Igaz csak ideiglenesen

Újra látható Bözödújfalu

2017-05-09 13:50:39 | Módosítva: 2017-05-09 14:23:34

Leürítették a víztározót, ideiglenesen látható a víz alatti Bözödújfalu.


2017. március 19-én elkezdődött a mesterséges tó leeresztése, másfél hónap múlva újra teljesen láthatóvá vált az egykori település víz alatti része. A vizet azért eresztik le, hogy meg tudják javítani azt a sérült hidat, amely a mesterséges tóban álló irányítótornyot kötötte össze a gáttal. A mesterséges tavat a munka elvégzése után, ősszel újra feltöltik


Bözödújfalu egy elárasztott falu Székelyföldön, Maros megyében, melyet már 1566-ban említettek az okiratok. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. A gátépítés már 1975-ben elkezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újra beindult. A gát 625 méter hosszú és 28 méter magas. 1985-ben elkezdődött a falu kitelepítése. 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került. Mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől.


Az egykori falu emlékét márványtábla őrzi, amelyen a következő szöveg áll:

„A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészségesen kell ülni is

A legtöbb panaszt a görnyedt háttal való ülés okozza. A hátgerinc az egész testet tartja, minden mozdulatban rész vesz, fontos a dupla S-alakú görbülete testünk egyensúlyban tartásához. Rossz...


Álló irodaszék

A számítógépes irodamunkát végzők egészségi állapota gyakran veszélynek van kitéve. Íme egy megoldás e veszélyek csökkentésére.