Panelprogram

2009-04-19 13:59:20 | Módosítva: 2009-04-19 13:59:46

A 2001-ben indult Panelprogram új néven, új feltételekkel folytatódik 2009-ben. Nő az állami hozzájárulás mértéke, viszont a felújítások utóéletét szigorúbban ellenőrzik a jövőben.

A jelenlegi nevén Új Magyarország Lakásfelújítási Program öt témakört foglal magába. Az ötből kettő (a Panelprogram és az ÖKO Program) foglalkozik a 820 ezer Magyarországon található, iparosított technológiával készült (többnyire panel) lakóépület felújításával, az energiatakarékosság, az épületek, a lakások energia-felhasználásának csökkentésével. Évente 50 ezer lakás felújítására kerülhet sor, s 2011-ig évente 10 milliárd jut a panelprogram megvalósítására. A fűtésszabályozás kialakítása révén 12-18 százalékos megtakarítás érhető el, viszont a fűtés-korszerűsítés az épület szigetélésével és gépészeti felújításával együttesen már akár 50 százalékos energia-, illetve költségmegtakarítást eredményezhet. Ez egy átlagos fővárosi lakásban évente körülbelül 50-60 ezer forintos kiadáscsökkentést jelent.

Panelprogram

2008-tól a pályázati rendszer több ponton változott a felújítások műszaki színvonalának emelése, az energiahatékonyság javítása és az épületek biztonságának növelése érdekében. Az energiatakarékos felújítás elemeinek - hőszigetelés, külső nyílászárók cseréje, gépészeti rendszerek felújítása - meghagyása mellett megszűnt az a tilalom, amely nem tette lehetővé, hogy a ház leváljon a távhőszolgáltatásról (amennyiben az ezt célzó műszaki változtatások tényleges, számítással igazolt energia-megtakarítást eredményeznek).

Új elemek a programban

A szigetelés, illetve nyílászáró-csere feltétele a fűtés-szabályozás, mérés megléte, vagy kialakítása legalább épületenként. Az épületek tűzvédelme szempontjából fontos módosítás, hogy amennyiben a szellőzőrendszer bármilyen szintű felújítására nyújtanak be támogatási igényt, a szellőzőcsatorna tisztítását kötelezően el kell végezni. A pályázat benyújtásának feltétele az épületre vonatkozó statikai szakvélemény elkészítése. Erősödik a projektek monitoring rendszere. A nyertes pályázók 5 évig adatszolgáltatásra lesznek kötelezve az energiafogyasztásukat illetően.

Változások a finanszírozásban

A jelenlegi 33 százalék helyett 50 százalékra emeli 2009-ben a Panel Plusz Program keretében folyósított támogatás mértékét a kormány, vagyis az önkormányzatoknak és a lakóknak együttesen is csak a korszerűsítési költségek 50 százalékát kell állniuk. A maximális állami támogatás összege 2008-tól, lakásonként 400 ezer forintról 500 ezer forintra nőtt. Az új pályázati rendszerben a pályázó a tulajdonosi közösség (társasház, lakásszövetkezet, önkormányzat), míg az állam és az önkormányzat a támogató. Továbbra is lehetőség van az önkormányzati hányad kiváltására, amennyiben ezt a tulajdonosi közösség képes finanszírozni, illetve az önkormányzat nem tud keretet biztosítani rá.

Hitel

Az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Panel Plusz hitel-konstrukciója a pályázati önrész pótlására továbbra is rendelkezésre áll. Ezek jellemzője a hosszú futamidő (15 év) és a kedvezményes kamatozás. Három hitellehetőség közül lehet választani. Az első két hitelfajta közvetlenül a panel-felújítási programhoz kapcsolódik, egyiket a lakóközösség, másikat pedig a helyi önkormányzat veheti fel. Lakásonként a hitel mértéke maximum 1 000 000 forint lehet. A harmadik esetben egy önálló hitelről beszélhetünk, ami nem kapcsolódik szervesen a panelprogramhoz, de hasonlóan ahhoz, csak felújításra használható fel. Ennek lakásonkénti maximuma 1 125 000 forint.
Továbbra is lehetőség van az ún. "harmadik feles" finanszírozási rendszerek belépésére. A finanszírozásba az önkormányzat vagy a lakóközösség oldalán - a közbeszerzés illetve a versenyeztetés szabályait betartva - beléphetnek olyan vállalkozók, akik a munkákat saját forrásaikból elvégzik, adott esetben energia-megtakarítási garanciákat vállalnak (önkormányzati vagyonkezelők, távhőszolgáltatók, ESCO vállalatok stb.).

Milyen dokumentumok szükségesek a részvételhez?

A Panelprogramhoz a pályázati formanyomtatványt (az adatlapokat), a műszaki dokumentumokat, mellékleteket és az önkormányzat dokumentumait kell benyújtani. A tűzvédelmet érintő felújításoknál a pályázathoz kötelezően be kell kérni a tűzoltóságok szakvéleményét, ha a felújításkor az épületen belüli és kívüli utólagos hőszigetelést, a gépészeti rendszerek felújítását a fűtött és fűtetlen terek elválasztását szolgáló nyílászárók beépítését végzik el. A pályázati formanyomtatvány a kiírással, az útmutatóval párhuzamosan a www.otm.gov.hu weboldalról tölthető le.

ÖKO Program

A program a távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítását, ún. költségosztók felszerelését, egyedi mérés kialakítását célozza vissza nem térítendő támogatással. Az egyedi szabályozás lehetőségének kialakításával fűtési energia megtakarítás érhető el.
A program révén a következő felújítások támogathatóak: hőleadók (radiátorok) egyedi szabályozásának kialakítása, strangszabályozás kialakítása, költségosztók felszerelése, egyedi mérés rendszerének kialakítása. A hőleadók egyedi szabályozásának és a strangszabályozásnak az elkészítése kötelező, a költségosztók felszerelése, illetve az egyedi mérés kialakítása a lakóközösség döntése alapján választható. Pályázatokat a lakóközösségek, a távhőszolgáltatók, valamint a harmadik feles finanszírozók és az ESCO cégek nyújthatják be. Az igényelt - vissza nem térítendő - állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 50%-a, de lakásonként legfeljebb 77 000,- Ft lehet. Az önkormányzati támogatás és a pályázó saját ereje együtt legalább a bekerülési költség 50%-a. Az ÖKO-Program pályázatkezelője az Energia-központ Kht., a pályázatok első szakaszának beadási határideje: 2009. június 30.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempe? Festés? Tapéta? Van esetleg jobb is?

A Multiprofil kedvező árú műanyag falburkolói kiváló alternatívát nyújtanak a fal- és mennyezetburkolatok tartós és esztétikus kivitelezésére.


Panel szabászat

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de...