Magyar fejlesztésű elektromos robogó

2011-09-10 21:00:49 | Módosítva: 2011-09-17 19:52:14

Sorozatgyártásra készen áll a Moveo Zrt. és az Antro Nonprofit Kft. legújabb fejlesztése. A környezetbarát, összehajtható jármű a városi közlekedésben jelenthet nagy előnyt az autóhoz képest.

A nagyvárosok egyre súlyosabb problémája a növekvő autóforgalom, és az ezzel járó légszennyezettség, nem is beszélve a parkolóhelyek hiányáról. Alternatívát jelenthetnek a kis fogyasztású robogók, illetve a kerékpár, igaz utóbbi nem minden esetben jelent megoldást (sok helyen persze már gondoskodnak fürdési lehetőségről a munkahelyeken).

Az Antro Kht. fejlesztéseire, témakutatásaira és tapasztalataira alapozva egy rendkívül könnyű, elektromos hajtású, összecsukható hibrid robogó fejlesztése és sorozatgyártásának előkészítése folyik, befektetői tőkéből. A 25 kilogrammos, részben szétszedhető és összehajtható jármű szénszálas, kompozit anyagból készül, hajtását pedig egy, az első agyba épített motor biztosítja. Pedál generátorával akkor is tölthető, ha nincs konnektor a közelben. Utóbbival a töltésre egy éjszaka bőven elég, és a robogó egy töltéssel 35 kilométert tud megtenni sík terepen.

KRESZ oldalról nézve a robogó a segédhajtású kerékpárokkal áll rokonságban, ám azoknál tágabb a közlekedési felhasználási lehetősége, hiszen olyan közlekedési helyzetekben – például a buszsávokban – is használható, ahol a kerékpárok nem. Ezenkívül természetesen a kerékpárutakon is lehet vele hajtani, amennyiben betartjuk a sebességhatárt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárszállító hátulra

Kerékpárszállítóból sokáig csak tetőcsomagtartóra szerelhető volt kapható. Szerencsére egyre többféle típus jelenik meg a piacon, ezért érdemes utánajárni, melyik autóhoz milyen kerékpártartót...


Környezetbarát csónakmotorok

Az elektromos hajtású járművek nemcsak a városokban hódítanak, avizeken is egyre megszokottabbak. Igaz, nem sebesség bajnokok, ámeznem is olyan nagy hátrány, ha valaki a csendes haladást és a...