Biciklis kiegészítők

2011-07-21 23:12:17 | Módosítva: 2011-07-21 23:13:59

Kötelező kerékpáros felszerelésekről sokat lehetett hallani az elmúlt időszakban, számos esetben bírságolt is ezek hiánya miatt a rendőrség. Most olyan kiegészítőket mutatunk be, amelyek kényelmesebbé, biztonságosabbá teszik a tekerést.

Nadrágcsipesz (nadragcsipesz.jpg)

A bő szárú nadrág legnagyobb ellensége a lánc, ez ellen láncvédővel védekezhetünk, de ez sem nyújt mindig 100%-os biztonságot. Egy ruhaszárító csipesz vagy egy befőzőgumi alkalmilag megteszi, de ha elegánsabb megoldásra vágyunk, akkor válasszunk fényvisszaverő csíkkal rendelkező nadrágcsipeszt vagy szalagot. Ezek nem csak a nadrágot tartják egyben, hanem éjszaka messziről is láthatóvá teszik a bringást.

Zár, lakat

Kerékpáros fórumokon sokat lehet olvasni ellopott bringákról, valamint arról, hogy ki-milyen módszert tart a legbiztonságosabbnak a bringa védelmére. Az első tanács azt lehetne, hogy forgalmas helyen ne hagyjunk nagy értékű bicajt, városban nincs is szükség egy soksebességes, teleszkópos csodára. Ha mégis muszáj valahol látható helyen hagynunk, akkor legalább egy, de inkább két helyen lakatoljuk le, lehetőleg úgy, hogy a kerekeket és a vázat is átfogja a zár.
Feltörhetetlen lakat nem létezik, de a hosszú rongálási idő eltántoríthatja az alkalmi tolvajokat. Jelenleg az ún. U-lakatok és a vastag láncos lakatok nyújtják a legnagyobb biztonságot. Utóbbiak meglehetősen drágák és nehezek, de mindig gondoljunk arra, hogy milyen értéket védünk vele. Sodronyzárral vagy "gerinclakattal" ne is próbálkozzunk, ezek egy pillanat alatt elcsíphetők, utóbbi csak látszólag robosztus.

Defektjavító folyadék, szalag

Defektet kapni mindig kellemetlen élmény, még akkor is, ha van nálunk szerszám és pótbelső. A csere nem mindenki számára egyszerű művelet, nem is beszélve arról, hogy akaratlanul is összekoszoljuk magunkat. Apró sérülések javítására alkalmas a defektjavító folyadék (spray), ami a szelepen keresztül a belsőbe juttatva szétterül annak felületén, és eltömíti a sérülést (bizonyos határokon belül). A folyadékot akár ép belsőbe is tölthetjük, az önmagától nem szilárdul meg, alkalomadtán azért érdemes egy rendes cserét is végrehajtanunk.
Megelőző szerepet tölthet be a defektvédő szalag, ezt az abroncs (külső gumi) és a belső közé kell helyezni. Szintén a kisebb szilánkok, szögek ellen véd a defektvédelemmel ellátott külső, ahol a futófelület alatt egy habszivacs réteg található. Ezeket leginkább túrakerékpárokra ajánlják, relatív nagy tömegük miatt.

Multiszerszám

Ide sorolható minden többfunkciós szerszám, amire a kerékpár kisebb javításainál, beállításainál szükség lehet. Legtöbbjük imbuszkulcs készletet, csavarhúzókat, kulcsokat és esetenként láncbontót is tartalmaz. Olyanok, mint egy svájci bicska. Természetesen komoly javítások nem végezhetők velük, de útközben úrrá tudunk lenni a problémán. A multiszerszám mellett egy kisméretű, állítható villáskulcs és kerékszerelő "vasak" (mostanában műanyagok) képezik egy komolyabb bringás úti eszköztárát.

Kormánytáska, kosár

Hollandiában járva, szinte minden kerékpár kormányán láthatunk kosarat vagy egyszerű dobozt. Ennél kényelmesebb módja alig van a kisebb tárgyak szállításának. Kosárból, táskából már egészen olcsón is kapni masszív darabokat, de ha egy dizájnos, fonott darabra vagy éppen egy vízálló táskára fáj a fogunk, akkor súlyosabb összegekre kell számítanunk. A befektetés hosszú távon mindenképp megéri. Egy kisebb kormánytáska előnye, hogy minden iratunk, értékünk szem előtt van, bármikor könnyen hozzájuk férhetünk.

Ergonómikus markolat

Egész napos kerekezés során tapasztalhatjuk, hogy a tenyerünk közepe zsibbadni, fájni kezd. Ennek oka, hogy a testtömegünk közel fele a kezeinken nyugszik ilyenkor, és a hagyományos markolat elszorítja tenyerünk egyes részeit. Ha olyan kormányunk van, amin tudunk fogást váltani, már sokkal jobb a helyzet (szarv- vagy pillangókormány), egy hagyományos kormánynál viszont az ergonomikus markolat lehet a megoldás. Ez egy olyan kiegészítő, ami nem csak a tenyerünk közepét, hanem a szélét is megtámasztja, nagyobb felületen oszlatva szét a terhelést. Ha tehetjük, vegyünk csavarral rögzíthető típust, és akkor a markolat nem fog elcsavarodni a kormányon.

Vezeték nélküli kilométer óra

Főleg teleszkópos kerékpároknál okoz gondot a kilométeróra és az érzékelő közti vezeték rögzítése. Elérhető áron kaphatóak vezeték nélküli (rádiójelekkel kommunikáló) órák, ahol ez a probléma kikerülhető. A jeladó és az óra áramellátását egyaránt 1-1 gombelem biztosítja, melyeket érdemes évente kicserélni.

Kormányra szerelhető telefontartó

Válasszunk akár állítható, akár a telefonunk típusához passzoló, kormányra szerelhető mobiltartót, a cél közös: szem előtt legyen eszközünk, tudjuk GPS-ként vagy kameraként használni, sőt esetleg tölteni is! A tartók erősek, stabilan tartanak, és az ebay-ről szinte minden típusú telefonhoz találunk megfelelőt.

Karpánt okostelefonokhoz

Nem csak bringázáshoz, hanem bármilyen aktív tevékenységhez használható a karra tépőzárazható mobiltartó tok. A neoprén anyagból készült kiegészítő vízálló és különböző méretekben kapható. Az elején található műanyag borításnak köszönhetően látható okostelefonunk előlapja, sőt annak kezeléséhez sem kell kivenni a tartóból. Zenehallgatáshoz, GPS útrögzítéshez, vagy egyszerűen kezeink felszabadításához praktikus megoldás.

Agydinamó

Áramot termelni a hagyományos dinamó fékezőhatása nélkül, zajmentesen - ezt tudja az agydinamó. Ezek az első agyba épített eszközök általában 6 Voltot produkálnak, teljesítményük pedig 3 W körüli. Ily módon nagy fényerejű halogénvilágítást vagy éppen egy telefontöltőt is "meghajthatunk". Bekapcsolt állapotban az agydinamó 5-10%-kal fékezi a kerékpárt, ami mozgás közben (tapasztalataink szerint) észrevehetetlen. Hátrányuk a magas tömeg: akár 7-800 grammal is súlyosbíthatják a biciklinket. Természetesen kaphatók ennél könnyebb kivitelek is, ezekhez viszont mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Egy alap agydinamó 10-12 ezer forinttól indul, teljesítmény szempontjából ez nem rosszabb, mint drágább társai.

USB töltő

Végül, de nem utolsósorban álljon itt egy magyar találmány, az agydinamóra köthető, USB-s töltőáramkör. A Bike2USB egy apró dobozka, amit az agydinamóra kötve árammal látja el mobilunkat, GPS-ünket, akkumulátorainkat. Stabil, 5 Voltos egyenfeszültséget állít elő, és túlfeszültség védelemmel is ellátták. Drágább változata nagy kapacitású kondenzátorokat, illetve opcionális akkumulátor pakkot is tartalmaz, így álló helyzetben sem maradunk áram nélkül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpár szállítása vonaton

Vonataink jelentős részén már ma is biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét. Javasoljuk, hogy a kerékpáros túrázók részesítsék előnyben a menetrendben "kerékpár" szimbólummal jelölt vonatokat....


Kerékpártolvajok ellen

A kerékpárok eltulajdonítása minden korban potenciális veszély volt. Ám ahogyan egyre drágább és különlegesebb típusok „gyarapítják” a kerékpárok állományát, az ellopásukra is nagyobb az esély....