felül számtalan olyan képességgel látják el őket, melyek meghatározzák a sportoló edzéstervét, figyelik egészségi állapotát és segíti őket versenyzés közben is. De az amatőr természetjárók is valószínűleg szívesen fogadnak egy ilyen eszközt.

Garmin Fenix 2

Továbbfejlesztette a Garmin a korábban már bemutatott Fenix okosóráját. A Fenix 2 megtartotta elődjének navigációs képességét, de különböző sport funkciókkal egészült ki.

A tájékozódási futók és a túrázok már a korábbi verziónak is nagyon jó hasznát tudták venni. A kihangosítóval is ellátott navigációs szoftver, a magasságmérő, barométer és iránytű – igazán elkényeztette a szabadtéri sportok kedvelőit. Az okos óra méri a távolságot, az időt, és kapcsolódni tud a szívritmus figyelő kiegészítő eszközhöz, amit a sportoló a mellkasára tud felerősíteni.


A Fenix 2 természetesen mindezeket ugyancsak tudja, de még további funkciókkal egészült ki. Méri például a függőleges ritmikus mozgást, ami a pontos lépésszámlálás alapja, és – miután érzékeli a futó talajjal való érintkezésének pillanatát is – a kiértékelő monitor analizálni tudja a futó stílusát, a futás hatékonyságát. A mozgást analizálva következtetést tud levonni a sportoló oxigén-felhasználására, amiből viszont az edzettségi szintre, a fáradtságra, és a szükséges pihenő időkre lehet következtetni.

A Fenix 2-nek valószínűleg a síelők is örülnek majd, hiszen méri a sebességet, a távolságot és a pálya lejtését is, és automatikusan bejelentkezik a verseny mérési pontjain.

A készülék 50 m mélységig vízálló, akkumulátora pedig még aktív GPS módban is kibír 50 órát. Normál óra üzemben akár 5 hetet is. Különböző külső érzékelők – pl. hőmérséklet adó – fogadására is képes, és persze kapcsolódni képes okostelefonunkhoz, amely a lehetőségeket a végtelenségig tágítja.Samsung Gear 2

A Samsung Gear 2 és Gear 2 Neo okosórái azon túl, hogy értesítik tulajdonosaikat a beérkező hívásokról és üzenetekről, a pulzusmérő funkciónak köszönhetően még személyi edzőként is működhetnek.


A Gear 2 elegáns, feltűnő megjelenéséhez a szíj helyett az óratestbe épített kamera is hozzájárul. Igazi segítőtárs: lehetővé teszi, hogy felhasználója fogadja vagy figyelmen kívül hagyja a bejövő hívásokat és üzeneteket, ráadásul az egyéni aktivitásokhoz és szokásokhoz igazodó azonnali értesítések beállítását is támogatja. A WatchOn Remote alkalmazás és a beágyazott IrLED, azaz egy infra dióda segítségével akár az otthoni elektronikai berendezések – pl. a TV vagy a set-top box – is vezérelhetők az órával. A Bluetooth fülhallgatóval együttműködő zenelejátszónak köszönhetően a felhasználónak többé nem kell okostelefonját magával vinnie, ha zenét szeretne hallgatni út közben.
A Gear 2 és Gear 2 Neo valós idejű személyi edző funkciójával pedig egyéni edzésprogramot állíthatunk össze, és pulzusfigyeléssel javíthatja állóképességünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összehajtható táblagép

Rövid időn belül nagy méretű táblagépünk is elférhet zsebünkben, a Samsung legújabb fejlesztésének köszönhetően.


Samsung Gear VR headset

A Samsung új készüléke első látásra egy virtuális kivetítőnek látszik, de a valóságban nem az.