Tisztítás profi eszközökkel

2021-10-09 11:41:21 | Módosítva: 2021-10-09 11:57:59

A magasnyomású mosó kiváló választás autómosáshoz, a terasz hatékony tisztításához, de alkalmazhatunk nagyobb teljesítményű készüléket ipari felhasználásra, szennyezettebb műhelyekben vagy fertőtlenítő célokra. Erejét és sokoldalúságát egyre többen fedezik fel maguknak, nemcsak autómosáskor jön jól, de tökéletes választás a kerti bútorok, a terasz, a kerékpár, a medence, a falak és a különféle munkagépek és eszközök (például betonkeverő, talicska) tisztításához, fertőtlenítéséhez is.


Működésének alapelve egyszerű: a csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza. Sokan – tévesen – gőzborotvának hívják ezeket az eszközöket, pedig nem gőzt fejlesztenek, a kijövő víz jellemzően legfeljebb 40 fokos lehet. Ugyanakkor a nagy nyomás miatt az apró szemcsék tényleg olyan benyomást tesznek, mintha gőzzel dolgoznánk. Az elnevezés másik fele, a borotva azonban találó, mert a magasnyomású mosókkal végzett munka tényleg látványos. Ezek a berendezések úgy szedik, mossák le a különböző szennyeződéseket, mintha borotvával dolgoznánk.

Tulajdonképpen bármilyen nem vagy mérsékelten nedvszívó felületen használhatjuk, amiben a nagy nyomás semmiképp sem tesz kárt. Azt viszont jó szem előtt tartani, hogy más és más tisztítószer kell bizonyos felületekhez. Ilyenek lehetnek a járólapok, burkolatok, faszerkezetek, falazatok, de hasznunkra válhat a moha és az alga eltávolításakor is. Speciális szereket találhatunk a műanyag felületek (kerti bútorok), a fémtárgyak (kerti szerszámok) és a tetők, üvegfelületek lerakódásainak tisztítására.

A magasnyomású mosók különböző tisztítási teljesítményben érhetők el. Ha vásárlás előtt az adatokat böngésszük, akkor a bar nyomásban megadott értéket figyeljük először, valamint a vízszállítási kapacitást. Így könnyebben megtalálhatjuk – a megfelelő nyomáshoz és teljesítményhez mérten – a számunkra ideális eszközt.

A belépő szinten 1400 W teljesítményt találunk, ami egészen 3000 wattig is felmehet. Háztartási magasnyomású mosótól 90-120 bar nyomást, 300-360 liter/perc vízszállítást várhatunk. Fő felhasználás területe a gépjárművek, kerékpárok, burkolatok, terasz, kerti bútorok tisztítása.

Félipari magasnyomású mosókra 120-150 bar nyomás, 360-600 liter/perc vízszállítás jellemző. Felhasználási területük gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek tisztítása. Ipari magasnyomású mosók már 150-250 bar nyomásra, 720-1250 liter/perc vízszállításra képesek. Ilyenekre autómosókban, üzemekben, szervizekben van szükség.

Ahol használható

A teraszt általában érdesebb, rücskösebb kerámiaburkolattal szokás ellátni, hogy megelőzzük a téli, illetve esős időben a csúszásveszélyt. Akinek ilyen burkolata van otthon, az jól tudja, hogy milyen nehéz munka ennek megtisztítása a mélyedésekbe beleült portól. Ha a burkolat rusztikusabb, tégla vagy terméskő, a takarítását már-már lehetetlen a szokásos eszközökkel, vízzel és súrolókefével rendesen elvégezni. Ugyanez persze nem csak a járófelületre igaz, de az oldalfalakra, lépcsőkre, más burkolt elemekre is. Gyakori probléma ez az utcafronti, klinkertéglás falaknál, és még számos helyen is. Egy megfelelő nagynyomású mosóval a munka néhány perc alatt elvégezhető.

Egy autómosás, még gépi mosóban is több ezer forint, ráadásul az abban használt, kemény szálú forgókefék mattítják, karcolhatják a fényezést, míg a kosz nem egyszer megmarad a hajlatokban, vagy az automata érzékelők által „átugrott” részeknél. Ezzel szemben ha otthon, magasnyomású mosóval tisztítjuk az autót, nem csak spórolunk vele, de a kocsi is tovább marad újszerű, miközben az eredmény is szebb lesz. Ugyanez a motorkerékpárokra, biciklikre fokozottan igaz, kézzel, kefével mosva nem csak rosszabb az eredmény, de a munka is nehezebb, és tovább tart.

Időnként bizony a járdát, a műhely alját és a kocsibeállót is takarítani kell, ráadásul az utóbbi kettőnél olajos vagy más foltok is előfordulhatnak. A nagynyomású mosó itt is jó szolgálatot tesz, a félnapos munkát néhány tízpercre rövidíti.

Választás

Ha évente csak 3-4 alkalommal vesszük elő a készüléket, tehát a használat alkalomszerű, akkor bátran válasszunk az olcsóbb, kisebb teljesítményű típusok közül, azok is sokáig jól fognak szolgálni. Ha havonta, vagy akár hetente többször használnánk a készüléket, érdemes egy kicsit többet költeni rá. Ha pedig a magasnyomású mosónak naponta több órát kell üzemelnie éveken keresztül, mert mondjuk szerelőműhelyt, autómosót üzemeltetünk, mindenképpen a felsőkategóriás, professzionális felhasználásra szánt készülékek közül érdemes választani. Ezek teljesítménye is nagyobb, mint az otthoni felhasználásra szánt eszközöké, ami csak annyit jelent, hogy ugyanazt a munkát hamarabb lehet velük elvégezni, aminek napi 30 vagy 100 autó mosásánál már lehet jelentősége. Ezekben az eszközökben az alkatrészek és a felhasznált anyagok is ipari igénybevételhez készültek, áruk 200-300 ezer forint körül van. Ezek az eszközök teljesítményükben, szolgáltatásaikban is nagyon eltérnek egymástól, mindenképpen érdemes egy kicsit utánuk olvasni vásárlás előtt.

Tanuljuk meg a használatát

A magasnyomású mosót a kézikönyv átolvasása nélkül ne üzemeltessük, mert az összeszerelésnél számtalan olyan mozzanat van, amik elvégzése nélkül búcsút inthetünk a garanciának. Például a vízbemenet szűrőjének mindig a helyén kell lennie, hogy kiszűrje a homokot, a mészkövet és az egyéb szennyeződéseket, amelyek károsítanák a szivattyú szelepeit. A befagyás miatt keletkezett károk esetén szintén megszűnhet a garancia.

Fontos, hogy csakis tiszta, szennyeződésmentes vizet használjunk! Aki fúrt kútból vagy esővízgyűjtő tartályból származó vizet használ, helyezzen egy külső szűrőt a készülék elé, hogy semmiképp ne kerülhessen szennyeződés a gépbe. Használat előtt ellenőrizni kell a belépő víz maximális nyomását. Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a nagynyomású mosót, mivel ilyenkor a szivattyú hűtés nélkül üzemel, a belső alkatrészek hamar felhevülnek és elkopnak. Ehhez kapcsolódik, hogy 50 °C-nál magasabb hőmérsékletű hálózati vizet se használjunk.
A használati utasításban a tisztítószerek megfelelő felhasználására is útmutatást kapunk, ahogy arra is, hogy a megtisztításra váró felületre milyen vegyszert alkalmazzunk. A tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, néhány percig hagyni kell, hogy kifejthesse a hatását, majd leöblíteni. Fontos, hogy a tisztítószer ne száradjon rá a felületre, mert az könnyen károsodhat. Speciális kiegészítőkkel (mosókefe, szórócső, forgókefe, csőtisztító) a legmakacsabb szennyeződésekkel is fel lehet venni a kesztyűt.

Karbantartás

A magasnyomású mosó karbantartása gyerekjáték. A vízszűrőt havonta egyszer, vagy ennél gyakrabban tisztítani kell, de az alaptartozékokat (szórópisztoly, szórócső, fúvókák, fúvókatisztító) is rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Ügyelni kell arra, hogy a hűtőlevegő akadálytalanul áramolhasson a szellőzőnyíláson keresztül, valamint a készüléket fagymentes helyen kell tárolni. A szivattyúból, a tömlőből és a tartozékokból tárolás előtt minden esetben ürítsük ki a vizet. Feltétlenül végezzük el az előírás szerinti olajcseréket is, mert az elhasználódott, szennyezett olaj miatt a magasnyomású mosó fém alkatrészei idő előtt kezdenek el kopni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...


WPC anyagú teraszok tisztítása

Az egyre inkább alkalmazott WPC anyagú teraszok és egyéb padlójellegű burkolatok mondhatni szinte tisztítást nem igényelnek, ám azért a használatuk közben a felületük óhatatlanul elszennyeződik,...