Tisztítás profi eszközökkel

2021-10-09 11:41:21 | Módosítva: 2021-10-09 11:57:59

A magasnyomású mosó kiváló választás autómosáshoz, a terasz hatékony tisztításához, de alkalmazhatunk nagyobb teljesítményű készüléket ipari felhasználásra, szennyezettebb műhelyekben vagy fertőtlenítő célokra. Erejét és sokoldalúságát egyre többen fedezik fel maguknak, nemcsak autómosáskor jön jól, de tökéletes választás a kerti bútorok, a terasz, a kerékpár, a medence, a falak és a különféle munkagépek és eszközök (például betonkeverő, talicska) tisztításához, fertőtlenítéséhez is.


Működésének alapelve egyszerű: a csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza. Sokan – tévesen – gőzborotvának hívják ezeket az eszközöket, pedig nem gőzt fejlesztenek, a kijövő víz jellemzően legfeljebb 40 fokos lehet. Ugyanakkor a nagy nyomás miatt az apró szemcsék tényleg olyan benyomást tesznek, mintha gőzzel dolgoznánk. Az elnevezés másik fele, a borotva azonban találó, mert a magasnyomású mosókkal végzett munka tényleg látványos. Ezek a berendezések úgy szedik, mossák le a különböző szennyeződéseket, mintha borotvával dolgoznánk.

Tulajdonképpen bármilyen nem vagy mérsékelten nedvszívó felületen használhatjuk, amiben a nagy nyomás semmiképp sem tesz kárt. Azt viszont jó szem előtt tartani, hogy más és más tisztítószer kell bizonyos felületekhez. Ilyenek lehetnek a járólapok, burkolatok, faszerkezetek, falazatok, de hasznunkra válhat a moha és az alga eltávolításakor is. Speciális szereket találhatunk a műanyag felületek (kerti bútorok), a fémtárgyak (kerti szerszámok) és a tetők, üvegfelületek lerakódásainak tisztítására.

A magasnyomású mosók különböző tisztítási teljesítményben érhetők el. Ha vásárlás előtt az adatokat böngésszük, akkor a bar nyomásban megadott értéket figyeljük először, valamint a vízszállítási kapacitást. Így könnyebben megtalálhatjuk – a megfelelő nyomáshoz és teljesítményhez mérten – a számunkra ideális eszközt.

A belépő szinten 1400 W teljesítményt találunk, ami egészen 3000 wattig is felmehet. Háztartási magasnyomású mosótól 90-120 bar nyomást, 300-360 liter/perc vízszállítást várhatunk. Fő felhasználás területe a gépjárművek, kerékpárok, burkolatok, terasz, kerti bútorok tisztítása.

Félipari magasnyomású mosókra 120-150 bar nyomás, 360-600 liter/perc vízszállítás jellemző. Felhasználási területük gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek tisztítása. Ipari magasnyomású mosók már 150-250 bar nyomásra, 720-1250 liter/perc vízszállításra képesek. Ilyenekre autómosókban, üzemekben, szervizekben van szükség.

Ahol használható

A teraszt általában érdesebb, rücskösebb kerámiaburkolattal szokás ellátni, hogy megelőzzük a téli, illetve esős időben a csúszásveszélyt. Akinek ilyen burkolata van otthon, az jól tudja, hogy milyen nehéz munka ennek megtisztítása a mélyedésekbe beleült portól. Ha a burkolat rusztikusabb, tégla vagy terméskő, a takarítását már-már lehetetlen a szokásos eszközökkel, vízzel és súrolókefével rendesen elvégezni. Ugyanez persze nem csak a járófelületre igaz, de az oldalfalakra, lépcsőkre, más burkolt elemekre is. Gyakori probléma ez az utcafronti, klinkertéglás falaknál, és még számos helyen is. Egy megfelelő nagynyomású mosóval a munka néhány perc alatt elvégezhető.

Egy autómosás, még gépi mosóban is több ezer forint, ráadásul az abban használt, kemény szálú forgókefék mattítják, karcolhatják a fényezést, míg a kosz nem egyszer megmarad a hajlatokban, vagy az automata érzékelők által „átugrott” részeknél. Ezzel szemben ha otthon, magasnyomású mosóval tisztítjuk az autót, nem csak spórolunk vele, de a kocsi is tovább marad újszerű, miközben az eredmény is szebb lesz. Ugyanez a motorkerékpárokra, biciklikre fokozottan igaz, kézzel, kefével mosva nem csak rosszabb az eredmény, de a munka is nehezebb, és tovább tart.

Időnként bizony a járdát, a műhely alját és a kocsibeállót is takarítani kell, ráadásul az utóbbi kettőnél olajos vagy más foltok is előfordulhatnak. A nagynyomású mosó itt is jó szolgálatot tesz, a félnapos munkát néhány tízpercre rövidíti.

Választás

Ha évente csak 3-4 alkalommal vesszük elő a készüléket, tehát a használat alkalomszerű, akkor bátran válasszunk az olcsóbb, kisebb teljesítményű típusok közül, azok is sokáig jól fognak szolgálni. Ha havonta, vagy akár hetente többször használnánk a készüléket, érdemes egy kicsit többet költeni rá. Ha pedig a magasnyomású mosónak naponta több órát kell üzemelnie éveken keresztül, mert mondjuk szerelőműhelyt, autómosót üzemeltetünk, mindenképpen a felsőkategóriás, professzionális felhasználásra szánt készülékek közül érdemes választani. Ezek teljesítménye is nagyobb, mint az otthoni felhasználásra szánt eszközöké, ami csak annyit jelent, hogy ugyanazt a munkát hamarabb lehet velük elvégezni, aminek napi 30 vagy 100 autó mosásánál már lehet jelentősége. Ezekben az eszközökben az alkatrészek és a felhasznált anyagok is ipari igénybevételhez készültek, áruk 200-300 ezer forint körül van. Ezek az eszközök teljesítményükben, szolgáltatásaikban is nagyon eltérnek egymástól, mindenképpen érdemes egy kicsit utánuk olvasni vásárlás előtt.

Tanuljuk meg a használatát

A magasnyomású mosót a kézikönyv átolvasása nélkül ne üzemeltessük, mert az összeszerelésnél számtalan olyan mozzanat van, amik elvégzése nélkül búcsút inthetünk a garanciának. Például a vízbemenet szűrőjének mindig a helyén kell lennie, hogy kiszűrje a homokot, a mészkövet és az egyéb szennyeződéseket, amelyek károsítanák a szivattyú szelepeit. A befagyás miatt keletkezett károk esetén szintén megszűnhet a garancia.

Fontos, hogy csakis tiszta, szennyeződésmentes vizet használjunk! Aki fúrt kútból vagy esővízgyűjtő tartályból származó vizet használ, helyezzen egy külső szűrőt a készülék elé, hogy semmiképp ne kerülhessen szennyeződés a gépbe. Használat előtt ellenőrizni kell a belépő víz maximális nyomását. Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a nagynyomású mosót, mivel ilyenkor a szivattyú hűtés nélkül üzemel, a belső alkatrészek hamar felhevülnek és elkopnak. Ehhez kapcsolódik, hogy 50 °C-nál magasabb hőmérsékletű hálózati vizet se használjunk.
A használati utasításban a tisztítószerek megfelelő felhasználására is útmutatást kapunk, ahogy arra is, hogy a megtisztításra váró felületre milyen vegyszert alkalmazzunk. A tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, néhány percig hagyni kell, hogy kifejthesse a hatását, majd leöblíteni. Fontos, hogy a tisztítószer ne száradjon rá a felületre, mert az könnyen károsodhat. Speciális kiegészítőkkel (mosókefe, szórócső, forgókefe, csőtisztító) a legmakacsabb szennyeződésekkel is fel lehet venni a kesztyűt.

Karbantartás

A magasnyomású mosó karbantartása gyerekjáték. A vízszűrőt havonta egyszer, vagy ennél gyakrabban tisztítani kell, de az alaptartozékokat (szórópisztoly, szórócső, fúvókák, fúvókatisztító) is rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Ügyelni kell arra, hogy a hűtőlevegő akadálytalanul áramolhasson a szellőzőnyíláson keresztül, valamint a készüléket fagymentes helyen kell tárolni. A szivattyúból, a tömlőből és a tartozékokból tárolás előtt minden esetben ürítsük ki a vizet. Feltétlenül végezzük el az előírás szerinti olajcseréket is, mert az elhasználódott, szennyezett olaj miatt a magasnyomású mosó fém alkatrészei idő előtt kezdenek el kopni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Takarítás korszerű eszközökkel

A takarítást sokáig kemény, fizikai munkának tekintették. Négykézláb súrolunk és sikálunk, de a nagy kérdés az, hogy valóban tisztább lesz e környezetünk. A múlt század közepéig a magasnyomású...


Sokoldalú segítség a házkörüli takarításban

Gyors, hatékony és kevés fáradsággal elvégezhető házkörüli tisztítást mindenki szívesen végez. Miért is ne lehetne akár kikapcsolódás a ház rendben tartása? Ennek megvalósításában nyújt...