Gyors defektjavító kerékpárosoknak

2014-06-20 15:16:59 | Módosítva: 2014-06-20 15:26:51

A kerékpárosok rémálma a defekt. Elég egy rajzszeg, de sokszor egy keményebb tüske is, és máris leereszt a kerék – ráadásul mindig a legrosszabb helyen. De van megoldás!


Ha van nálunk javító készlet, akkor is le kell szerelnünk a kereket, levennünk az abroncsot és kivenni a belsőt. Aztán kicsit felfújni, és valami vizet keresni, hogy megtaláljuk a lyukat.

Gyorsragasztók, saller és még jó néhány más javító készlet áll rendelkezésünkre a lyuk bétapasztására, de a kerék szerelést kevésnél ússzuk meg. Ilyen szempontból talán a javító spray-k a legkényelmesebbek, ott nincs szükség komolyabb szerelésre, hiszen a flakon tartalma vissza is fújja a kereket, és a ragasztás pár órát biztosan kibír.


Egy amerikai cég egy másik – szintén nagyon praktikus – gyorsjavító megoldást fejlesztett ki. Az eszköz elég kicsi ahhoz, hogy a biciklis akár a zsebében hordja. Ha defektes lesz a kerekünk, akkor egy egyszerű segédeszközzel – lényegében folyékony oldatba mártott ronggyal – megkeressük a lyuk helyét. 

Zsebben elfér

Ehhez elegendő az abroncsot kissé visszafújni, anélkül, hogy a kereket ki kellene szerelni a villából. Ha megvan a lyuk, akkor a gyorsjavító csúcsát egy csavaró mozdulattal beleszúrjuk, és a furaton keresztül egy speciális ragasztót fecskendezünk az abroncs belső falára. Ezután felfújjuk a gumit, ami belenyomódik és hozzáragad az abroncshoz, és máris elzáródik a lyuk. Az egész művelet állítólag nem tart tovább egy percnél, és máris kerékpározhatunk tovább. A patchnride nevű gyorsjavító 30 dollár körüli áron egyelőre még csak előrendelhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: defekt, kerékpár, bicikli

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lánc nélküli bicikli

A padovai nemzetközi kerékpárvásár egyik figyelemre méltó újdonsága volt a Csepelen készült Stringbike. Ötletgazdája Kohlheb Róbert és eddig csak egy tízdarabos előszéria készültbelőle. A...


Kerékpárosok 12 pontja

Röviden vegyük át azokat az aranyszabályokat, amelyekkel tisztában kell lennünk, mielőtt biciklinkkel útnak erednénk.